Kiire, opintojen aikataulutus ja prioirisointi lukiossa
Ennen kuin luet tämän tekstin, pohdi onko kiireesi taustalla prokrastinaatio.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jaksaminen lukio-opinnoissa, Turtiainen. http://peda.net/veraja/joensuu/9/turtiainen/itsetuntemus/jaksaminen/opiskelu
Miten lukio-opiskelua voisi jaksaa paremmin?
Lukio-opiskelu on tunnetusti raskasta ja kiireistä. Jatkuvasti on monta rautaa tulessa, ja koeviikkoja pukkaa päälle vähän väliä. Opiskelu on vativaa (mieti nyt vaikka sitä, kuinka aikaisin kursseilla aloitetaan ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen!)ja vastuu opiskelusta on itsellä. Kukaan muu ei tee ainevalintoja puolestasi tai huolehdi siitä, että läksyt tulevat tehdyiksi. Varsinkin abivuosi jännityksineen, pänttäämisineen ja preliminäärikokeineen on raskasta ja uuvuttavaa aikaa, jolloin tuntuu, että abivuoden ja ylioppilaskirjoitusten sujuminen ratkaisevat oman tulevaisuuden.Seuraavassa pyrin antamaan muutamia vinkkejä opinnoissa jaksamiseen oman kokemukseni ja mielipiteideni pohjalta.
- Muista, että elämässä on muutakin kuin opiskelu. Nauti vapaa-ajasta, läheisten ihmisten seurasta ja harrastuksista. Välillä on hyvä olla miettimättä kouluasioita ollenkaan.
-Jos olet stressaantunut, keskustele huolistasi jonkun kanssa. Voit jakaa ajatuksesi vaikkapa ystäviesi, vanhempiesi tai kouluterveydenhoitajan kanssa.
- Älä väsytä itseäsi yrittämällä suoriutua kaikesta täydellisesti: se ei enää lukiossa ole mahdollista ainakaan omaa hyvinvointiasi vaarantamatta. Valitse aineet, joihin haluat panostaa erityisesti.
- Voit muuttaa ainevalintojasi ja -painotuksiasi, jos jokin painottamasi aine ei tunnukaan mielekkäältä tai hyödylliseltä kiinnostustesi tai tulevaisuutesi puolesta.
- Muista, että pari huonoa koearvosanaa tai todistusarvosanaa eivät pilaa vielä opintomenestystäsi. Kokonaisuus ratkaisee, joten älä panikoi, jos välillä epäonnistut.
-Jos tuntuu, ettet millään selviä lukiosta tiukan aikataulun mukaisesti kolmessa vuodessa, hellitä tahtia- lukion voi suorittaa kolmessa ja puolessa tai neljässäkin vuodessa. Keskustele asiasta ensin opinto-ohjaajasi kanssa.
-Tee tasaisesti työtä osaamisesi eteen koko kurssin ajan, jotta sinulla on hyvä pohjaosaaminen alkaessasi valmistautua kokeeseen.Olosi on varmasti paljon parempi ennen koetta ja menestyt paremmin kuin jos olisit laiminlyönyt kurssia viimeiseen kokeeseenlukuiltaan asti ja yrittänyt omaksua kaiken parissa tunnissa.
-Valitse pakollisten kurssien ja jatko-opintoihin tähtäävien kurssien lisäksi jotakin mukavaa ja harrastuksenomaista. Itse olin aivan mahtavalla kotitalouden kurssilla, jossa opin ruoanlaittoa ja sain rentoutua.
-Kun abivuosi koittaa, luota itseesi ja osaamiseesi. Älä pelkää, että saisit kolmen vuoden panostuksen ja kiitettävien arvosanojen jälkeen yhtäkkiä yo-kirjoituksista surkeat arvosanat.Kirjoitukset mittaavat oppimistasi koko lukion ajalta.
-Muista myös, että ylioppilasarvosanat eivät ratkaise kohtaloasi elämässä eivätkä ole ainoa asia, joka vaikuttaa jatko-opintoihin pääsemiseen. Keskinkertaisillakin yo-arvosanoilla voi saada hyvän opiskelupaikan.
-Panosta kuitenkin yo-kirjoituksiin, älä heitä läskiksi, vaikka lukio kyllästyttäisi jo. Abivuosi on tärkeää aikaa oppimisesi kannalta.
-Muista myös, että jos et ole tyytyväinen arvosanoihisi, kokeita voi vielä uusia. Ylioppilasirjoitukset eivät siis ole mikään lopullinen tuomio.:)