Lukuvuosisuunnitelma
Lukuvuosisuunnitelma 2024-2025
KÄSITYÖNOPETUKSEN JÄRJESTÄMIEN
Koulumme käsityönopetuksen tavoitteena on tutustuttaa oppilaat monipuolisesti käsityön erilaisiin materiaaleihin ja työvälineisiin hyödyntäen teknisen työn- ja tekstiilityön työtapoja. Keskeistä on laaja-alainen, eri oppiaineisin intergoituva suunnitteluprosessi yhdistettynä aktiiviseen työskentelyprosesiin. Toiminnassa ja toiminnanohjauksessa on keskeistä ongelmanratkaisu, tiedon ja taidon soveltaminen sekä itsenäinen tiedonhankinta. Oppilaslähtöinen, kehittyvä suunnitteluprosessi edellyttää myös hyvää aineenhallinnallista osaamista.
KÄSITYÖNOPETUS
Lukuvuoden opetus jakaantuu käsityön tekniikkajaksoihin ja kaikille yhteisiin teemajaksoihin. Tekniikkajaksojen aikana tutustutaan ja harjaannutaan käsityön eri työtapoihin ja materiaaleihin. Käsityönopetuksen samansisältöisyys, teemalähtöisyys sekä laaja-alaisiin opetuskokonaisuuksiin sitominen toteutuu vuosittaisten teemajaksojen kautta.
Teemajaksot nousevat monialaisista oppimiskokonaisuuksista, ja niiden suunnittelussa hyödynnetään ja konkretisoidaan eri oppiaineiden ilmiöitä ja sisältöjä. Sekä teema- että painotusalueen työskentelyssä korostuu käsityönopetuksen monimateriaalisuus. Työskentelyssä painottuu aktiivinen ja monipuolinen suunnittelu, jota tukee vuoden muun työskentelyn aikana hankittu tiedollinen ja taidollinen osaaminen.
Osa käsityöprosessin oppimateriaaleista löytyy Peda.netista. Nämä alustat toimivat myös käsityöprosessin dokumentointialustoina ja itsearvioinnin tukena.
Käsityö 7 lk (KS)
Käsityö 8-9 lk (TS)
LUKUVUODEN 2024-2025 KOKO YLÄKOULUN TEEMAT
Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet
Monilukutaito:
Käsitöissä harjaannutaan erilaisten työohjeiden ja käyttöohjeiden ymmärtämiseen ja soveltamiseen.
Käsitöissä tieto- ja viestintäteknologiaa opetellaan käyttämään tarkoituksenmukaisesti mm. tiedonetsintään ja oman työn ja työprosessin dokumentointiin.
ARVIOINTI
Arviointi valtakunnallisten kriteerien mukaan. Käsityö OPS2014 perusteet: KÄSITYÖ 7-9 lk
Arvioinnin apuna hyödynnetään käsityön nelikenttää.
Käsityön nelikenttä (Huovila & Rautio, 2007)
TIEDOT JA TAIDOT: esim. monipuolinen materiaalien ja tekniikoiden käyttäminen, käsityöllinen osaaminen, käsitteiden ymmärtäminen sekä teknisten ja motoristen taitojen hallinta. (T1, T2, T3, T4, T6)
SUUNNITTELUN TAIDOT: esim. sekä työn ulkoasun että sen teknisten ratkaisujen suunnitteleminen, avaruudellinen hahmottaminen ja ongelmanratkaisutaidot. (T1, T2, T4, T6)
TYÖSKENTELYN TAIDOT: esim. työskentelyn suunnitelmallisuus, pitkäjänteisyys ja omatoimisuus, vastuu työstä ja sen loppuunsaattamisesta, työympäristöstä ja työturvallisuudesta huolehtiminen. (T1, T2, T5, T6)
KASVATUKSELLISET TAVOITTEET: esim. työn merkitys tekijälleen ja hänen itsetunnolleen, käsityön kulttuurisen, eettisen ja ekologisen merkityksen ymmärtäminen sekä näkemys omista mahdollisuuksista vaikuttaa kestävän kehtyksen mukaisilla valinnoilla. (T6, T7, T8)