9. luokka

Lukuvuosisuunnitelma 2023–2024

Yhdeksännen luokan opetuksen tavoitteena on oppia hahmottamaan maapallon peruspiirteitä ja Suomen karttakuvaa sekä oppia keskeistä paikannimistöä ja sijaintia. Lukuvuoden aikana opiskellaan luonnon- ja kulttuuurimaantieteellisiä ilmiöitä, esimerkiksi Suomen maiseman muotoutumista ajan saatossa. Tavoitteena on ymmärtää luonnon ja ihmisen toiminnan välistä vuorovaikutusta sekä luonnonvarojen kestävää käyttöä. Opetuksessa ohjata oppilasta arvostamaan alueellista identiteettiään sekä luonnon, ihmistoiminnan ja kulttuurien moninaisuutta ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Pyrkimyksenä on kehittää oppilaiden maantieteellistä taitoja, jotta oppilas osaa esittää yksinkertaisia, maantieteellisiä kysymyksiä ja vastata niihin.

Tavoitteena on että oppilas osaa käyttää karttoja ja kuvia sekä hahmottamaan etäisyyksiä ja ilmansuuntia. Oppilaiden kanssa laaditaan yksinkertaisia karttoja ja tulkitaan niitä.

Yhdeksännellä luokalla toteutetaan pienimuotoinen tutkimus, joiden avulla harjoitellaan tutkimustulosten havainnollistamista ja sisällön tuottamista esimerkiksi tietoteknisin keinoin. Oppilaita ohjataan hyvään monilukutaitoon eli oppilas osaisi hankkia ajankohtaista tietoa eri lähteistä (esim. kartat, tilastot, kirjat, ympäristö) ja tarkastella niitä kriittisesti. Osa työskentelystä on ryhmätyöskentelyä, jossa oppilaan tavoitteena on esittää mielipiteitä maantieteellisistä asioista ja kuunnella suhtautuen rakentavasti erilaisiin mielipiteisiin.

Opetuksessa otetaan huomioon kestävän kehityksen eri osa-alueet.

Arviointi

Arvioinnin kohteena maantieteelliset tiedot ja taidot, tiedonhankkimisen ja soveltamisen taidot sekä kyky jäsentää maailmankuvaa karttoja ja taidot ymmärtää syy-seuraussuhteita. Arvioinnissa huomioidaan myös opiskelutaidot, yhteistyötaidot ja käyttäytyminen.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet


  • Monilukutaito: Erilaisia oppimateriaaleja hyödynnetään monipuolisesti. Opetuksessa tarkastellaan oppilaille maantieteen opiskelua tukevia tekstejä sekä niistä nousevia tulkintoja. Maantiedossa korostuvat karttojen, tilastojen ja diagrammien tulkintataidot.

  • Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen: Oppitunnella hyödynnetään oppilailla käytössä olevia iPadeja monipuolisesti, esimerkiksi tiedonhaussa ja tiedon luotettavuuden arvoinnissa sekä harjoitellaan karttojen ja diagrammien tekemistä.