1 Johdanto

1 Johdanto




Kyberturvallisuustaidot kansalaistaidoksi jokaiselle

Sinä toimit päivittäin kybertoimintaympäristössä. Selailet nettiä kännykälläsi tai läppärilläsi, jaat kuvia erilaisissa sosiaalisen median palveluissa, maksat laskuja verkkopankissa ja ostat liput suosikkibändisi keikalle nettikaupassa.

Oletko tietoinen tässä kybertoimintaympäristössä olevista tai sen kautta syntyvistä uhkista? Varomaton klikkailu voi johtaa sinut nettisivulle, jolta läppäriisi tarttuu koneesi sekoittava virus, salasanasi selvittänyt henkilö voi kaapata tilisi ja jakaa epämiellyttäviä kuvia tai videoita nimissäsi, verkkopankki voi olla palvelunestohyökkäyksen kohteena, etkä pääse maksamaan esimerkiksi risteilyä tai nettikaupan suojaus voi olla liian heikko ja maksukorttisi tiedot päätyvät sellaisten ilkimysten haltuun, jotka tyhjentävät tilisi.

Jokaisen vauvasta vaariin tulisi tutustua kyberturvallisuuden perustaitoihin. Kyberuhkat muuttuvat ja kehittyvät vaikutuksiltaan suuremmiksi ja monimuotoisimmiksi koko ajan, niin yksittäisten kansalaisten kuin koko yhteiskunnankin kannalta. Niiden aiheuttajat toimivat ammattimaisemmin ja kansainvälisemmin kuin ennen. Kyberuhkien kohteeksi joutuminen ei edellytä uhrilta välttämättä mitään erityisiä toimenpiteitä tai asemaa, kuka vain voi joutua kyberongelmiin.

Tämän verkkokurssin tavoitteena on kyberturvallisuusosaamisen lisääminen ja kiinnostuksen herättäminen kyberturvallisuutta ja alan korkeakouluopintoja kohtaan. Saat käytännön esimerkkien avulla kuvan siitä, miten nykypäivän yhteiskunta toimii ja millaisia haasteita yhteiskunnan ja yksilöiden turvallisuudella on erityisesti kyberturvallisuuden näkökulmasta.

Kyberturvallisuus ei ole rasite, vaan se on mahdollisuus ja samalla myös välttämättömyys. Kyberturvallisuuden osaaminen kuuluu jokaisen kansalaisen yleissivistykseen ja kansalaistaitoihin.

Tutustu seuraavaksi tarkemmin kurssin sisältöön, osaamistavoitteisiin ja keskeisiin käsitteisiin.