Esseekielen tarkastuslista

  1. Kirjoita lyhenteet (, mm., jne.) kokonaisina sanoina.
  2. Kirjoita numerot kymmeneen asti. 11 on ensimmäinen luku, jonka voit merkitä numeroin.
  3. Katso, että nimet on kirjoitettu ja taivutettu oikein. Viittaa pohjatekstin kirjoittajaan joko koko nimellä (Leevi Launonen väittää, että - - ) tai sukunimellä (Launosen mukaan - - ).
  4. Vaihtele johtolauseen verbiä: toteaa, väittää, esittää, perustelee, kuvaa, sanoo
  5. Kirjoita johtolause välillä lainauksen eteen, välillä jälkeen.
  6. Älä sinuttele lukijaa (Onnistuisitko sinä olemaan ilman somea edes yhden viikon?) tai käytä puhekielistä sinä-passiivia  (Kun menet lukioon, joudut ostamaan aika paljon kirjoja. - -).
  7. Katso, että aikamuodot pysyvät loogisina: analysointi preesensissä, kerronta (esim. omat muistot ja kokemukset tai lehdissä olleet uutistapahtumat) imperfektissä. Muista, että myös tulevasta kirjoitetaan suomen kielessä preesensissä (ei siis puhekielisessä tulla tekemään/tulee tapahtumaan –muodossa).
  8. Vaihtele virkkeiden mittaa: välillä ytimekkäitä yhden päälauseen virkkeitä, välillä useammankin sivulauseen ajatusvirtaa. Itse luodusta kahden, kolmen tai neljän sanan iskulausemaisesta virkkeestä saa myös hyvän otsikon esseeseen.
  9. Tarkasta lopuksi yhdyssanat ja pilkut sekä muut välimerkit.
  10. Aina kun olet epävarma siitä, onko jokin sana (kuten pointti) puhekieltä vai ei, mieti toinen, varmemmin asiatyylinen tapa ilmaista sama asia. Samoin, kun olet epävarma siitä, onko jokin fraasi tai kielikuva kulunut vai ei (kuten jo muinaiset roomalaiset tai loppupeleissä).