Ohjaamot

Ohjaamot

Ohjaamot ovat paitsi kaikenikäisille elinikäisen oppimisen periaatteen mukaan niin myös erityisesti nuorille tarkoitettu monihallinnollinen palvelu, jossa esimerkiksi nuori saa mahdollisimman kynnyksettömän palvelun hänen asioissaan. Ohjaamo kokoaa nykyiset pirstaleiset palvelut fyysisesti ja virtuaalisesti saman katon alle tai yhden oven aukaisun periaatteella toimivaksi. Tällä hetkellä Ohjaamoja on Suomessa noin 43.

Liitteessä on ministeriöiden määritelmä Suomen Ohjaamoista sekä lisäksi eteläsavolainen käsitys maakunnan tavoitteiden mukaisesti hankehaun yhteydessä. Etelä-Savossa korostetaan ennaltaehkäiseviä toimia, rinnallakulkemista sekä sitä, että Ohjaamo on osa elinikäistä oppimista ja ohjausta ja että palvelu on saatavissa kaikkien kuntien alueilla vuosina 2015 - 2016. Samalla korostuu käsitys, että kaikenikäisten palvelut kootaan yhteen elämänkaarikäsityksen mukaan, missä esimerkiksi nuorten Ohjaamo on yksi kokonaisuus ja kehittämiskohde. Päävastuu Ohjaamojen kehittämisestä kuntien alueilla on kunnilla tai kuntaryhmillä, missä mukana ovat monet kumppanit. Ohjaamojen tavoitteet, tehtävät ja toiminta vaatii sen, että esimerkiksi vastuut ja työnjako on sovittu avoimesti kumppanien kanssa. Etelä-Savon Ohjaamoissa on tavoitteena selkeä kokonaisuus nuoren itsenäiseen elämään, opintoihin ja työhön ohjaamisesta ainakin sivistys-, nuoriso-, sosiaali-, terveys-, työ- ja elinkeinotoimen yhteistyönä.

Ohjaamo-viikon avauksessa 25.1.2016 oikeus- ja työministeri Jari Lindström kertoo lisää, mikä on Ohjaamo:

IV Ohjaamo-päivillä Vantaalla 16.3.2016 opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen avaa päivät ja kannustaa Ohjaamo-toimijoita:

Liitteet:

Ministeriöiden määritelmä Ohjaamoista 13.1.2015
Teemahaku 8.12.2014 - 16.2.2015 Ohjaamo-kokonaisuuteen - Etelä-Savon Ohjaamo
TEMin kuvaus Ohjaamo-toiminnasta 14.4.2015

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentti