9.2. Kriisitilanteen jälkihoito

9.2. Kriisitilanteen jälkihoito

Jälkihoidon järjestäminen oppilaille

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon tehtävänä on huolehtia tuen tarpeen arvioinnista ja ohjata tarvittaessa sosiaali- ja terveydenhuollon erityispalveluihin.

Joustava resursointi ja työntekijävaihto tarvittaessa

Joskus kriisitilanne voi olla sen luonteinen, että koulun omien asiantuntijoiden on syytä väistyä tehtävistä heti, kun mahdollista. Omaan ammattikuntaan/ystävä-/perhepiiriin osuva koulukriisi saattaa ja saa aiheuttaa voimakkaan oman tunnekokemuksen. Se kuluttaa runsaasti psyykkisiä voimavaroja ja aiheuttaa samalla herkästi ammatillisen tilannearvion vääristymisen. Seudullisesti on sovittu, että psykososiaalisen tuen toteuttamiseen voidaan pyytää esimerkiksi tukea ja apua naapurikunnan/-koulun vastaavilta työntekijöiltä, joilla ammatillinen etäisyys tapahtumiin on turvallisempi.

Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys (pitäisi saada otsikon kokoon....)

Sosiaali- ja kriisipäivystys antaa apua elämän erilaisissa kriisitilanteissa, joissa hoito ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Sosiaali- ja kriisipäivystys hoitaa 24/7 lapsiperheiden ja lastensuojelun kiireelliset päivystykselliset asiat. Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen suora numero (toiminnassa 24/7) on 03 621 7100.

Linkki Sosiaali- ja kriisipäivystyksen sivustolle:Sosiaali- ja kriisipäivystys - OmaHäme (omahame.fi)

 

Työyhteisön tuki

Oppilaitoksen työntekijöitä koskettavissa kriisitilanteissa, koulunjohtaja/ rehtori voi olla yhteydessä työterveyshuoltoon tukikeinojen selvittämiseksi. Työterveyshuolto voi esimerkiksi kartoittaa tilannetta, antaa esimiehille konsultatiivista tukea, järjestää ryhmätukikeskusteluja tai yksilötukea. 


Muut yhteistyökumppanit

Oppilaitosten kriisiryhmät voivat tarvittaessa olla yhteydessä myös seurakuntien, SPR:n, Mielenterveysseuran tai kunnan nuorisotoimen toimijoihin.