Tiedote opettajille: Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Äänekosken peruskouluissa

Oppilaat saavat uuden opetussuunnitelman mukaisen todistuksen lukuvuoden päättyessä keväällä. Väliarvioinnin korvaa vuodenvaihteen tienoilla käytävä arviointikeskustelu. Lisäksi lukuvuoden aikana tehdään jatkuvaa formatiivista arviointia. Uusi arviointitapa on otettu käyttöön tänä lukuvuonna vuosiluokilla 1-6. Vuosiluokkien 7-9 osalta uusi arviointitapa otetaan käyttöön porrastetusti seuraavien kolmen lukuvuoden aikana.

Pääosa arvioinnista on luonteeltaan formatiivista, opintojen aikaista arviointia. Sen tarkoituksena on edistää oppilaan oppimista. Monipuolisen arvioinnin ja ohjaavan palautteen avulla opettaja ohjaa oppilaan opiskelua ja kannustaa häntä oppimaan uutta. Arviointitavassa on oleellista oppilaan oma reflektointi, itsensä ja oman toimintansa kehittäminen. Se auttaa oppilasta hahmottamaan omaa oppimisprosessiaan; ymmärtämään, mitä hän on jo oppinut, mitä hänen pitäisi vielä oppia ja miten hän voi parantaa oppimistaan ja suoriutumistaan. Tämä kehittää oppilaan oppimisen taitoja sekä auttaa yksilön minäkuvan kehittymistä ja persoonallista kasvua. Samalla se edistää oppilaan itse- ja vertaisarvioinnin taitoja.

Opettaja toteuttaa monipuolista arviointia ja antaa ohjaavaa palautetta vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa osana päivittäistä koulutyötä. Arviointitilanne on samalla oppimistilanne, jossa korostuu oppilaan mahdollisuus kehittyä. Opettaja havainnoi työskentelyä ja oppimista koko oppimisprosessin ajan tuotosten arvioinnin rinnalla. Arviointiin sisältyy sekä oppilaiden edistymisen että osaamisen tason kuvaamista.

Opintojen aikainen arviointiprosessi koostuu vertais- ja itsearvioinnista sekä opettajan kanssa käydyistä keskusteluista. Syys- ja kevätlukukauden vaihteessa (1.11.–15.2.) käydään opettajan, oppilaan ja huoltajien välinen arviointikeskustelu oppilaan edistymisestä vuosiluokilla 1, 3, 4 ja 5. Arvioinnin nivelvaiheissa vuosiluokilla 2 ja 6 kyseinen arviointikeskustelu on oppilaan ja opettajan välinen. Huoltaja osallistuu mukaan lukuvuoden lopulla tapahtuvaan arviointikeskusteluun.

Arvioinnin sähköisinä välineinä käytetään Äänekosken kaupungissa Peda.net:in Kasvun kansiota, Wilman formatiivisen arvioinnin työkalua ja Wilman arviointikeskustelulomaketta.

Kasvun kansion tehtävänä on toimia oppilaan kasvun, kasvattamisen ja oppimisen apuvälineenä sekä tallennuspaikkana. Kansio muodostuu kuvista, tarinoista, teksteistä ja muusta sähköisestä materiaalista. Ainoastaan mielikuvitus ja tekniset ratkaisut ovat rajoina. Materiaalit kootaan positiivisella asenteella, joten pääpaino on onnistuneiden suoritusten ja tuotosten tallettamisessa ja kasvua tukevien arviointien koonnissa. Kansio elää, kasvaa ja kehittyy. Siitä tulee oppilaan omakuva, muistikirja ja oman oppimisen tuote. Oppilas tallentaa Kasvun kansioon yhden onnistumisensa vähintään neljä kertaa vuodessa.

Formatiivisen arvioinnin aiheina ovat yhteisesti sovitut arviointikohteet. Tämän lisäksi opettaja on voinut luoda ryhmälle omia arviointikohteita. Arviointi toteutetaan Wilman formatiivisen arvioinnin työkalulla jatkuvana arviointina, kuitenkin vähintään neljä kertaa vuodessa.

Oppilas ja huoltaja valmistautuvat arviointikeskusteluun täyttämällä Wilmassa arviointikeskustelulomakkeen. Lomake täydennetään arviointikeskustelutapahtumassa yhdessä luokanopettajan kanssa.

Opettajat löytävät ohjeita arviointiin Peda.net:in arviointisivustolta.

Ohjeita huoltajille:

Formatiivinen arviointi huoltajan tekemänä

Oppilaan itsearviointilomakkeen täyttäminen, ohjeet huoltajalle

Ville Härtsiä

Opetus- ja kasvatusjohtaja