7.2 Yleinen tuki
7.2 Yleinen tuki
Laadukas perusopetus on perusta oppilaan oppimiselle ja hyvinvoinnille. Oppimisen ja koulunkäynnin vaikeuksia ehkäistään ennakolta esimerkiksi opetusta eriyttämällä, opettajien keskinäisellä sekä muun henkilöstön yhteistyöllä, ohjauksella sekä opetusryhmiä joustavasti muuntelemalla. Opetuksessa otetaan huomioon sekä ryhmän että yksittäisen oppilaan tarpeet.
Yleinen tuki on ensimmäinen keino vastata oppilaan tuen tarpeeseen. Tämä tarkoittaa yleensä yksittäisiä pedagogisia ratkaisuja sekä ohjaus- ja tukitoimia, joilla tilanteeseen vaikutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa osana koulun arkea. Yleistä tukea annetaan heti tuen tarpeen ilmetessä, eikä tuen aloittaminen edellytä erityisiä tutkimuksia tai päätöksiä.
Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen antaminen kuuluvat kaikkiin kasvatus- ja opetustilanteisiin. Tuki järjestetään opettajien ja muun henkilöstön yhteistyönä. Oppilaan ja huoltajan kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Yleisen tuen aikana voidaan käyttää kaikkia perusopetuksen tukimuotoja lukuun ottamatta erityisen tuen päätöksen perusteella annettavaa erityisopetusta ja oppiaineiden oppimäärien yksilöllistämistä. Oppilaan tuen tarpeisiin vastataan esimerkiksi tukiopetuksella, osa-aikaisella erityisopetuksella tai ohjauksen keinoin.
Oppimissuunnitelmaa voidaan tarvittaessa käyttää osana yleistä tukea. Tällöin oppimissuunnitelma sisältää soveltuvin osin samoja osa-alueita kuin tehostettua tukea varten laadittava oppimissuunnitelma. Pidemmälle edistyneen oppilaan opiskelua voidaan syventää ja laajentaa oppimissuunnitelman avulla.Yleisen tuen käytännön järjestäminen
Yleisen tuen antaminen ei edellytä mitään päätöstä, vaan sitä annetaan heti tarpeen ilmetessä. Yleistä tukea voidaan antaa tarvittaessa ennakoivasti. Opettaja voi tehdä tarvittavia toimenpiteitä ja muutoksia oppimisympäristössä sekä oppimisen tuen tarjoamisessa. Tällaisia ovat mm. istumapaikkaan, oppimisympäristön ärsykkeisiin ja tunnin tavoitteiden havainnollistamiseen liittyvät ratkaisut.
Yleisen tuen keinoja ovat opetuksen eriyttäminen, opettajien yhteistyö ja opetusryhmien joustava muuntelu. Tukiopetusta annetaan tarvittaessa ennakoivasti tai mahdollisimman pian tarpeen mukaan, yleensä lyhytaikaisesti eri syistä. Lisäksi osa-aikainen erityisopetus ja avustajan antama tuki ovat osa yleisen tuen tukimuotoja. Jokaiselle oppilaalle voidaan laatia tarvittaessa oppimissuunnitelma, josta käy ilmi oppimisen tavoitteet ja tukitoimet. Yleisen tuen kautta voidaan syventää ja laajentaa myös pidemmälle edistyneiden oppilaiden opintoja.
Yhteistyö, vastuut ja työnjako eri toimijoiden kesken
Opettajalla on vastuu opetusryhmän ja jokaisen oppilaan erilaisten lähtökohtien ja tarpeiden huomioonottamisesta opetuksessa. Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluu opettajan työhön. Tuen tarpeen määrittely tehdään yhdessä erityisopettajan kanssa. Oppilaan tuen tarpeeseen reagoidaan mahdollisimman nopeasti yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Yläkoululla tässä yhteistyössä on mukana myös luokanvalvoja. Tapauskohtaisesti tehdään yhteistyötä koulun muun henkilöstön ja tarvittavien asiantuntijoiden kanssa.
Yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa
Opettaja tekee aloitteen tukiopetuksen ja muiden tukitoimien antamisesta. Tämä tehdään yhteisymmärryksessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Huoltajalle annetaan tietoa tuen toteuttamistavasta ja merkityksestä oppimiselle sekä koulunkäynnille. Aloite tuen tarpeen arviointiin voi tulla myös huoltajilta tai oppilaalta itseltään.
Oppilaan oppimiseen vaikuttavia tekijöitä tulee arvioida. Tarvittaessa annetaan osa-aikaista erityisopetusta, joka on osa koulun arkea. Koulu toimii yhteistyössä huoltajan kanssa niin, että huoltajat voivat osaltaan tukea lapsensa tavoitteellista oppimista ja koulunkäyntiä. Yhteistyö edellyttää koulun henkilöstöltä aktiivisuutta. Kodin ja koulun yhteistyömuotoja voivat olla palaverit, koulun käytössä olevan sähköisen hallinto-ohjelman avulla tapahtuva vuorovaikutus sekä puhelinkeskustelut.