Puheenjohtakan kesäkirje ja Opintojaksot jakoon -kilpailu

KESÄKIRJE 2019
Hyvää lukuvuoden loppua!

Pro Lukio ry:n yhdistyskokous pidettiin Kotkan lyseon lukiossa 25.4.2019. Kokouksen yhteydessä järjestettiin pienimuotoinen seminaari Kaakkois-Suomen lukioiden rehtorien kanssa. Teemana oli kovasti kiinnostusta herättävä aihe – opintojaksot. Palaan tähän ajankohtaiseen teemaan kirjeen lopussa. Yhdistyskokouksen pöytäkirja on luettavissa Pro Lukio ry:n kotisivuilta. Kokouksessa valittiin myös yhdistyksen hallitus seuraavaksi toimintakaudeksi. Hallituksen pitkäaikainen jäsen Liisa Leinonen luopui hallituksen jäsenyydestä ja hänen tilalleen valittiin Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion vs. rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkinen. Tervetuloa Riitta ja kiitos Liisa.

Antti Rinteen johtama uusi hallitus aloittaa työnsä nyt kesällä. Hallituksen ohjelmassa lukiosta löytyy joitakin kirjauksia. Tässä keskeisimmät:

  • lukion yksikköhintoja vahvistetaan 18 miljoonalla eurolla
  • säädetään sitovista mitoituksista toisen asteen opiskeluhuoltoon
  • selvitetään sitovat mitoitukset opinto-ohjaajien määrästä
  • selvitetään, miten toisen asteen koulutuksessa opiskelijoiden tosiasialliset mahdollisuudet opiskella kokonaisuuksia sekä ammatillisessa että lukiokoulutuksessa toteutuvat
  • korotetaan oppivelvollisuusikä 18 vuoteen
  • turvataan kattava toisen asteen koulutusverkosto koko maassa osaavan työvoiman varmistamiseksi
  • asetetaan tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamiseen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa

Osa ohjelman tavoitteista herättää lukiokentässä varmasti monenlaisia mielipiteitä. Useat edellä mainituista asioista vaativat tarkkaa suunnittelua ja niiden toteutuminen ei ole tietenkään varmaa. Voimme kaikki olla iloisia 18 miljoonan yksikköhinnan korotuksesta. Tosin se ei todellakaan kata edellisten vuosien rahoitusleikkauksia.

Uusi opetussuunnitelma (LOPS2021) valmistuu nyt kesällä ja Opetushallituksen pääjohtajan on tarkoitus hyväksyä se syyskuussa 2019. Uuden opetussuunnitelman virallinen julkistustilaisuus on Opetushallituksen lukiopäivillä, jotka järjestetään Helsingissä Kalastajatorpalla 7.-8.11.2019.

Uutena elementtinä lukioon tulevat opintojaksot. Vastuu niiden suunnittelusta on jätetty koulutuksen järjestäjille. Opintojaksojen suunnittelu on jo täydessä käynnissä ympäri Suomea. Pro Lukio ry haluaa tukea lukioiden opintojaksosuunnittelua kilpailulla, jossa etsimme innovatiivisia opintojaksoideoita. Pääpalkintona jaetaan enintään 5000 euroa ja muina tunnustuspalkintoina enintään 3000 euroa. Palkinto kohdennetaan voittaneille lukioille, jotka voivat ohjata summan esimerkiksi stipendirahastoon tai muuhun haluamaansa kohteeseen. Kilpailuaika on 1.8.2019 – 31.12.2019. Kilpailun tuomarina toimii Pro Lukio ry:n hallitus. Kaikki kilpailuehdotukset kootaan Pro Lukio ry:n ylläpitämään ideapankkiin eli osallistujien tulee sallia niiden julkaiseminen ja jakaminen. Haluamme edistää jakamisen kulttuuria lukiokentällä. Tiiviit ideaehdotukset lähetetään sähköpostilla osoitteeseen yhdistys@prolukio.fi. Intoa ideointiin.

Kilpailuehdotuksissa palkinintoraati arvostaa erityisesti

- selkeää esitystapaa

- uutta raikasta toteutuskelpoista näkökulmaa

- yhteistyön toteutumista koulun sisäisesti/valtakunnallisesti/kv-pohjalta.  

Pro Lukion hallitus kiittää jäsenistöään ja koko lukioväkeä arvokkaasta työstä kuluvana lukuvuonna ja toivottaa kaikille hauskaa ja aurinkoista kesää.

 

Helsingissä 18.6.2019

 

Jussi Sutinen

puheenjohtaja