Mukavia, koko koulun yhteisiä, hetkiä

Hiihtorastit valuuttana oppilaskunnan kioskissa 22.3.2024

Talven aikana on voinut välituntien ja liikuntatuntien aikana kerätä hiihtorasteja listaan. Yksi kilometri on tuottanut yhden rastin. Koulun vieressä olevalla pellolla on noin kilometrin pituinen rata ja lisäksi olemme käyneet Killinkosken valaistulla ladulla hiihtämässä.

Rasteilla voi ostaa tuotteita opilaskunnan kioskista. Lisäksi keittäjä Seija leipoi kioskiin mokkapaloja ja uutuutena Sanna-ope kehitteli palkkiolipukkeet, joilla voi ostaa itselleen sisävälkän, peliaikaa kesken oppitunnin tai unohduksen/mokauksen poiston Wilma-merkinnöistä.

Yläluokan hiihtäjämestarin pokaalin pokkasi tänä vuonna Paavo 41 rastilla. Kisa oli tiukka, sillä 38 ja 40 rastia oli seuraavaksi tulleilla. Alaluokassa eniten sivakoi puolestaan Manuel, 39 rastia.

Viheralueen koulujen sählyturnaus 26.1.2024

Perinteinen tammikuinen kyläkoulujen sählyturnaus on taas viety mukavien koulupäivien muistoihin. Tänä vuonna kouluja oli jäljellä enää kolme, mutta silti pelattiin kuusi kovatasoista ottelua. Perustimme alaluokkalaisten eli eskari - 2. -luokkalaisten sarjan ja yläluokkalaisten eli 3. - 6. -luokkalaisten sarjan. Molemmissa sarjoissa pelattiin hienoja tasaväkisiä otteluita ja kiertopalkintopokaalit olisivat voineet päätyä kenelle tahansa.

Tällä kertaa olimme kuitenkin tylyjä isäntiä ja molempien sarjojen pytyt jäivät Killiin. Alaluokkien sarjassa Vaskivesi tuli maalierolla toiseksi ja yläluokkalaisten sarjassa maalierolla hopeaa otti puolestaan Kotala.

Hienoja pelaajia ja hyviä toimitsijoita meillä. Toimitsijoista ei ikävä kyllä ole yhtään valokuvaa, vaikka heidän panoksensa turnauksen onnistumisessa oli tosi tärkeä. Kiitos kuitenkin kaikille yläluokan toimitsijatytöille ja -pojille sekä alaluokan toimitsijatytöille. Kuten myös Seija-keittäjällemme maistuvasta keitosta, leivästä ja mustikkapiiraasta.

Nurinkurin päivä 27.11.2023

Alaluokka Annen kanssa ja opella pipo päässä sisällä. Oppilaat istuvat selkä open päin, aivan nurinkurisesti. Joidenkin paidat olivat nurin perin ja väärin päin ja olipa yöpukujakin livahtanut päivävaatteiden päälle. Yläluokkalaiset olivat Sanna-open hoteissa harjoittelemassa tavutusta.
Lopuksi koko koulun piilosta, opet etsijöinä. Hauska päivä oli.

Pyhäinpäivän 2023 aattona hautausmaalla

Suntio Anssi Nymann oli kertoilemassa meille Killinkosken hautausmaan historiasta. Sytytimme kynttilöitä haudoille ja yhteiselle muistomerkille ja kuuntelimme kosken kohinaa. Taas tuli palanen lisää kotiseututietoutta. Keväällä Anssi tulee Hissakerhoon kertomaan Killinkosken kirkon värikkäästä ja monivaiheisesta historiasta ja pääsemme tutustumaan kirkon tornin korkeuteen. Jännittävää.

Lumen iloja

Lumi tuli ja viritti porukat linnanvaloitussotaan. Joukkueilla oli omat linnakkeet joita puolustettiin ja toisten linnoja pyrittiin valtaamaan. Liikuntasuosituksesta tuli puolet hoidettua jo aamun kympin välkällä, niin tehokasta liikuntaa tuo valtaaminen oli. Taidettiin siellä välillä tosin olla Talvisodassakin.

Halloween-hömpötystä 27.10. 2023

Ruokalassa syötiin mörkömuusia, kananugetteja ja sinivihreää limacurrya sekä salaattia. Kutosen oppilaat rakensivat näyttämölle jännitysradan, josta pienemmät oppilaat pitivät kovasti. Liikkasalin ovelle muodostui jono, kun kummitustunneliin haluttiin monta kertaa. Oppilaskunnan kioski oli avoinna ja herkuttelu tuotti retkikassaan euroja. Käsialaa, enkun sanoja ja muistia harjoitettiin jahtaamalla monstereita ym. halloween hahmoja koulun käytäviltä äikän vihkoon. Ja olihan sitä tietysti vähän pukeuduttu ja meikkailtu tunnelman nostamiseksi. Ensimmäinen oppilas oli jo aamupimeydessä kello 7.45 säikyttelemässä koulun pihassa tulijoita.

Kokkikerho 26.10.2023

Voileipiäeipiä, smoothieta, porkkanapiirakkaa, mokkapaloja ja mehua & maitoa.

Tiskattiin ja jäljet siivottiin tietenkin.

Seija-keittäjä kokkikerhon vetäjänä, Anne-ope iltapäiväkerholaisten vahtina maistelutehtävissä.

Hauskaa oli.

Yleisurheilukisat keskustassa 5.9.2023

Kiireinen päivä. Aamulla pääsimme lähtemään koululta vasta yhdeksän aikaa ja saavuimme urheilukentälle 9.25. Sitten juoksimme tukka putkella suorituspaikoille, jotka oli ilmoitettu alkavaksi 9.30. Anne-ope ja Hanna-ope olivat toimitsijoina ja monet oppilaistamme ekaa kertaa Virtain urheilukentällä. Muutamat olivat olleet viime vuonna siellä kerran. Ei olisi tullut meidän kisaamisestamme mitään ellei muutama ihana äiti olisi ollut tukena kentällä.

Sitten lasten urheilusuorituksia pistettiin menemään sellaisella vauhdilla, että siinä meinasi tottuneempikin urheilukentän kuluttaja jäädä lajistaan ulos. Meillä yksi mietti, että kerkiääköhän laittamaan kuulantyönnön jälkeen piikkarit jalkaan ennen kuin komennetaan pikamatkan lähtöviivalle.

Suoritusten jälkeen kovalla tohinalla rinnettä ylös ja syömään Tredun tiloihin. Siellä tuli rauha maahan ja söimme rauhassa ennen kotimatkaa. Kyydit lähtivät kirkon pihasta kohti Killinkoskea, mikä oli ihana asia: emme olisi enää jaksaneet juosta yhtään mihinkään.

Yhden kuvan Anne-ope kerkisi ottamaan urheilukentällä. Lienee neljäsluokkalaisten poikien pikamatkan joku erä.

Koululla kuvasimme torstaina koulumme mitalistit pihan leikkitelineessä. Yhdeksän mitalia piskuiselle koulullemme on kyllä mahtava saavutus. Keittäjämme, Seija, laittaa mitalikahvit ja -kakut sitten myöhemmin hänelle sopivana päivänä. Toivottavasti silloin ei enää ole yhtä kiire kuin oli varsinaisena kisapäivänä.

Mitalikahvit kakun kera juotiin koululla keskiviikkona 20.9.2023

Kevätjuhla 3.6.2023

Kevätjuhla pidettiin Kodin ja Koulun- päivän merkeissä suorittaen erilaisia tehtäviä yhdessä lasten ja vanhempien & opettajien kanssa. Musisoitiin, liikuttiin, laulettiin ja jaettiin hymyt, stipendit & todistukset ja syötiin jätskit.

Hymyveistos: Heljä Heinämäki, 3 lk. ja Niilo Nevala, 2. lk.


Soroptimistit Tosikaveri: Netta Sahi 6. lk.
MLL Virtain osasto: Iida Harjumäki, 6. lk.
MLL Killinkosken osasto, "superhiiret" tulevaan koululäppäriin: kuudennen luokan oppilaat


Pohjola-Norden nettikirja ruotsin opiskelussa kunnostautuneelle: Netta Sahi, 6. lk.

Hanna-open lahjoittama kirja englannin opiskelussa kunnostautuneelle: Iida Harjumäki

Pirkanmaan jätehuolto lahjakortti S-markettiin fiksusta ruokalakäyttäytymisestä: Viljo Rajala, 5 lk.

Kevätjuhlan kenraali 2.6.2023

Paavo veivasi hiki päässä koritelineen ylös, jotta saatiin se pois näkyvistä. Harjoiteltiin Jäähyväiset-biisi ja Suvivirsi vielä kertaalleen. Mukanamme touhuissa oli myös yksi entinen oppilaamme. Hän soitti ukulelea muiden mukana niin kuin ei olisi ollut poissa ollenkaan. Lupasi tulla myös kevätjuhlaamme.

Viheralueiden futiskisat 30.5.2023

Viheralueen koulujen futiskisat pidettiin jälleen Killinkoskella. Olimme yhteisellä päätöksellä siirtäneet futiksen ajankohdan perinteisestä syksystä keväälle ja pelasimme ensimmäistä kertaa koulun pihassa hiekkakentällä eikä Killinkosken stadionin nurmella. Rami ja Marko toimivat tuomareina ja edustusjoukkueet pelasivat hyvässä hengessä vähämaaliset pelinsä. Totesimme, että maalin teko on kyllä kamalan vaikeaa kuten Suomen jääkiekkoleijonillakin, mutta emme antaneet sen häiritä. Turnauksessa tehtiin kolme maalia. Kotala onnistui maalaamisessa kahdesti ja vei näin koko turnauksen voiton. Killinkoski teki yhden maalin ja päätyi hopealle. Pronssi meni Liedenpohjaan ja neljäs sija Vaskiveteen. Kaikki joukkueissa pelanneet saivat kuitenkin mitalin. Sen värikin oli tällä kertaa kaikille sama.

Ne oppilaat, jotka eivät pelanneet koulunsa edustusjoukkueessa höntsäilivät erilaisten piahapelien parissa mm. salkopalloa ja pöytätennistä. Eikä sovi unohtaa meidän koulumme oppilaskunnan ylläpitämää kanttiinia. Limu, Dorritokset ja jätski maistuu omalla rahalla ostettuna ja koulun pihassa syötynä erityisen hyvältä. Tiina ja Sanna-ope olivat loihtineet opettajainhuoneeseen aikuisten taukotilan, jossa Raija-ohjaaja piti huolen kahvin riittävyydestä.

Ja meillä kaikilla oli niiiin muuukavaaaa - oi jospa oisit saanut olla muukaanaa...

Kevätretki Tampereelle 22.5.2023

Vapriikissa luonnontieteellisessä museossa, satutunnilla, jääkiekkomuseossa, kivimuseossa, pelimuseossa...

Koskikeskuksessa shoppailemassa ja Raxissa syömässä.

Nokia Areenalla Tanska - Ruotsi päättyi 1 - 4, vaikka yleisö kuinka yritti huutaa Tanskan voittoon. Kansainvälisen jääkiekkoliiton tiedottaja haastatteli Anne-opea, Nettaa, Roosaa ja Maisaa tunnelmista matsissa. Tyytyväisiä olimme.

Vappua odotellessa 28.4.2023

Suomalaisen työn päivä, opiskelijoiden juhla ja kevään juhla. Vapulla on monta merkitystä ja jokainen voi valita itselleen mieluisan syyn juhlia vappua. Me halusimme juhlistaa tätä perinteikästä suomalaista kevään karnevaalia, jotta se ei aivan tykkänään jäisi halloweenin jalkoihin.

Meillä kaikilla oli vappunimet: Keikka Suunapäänä, Hyrrä Vihreämieli, Pinkki Kevätpörriäinen, Riehu Kuohuvainen, Touko Tuhatmunkkila, Riehu Tuuba-Torvi.... Lisäksi olimme pukeutuneet, oppilaskunnan kioskissa myytiin herkkuja, ruokalassa syötiin tacoja ja munkkeja ja juotiin simaa, salissa pelattiin ilmapallolentistä, pelattiin lautapelejä ja pidettiin kaikin puolin hauskaa.

Viheralueen koulujen sählyturnaus 3.2.2023

Perinteinen viheralueen koulujen sählyturnaus pidettiin jälleen meillä Killinkoskella. Vauhdikkaiden pelien lisäksi oppilaskunnan kioski toimi virvokkeiden ostopaikkana ja oman rahan käytön harjoittelutilaisuutena. Iloiset myyjät hoitivat päivän Hanna-open johdolla mallikkaasti. Anne-ope sai toimitsija-apua eskarilaiselta Roosalta meidän omissa peleistämme ja muiden pelien toimitsijatehtävät hoidettiin yläluokan tyttöjen toimesta hyvällä sykkeellä. Pelien välissä musiikki loi menevää tunnelmaa. Pelien tuomaroinnin hoitivat SM-tason kokemuksella erityisope Rami ja Kotalan koulun Marko. Tiina-ope puolestaan luotsasi koulumme tänä vuonna turnauksen voittoon. Päivän pääosanesittäjät eli kaikki joukkueissa pelanneet oppilaat hoitivat pelit urheilullisesti maaliin asti. Keittiöllä Seijan ja Pirjon keittämä jauhelihakeitto teki kauppansa, vaikka aikataulu olikin tosi tiukka. Yleisöä paikalla oli Ukandasta ja Saksasta asti sekä yksi meikäläinen iskä.

Reppu rikki -päivä 20.1.2023

Mikä avuksi, kun reppu leviää ja kouluun/töihin on mentävä? Luovat tavarankuljetusratkaisut myös piristävät päivää mukavasti. Koulutarvikkeita tuotiin nukenvaunuilla, kävelynopetteluautoilla, yöpaidan mutkassa, kalahaavilla, matkalaukulla, kenkälaatikolla, pehmolelun sisällä, lasten turvakaukalossa, joululahjapussissa, porakonelaukussa... Pirkasta tuttua sukkahousuniksiä ei meillä käyttänyt kukaan.

Hallowen-hömpötystä 28.10.2022

Yläluokkalaisten kirjoittamia jännitystarinoita pimeässä, kummitustunneli, oppilaskunnan kioski toiminnassa, verikiisseliä ja homeisia sämpylöitä, ja kauhuolioksi muuttunut siistijä Sanna. Hui olkoon mikä päivä.

Kaupunginjohtaja ja reksi kylässä

Kaupunginjohtaja Henna halusi tutustua viheralueen koulujen toimintaan ja pyysi lupaa tulla vierailulle. Mukaansa hän otti yhtenäiskoulun rehtorin, Katrin, ja niin naiset pörähtivät Killinkosken koululle aamutuimaan torstaina 27.10.2022. Pomot pantiin piinapenkkiin yläluokan kyselytunnilla.

Tappara vai Ilves?
Paras automerkki?
Keneltä kysyt apua, jos et itse tiedä mitä pitäisi tehdä?
Huolettaako Ukrainan sota?
Mitä mieltä olet sivukylien huonokuntoisista miltei ajokelvottomista teistä? Voiko kaupunki vaikuttaa teiden kuntoon?
Voitko itse päättää yksistäsi mistään asiasta?
Kuka kaupungin asioista oikeasti määrää?
Paras biisi?
Olitko jo meidän ikäisenä kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista?

Alaluokkalaiset olivat keskiluokkalaisten kanssa kummitunnilla ja Hennalle & Katrille selvisi miten pienessä yksikössä homma toimii.

Keittäjä Seija paistoi oppilaiden välipalalle pizzaa ja sitä riitti tarjottavaksi vieraillemme. Mustikkapiirakkaakin uunista oli putkahtanut aikuisten kahvihetkeen.

Lopuksi vieraat ottivat vastaan kutosluokkalaisten tyttöjen kepparihaasteen: liikuntasalissa viiletettiin viidesluokkalaisten tyttöjen lainaamilla keppareilla kuudesluokkalaisia vastaan.

Kiitokset kaupunginjohtajalle ja rehtorille mukavasta vierailusta. Tulkaahan toistekin.

Lahjoitetuilla viherkasveilla viihtyisyyttä

Tiina-open ystävä Alavuden Kiinteistö-ja Tilitoimisto Oy:stä muutti toimistonsa paikkaa. Saimme koululle hienoja isoja viherkasveja, joita siistijä Sanna viherpeukalona lupautui hoitamaan ja huoltamaan. Kasvien lisäksi saimme paljon ihan uusia tai ainakin uuden veroisia kansioita oppilaiden käyttöön. Kaunis kiitos Tiinalle ja ystävälleen.

Alakoulujen yleisurheilukisat urheilukentällä 7.9.2022

Alakoulujen yleisurheilukisoihin kisailemaan pääsivät kaikki halukkaat. Koko koulu lähtee urheilureissulle mukaan aistimaan tunnelmaa ja näkemään muiden koulujen oppilaita ja opettajia. Reissu on monelle jännittävä, vaikka ei kilpailuun osallistuisikaan. Lisämausteena jännittävyydessä on ruokailu yhtenäiskoululla. Se ei olekaan ihan helppo juttu meille pienen koulun oppilaille, mutta kokemuksena ehkä hyvinkin opettavainen.

Kisapäivä sujui mainiosti ja sääkin suosi. Kahdeksan meidän koulumme oppilasta sai mitalin. Kuudesluokkalainen Iina juoksi, hyppäsi ja työnsi niin kovaa, että hänestä leivottiin alakoulujen mestari peräti neljässä lajissa. Seija-keittäjämme pääsee tarjoamaan mitalikahvit/kaakaot ja kakut itselleen sopivana päivänä syyskuun kuluessa.

Yhtnäiskoululla söimme kouluruoan, maittavaa makkarakeittoa. Osaisimme toimia isossa ruokalassa ihan mallikkaasti ja suuri ilon aiheemme oli voileipälevitettä napin painalluksella jakava rasva-ankka. Anne-opekaan ei tiennyt mikä se ankka tarjoilutiskin päässä oli, mutta koululaitoksemme iso reksi, Katri, opasti meitä kaikkia. Ja niin saimme ankan munan sämpylämme päälle. Aika vekkuli juttu.

Mitalikahvit koululla 14.9.2022

Koululla Seija-keittäjä leipoi kakun (aitoja orvokkeja koristeena) ja keitti kaakot & mehut koulumme mitalijuhliin. Tässä kakkua leikkaa nelinkertainen alakoulujen mestari Iina. Kultaa tuli kuudennen luokan tyttöjen 60 m juoksussa, kuulantyönnössä, korkeushypyssä ja rankassa 600 m juoksussa. Onnittelut Iinalle. Mitalisteja koulussamme oli kaikkiaan kahdeksan. Onnittelut myös kaikille heille hienoista suorituksista.

Katukorista K-kaupan parkkiksella syksyllä 2022

Koripalloliitto, K-kaupat ja Virtain LiikkuvaKoulu-projekti järjestävät perjantaina 26.8.2022 Virtain K-marketin parkkipaikalla katukoristapahtuman. Tarkoituksena on viettää mukava päivä ja pelata höntsäkorista kaverimeiningillä. Syksyn ekat viikot on liikuntatunneilla ja koulun palloilukerhossa täten pyhitetty koripallolle. Koulumme pojat intoutuivat pelaamaan koripalloa myös välituntisin. Se jos mikä lämmitti entisen koripalloilijan, Anne-open, mieltä.

Turnausta varten valmistettiin jokaiselle joukkueelle oma kannustusjuliste. Yritämme niitä sitten heilutella pelien tiimellyksessä perjantaina.

Pelipäivänä sää suosi. Kaikki joukkueemme pelasivat innostuneesti ja iloisesti. Meidän entisten kuudesluokkalaisten mimmijoukko yläkoululta oli aamutuimaan kannustamassa pelaajia. Sekin tuntui oikein kivalta. Pelien jälkeen hipsimme Kahvila Olkkariin hampurilaisille ja jäätelölle. Kotimatkalle päästiin puoli kahden maissa yhtä uutta kokemusta rikkaampana. Kiitos Liikkuvan Koulun porukoille, kun mahdollistitte tämän.

Kevätjuhla 4.6.2022

Kevätjuhla pidettiin ulkona koulun pihassa. Musisoitiin, liikuttiin, laulettiin ja jaettiin hymyt, stipendit & todistukset.

Hymyveistos: Josefiina Korkatti, 2. lk. ja Paavo Manninen, 2. lk
Soroptimistit Tosikaveri: Elviira Korkatti, 4. lk.
MLL Virtain osasto: Iina Ahoranta, 5. lk.
MLL Killinkosken osasto, funktiolaskimet: kuudennen luokan oppilaat
Rotaryt ry: Nea-Lotta Mäkirinta, 6. lk.
Pohjola-Norden nettikirja ruotsin opiskelussa kunnostautuneelle: Janina Vitikka, 6. lk.

Kouluretki Sherlacius-museoille Mänttä-Vilppulaan 3.6.2022

Aamun aikaisimmassa kyydissä koulun mäelle tulevat oppilaat lupautuivat Seija-keittäjän kanssa tekemään retkemme eväät. Sitten koulun alkaessa 8.30 pääsimme sujuvasti matkaan kohti Mänttä-Vilppulaa. Museoilla meille oli varattuna erilaisia ohjelmia eri luokille. Söimme hienossa ravintolassa pöytiin tarjoiltuna ja vähän tuhlasimme taskurahoja museokaupassa. Päivä oli oikein onnistunut. Oppilaat ja opettajat käyttäytyivät hienosti ja museoiden oppaat pitivät meistä hyvää huolta.

Henkilökunnan kevätkahvit 30.5.2022

Lukuvuosi 2021 - 2022 hurahti nopeasti - jopa oppilaiden mielestä. Viimeisellä kouluviikolla kahvittelimme henkilökunnan kesken iloisissa ja toisaalta kovin haikeissa merkeissä. Sirpa-siistijämme ryhtyy viettämään eläkepäiviään 43 vuoden työrupeaman päättyessä Killinkosken koululla. Uskomattoman pitkä työura Virtain kaupungilla ja meidän koulussa.

Toinen oloneuvokseksi heittäytyvä kevään lähtijä oli erityisopettaja Kaisa. Hän kerkisi olla kyläkoulujen kiertävänä erkkana yhden lukuvuoden ja sai varmaankin tästä vuodesta erilaisen kokemuksen erityisopettajan työstä omaan muistojen arkkunsa.

Kolmas lähtijä on alaluokkamme opettaja, Maria. Hän ei lähde eläkkeelle, mutta täysin erilaisiin kuvioihin kuitenkin.

Tiina-ope oli ideoinut hienot kortit ja läksiäislahjat näille tärkeille työyhteisömme jäsenille. Hän luovutti ne hauskojen sanojen saattelemana ja meille kaikille tuli hyvä mieli. Vanhempaintoimikunnan amppelimansikoiden ja Virtain kaupungin kukkatervehdyksien kanssa lähdimme kaikki iloisina koteihin.

Oppilaiden henkilövaali: hymypatsaiden saajat

Koulussamme järjestettiin Hymy-äänestys virallisen äänestyskäytänteen mukaan. Yläluokan oppilaat toimivat vaalitoimitsijoina ja leimasivat äänestysliput, jotka pudotettiin vaaliuurnaan. Keskiluokan oppilaat huolehtivat tapansa mukaan oppilaskunnan kioskin toiminnasta vaalipäivänä.

Keski-Soinin tilalla 19.5.2022

Saimme kivan kutsun Keski-Soinin isäntäparilta, Sarilta ja Tuomolta, tulla tutustumaan heidän lypsytilaansa. Valitsimme maatilapäiväksi torstain 19.5. ja ruokailun jälkeen suunnistimme Soininkylään. Osa pyöräili ja koulutaksi, Jussi, kyyti suurimman osan paikan päälle.

Saimme pikakatsauksen koneisiin ja laitteisiin, apevaunulla opimme mitä kaikkea lehmä syö & juo & tuottaa ja vasikka-teltassa näimme aivan vastasyntyneitä vasikoita. Meidän Maria-opellamme näytti olevan ihan itselle nimetty lietevaunukin. Vasikoille piti ehdottaa nimiä. Tänä vuonna syntyneille annetaan U-kirjaimella alkava nimi. Uudet vasikat nimettiin oppilaiden ehdotuksista ja valituiksi tulivat ainakin Unna ja Unelmatorttu.

Lopuksi tilan isot lehmät päästettiin ensimmäistä kertaa kesälaitumelle. Lehmien riemua oli hauska seurata ja niiden ilo oli kyllä aivan hengästyttävää katseltavaa. Juno-lehmä oli juuri saanut satatonnari-tittelin eli se oli tuottanut 100 000 litraa maitoa tällä tilalla. Sen kunniaksi saimme erittäin maukasta Junon kunniaksi tilattua kakkua ja kahvia. Ja kun Valion maitotilalla oltiin, niin muutakin hyvää maidosta oli pihateltassa tarjolla.

Kiitämme isäntäparia ja heidän tilaporukkaansa mielenkiintoisesta ja hauskasta iltapäivästä. Toivottavasti saamme tästä perinteen. Niin mukavaa meillä oli, että haluamme tulla uudestaan oppimaan uutta ja iloitsemaan maalaiselämästä.

Välituntiaktiviteetteja toukokuussa 2022

Toukokuu ei ole keväisillä säillä juuri hellinyt. Tänään 17.5. oli 4 astetta. No sentään plussan puolella.

Luistinkoppi toimi oivana nurkkajussin leikkimispaikkana. Melkein kaikki osallistuivat kopin kiertämiseen ja nauru raikui. Kutosen likat menivät yhtä koulujen perinneleikkiä: maata.

Pääsiäistä vastaanottamassa kiirastorstaina 2022

Pääsiäisjänis oli käynyt koulullamme munimassa suklaamunia ympäri koulua ja piha-aluetta. Alaluokkalaiset etsivät suklaamuniansa luokista, keskiluokkalaiset joutuivat käytäville ja liikuntatiloihin ja yläluokkalaiset ratkoivat vihjeitä ja päättelivät ryhmissä omien aarrepussiensa sijainnin piha-alueella.

Sitten leikittiin rosvoa ja poliisia koko koulun voimin pihassa ja paistettiin makkaraa & vaahtokarkkeja nuotiolla. Hyvin upposi tikkumakkara vaikka juuri oli ruokalassa syöty kauniisti katetuista pöydistä pääsiäisateria ja kulhollinen mämmiä vanilijakastikkeella.

Viheralueen koulujen sählyturnaus 29.3.2022

Virtain kyläkoulujen eli Viheralueen yhteinen sählyturnaus pidettiin parin koronavuoden tauon jälkeen jälleen Killinkosken koululla. Turnauksessa pelattiin kuusi nopeatempoisia 20 minuutin peliä. Herrasmiessopimuksen mukaan alun kuusi minuuttia oli koulujen nuorimpien peliaikaa ja loppuaika rymisteltiin isompien oppilaiden tahdissa. Turnauksessa jaetaan iso pokaali kiertopalkinnoksi voittajakoulun haltuun vuodeksi. Kotalan koulu vei pokaalin tänäkin vuonna koskimaisemiin Kotalaan. Me selviydyimme hopealle ja vaikka hopea ei ole häpeä, niin silti vähän potuttaa. Ensi vuonna täytyy pistää vielä paremmin hanttiin.

Yläluokan oppilaat toimivat toimitsijoina ja soittivat pelien välissä musaa. Open yllätykseksi Matin ja Tepon ”Vauhti kiihtyy”-biisi soi kaikista useimmin.

Keskiluokan oppilaat harjoittelivat yrittäjyystoimintaa pitämällä koko päivän kanttiinia, jossa oli myynnissä limua, karkkia, leivonnaisia ja suolaisia naksuja. Kanttiini tuotti retkitilillemme satasen verran katetta ja monelle oppilaalle ensimmäisen kokemuksen omalla rahalla ostamisesta.

Koulumme alaluokka puolestaan huolehti iloisesta kannustuksesta oikein panderollien kera koko päivän ajan. Se loi tapahtumaan suuren urheilujuhlan tuntua.

Päivä oli oikein mukava ja kaikki oppilaat ja opettajat käyttäytyivät hienosti. Mukana menossa oli myös koulullamme ennenkin vieraana ollut kansainvälisen nuorisovaihdon nuori mies, Tim, Saksasta. Oli ihana nähdä Killinkosken koulun käytävillä ja piha-alueella yli sadan oppilaan energiaa. Ensi vuonna sählätään taas.

Vesinautintoja Keuruulla

Alavuden uimahalli on menossa remonttiin ja meidän kotoisa uimapaikkamme on näin ollen pois pelistä. Liikkuvan koulun Sari varasi meille kolme uintikertaa Keuruun uimahalliin kyyteineen ja sinnehän me sitten suuntasimme. Mainio uimapaikka; ihanat isot altaat ja mukavan pitkä liukumäki.

UlkonaKuinLumlukko -haastekampanja

Suomen Latu järjestää Ulkona kuin lumiukko -kampanjan, jonka tavoitteena on saada kaikenikäiset ulkoilemaan ja rakentamaan vähintään 10 000 lumiukkoa. UlkonaKuinLumiukko -kampanja vuonna 2022 järjestetään 14.2.-13.3. Viime talvena suomalaiset rakensivat yli 12 000 lumiukkoa!

Virtain kaupungin kaupunginjohtaja Henna Viitanenkin kehotti ottamaan haasteen vastaan ja mehän otimme. Koulun pihaan rakentui toinen toistaan komeampia lumiukkoja. Ikävää, että ne kokivat myös ilkivaltaa keskiviikkona illalla. Jonkun piti rikkoa kovalla innolla rakennettuja lumiteoksia vapaa-ajalla.

Väriviikko 2022

Viime vuonna väriviikolla loistivat päävärit ja perjantaina mahdollisimman värikäs kokonaisuus. Tänä vuonna mentiin väliväreillä ja ruskealla. Perjantaina piti olla mahdollisimman tummassa lookissa.

Alaluokkalaisten 100-juhla

Alaluokassa vietettiin 100-juhlaa, kun oli käyty sata päivää koulua. Koulun aulaan koottiin näyttely erilaisista asioista, joita oli sata kappaletta.

Viimeinen koulupäivä 22.12.2021

Koulumme pihassa on itsenäisyyspäivästä lähtien ollut käynnissä erilaisia sotaharjoituksia, joihin osallistuu oppilaita kaikilta luokilta. Strategiat ovat muutamien viikkojen aikana hioutuneet aika hienoiksi taktiikkapeleiksi. Tänään lukuvuoden viimeisenä koulupäivänä sotaa käytiin monella rintamalla. "Rätätätä-täää, sarja-sarja, pum-pum, kuolit, Emmi kuoli..."

Osuman (, joka on vihollisen ilmoittama "pum kuolit") saatuaan pitää maata maassa ja laskea itselleen kuolinajan pituus. Pihassa ryömitään, maastoudutaan, tulitetaan puskista, heitettään kranaatteja ja välillä edetään yhtenä rintamana. Välineinä on muutama keppi, lumilinnan raunioita ja kova ääni. Muuta ei tarvita. Välitunnin päätyttyä tullaan sisälle ja ollaan aivan kuumissaan, vaikka pakkasta on 15 astetta. Eilen teknisentyön tulevaksi työksi ehdotettiin periskooppia, jolla voisi vaklata luistinkopin taakse saamatta kuolettavaa osumaa.

Alkuviikosta poikain armeija käytti taktiikkanaan hyökkäyssotaa, mutta se koitui heidän kohtalokseen ja likat tulittivat kaikki tantereeseen laskemaan lukua. Tänään oli sitten opittu tappiosta ja otettiin käyttöön tarkka-ampujan linja ja tulitettiin poteroista rauhalliseen tahtiin likkojen joukkoja kohti.

Kyllä ne nykylapsetkin keksivät tekemistä ja liikkuvat ihan spontaanisti. Koulumme piha antaa oivat puitteet tällaiseen lasten omaan tekemiseen, koska siinä ei tehdasvalmisteisia virikeleluja paljoa ole. Tätä toimintaa oli ilo seurata. Onneksi tuli kunnon talvi ja lunta.

Ulkoleikkien jälkeen jaoimme todistukset ja söimme joulupuurot. Keittäjä ilmoitti, että jos löydät puurostasi jotain ylimääräistä, niin tule käymään keittiöllä. Söimme puuroa napa tutisten ja etsimme mantelia. Mantelinmetsästys kuitenkin loppui, kun Juuso sanoi: "Mun puurossa on makaroni." Juuso palkittiin yllätyslahjalla ja pari muutakin oppilasta löysivät puurostaan gluteenittoman makaronin.

Vatsat täynnä puuroa - makaronilla tai ilman - lähdimme iloisin mielin hyvin ansaitulle joululomalle.

Halloween-hömpötystä lokakuussa 2021

Aamulla yläluokkalaiset lukivat äidinkielen tunnilla kirjoitettuja jännitystarinoita keski- ja alaluokkalaisille yläkerran vanhassa luokassa. Vanha käyttämätön luokkatila vintillä kiehtoo oppilaiden mielikuvitusta, koska siellä on maali lohkeillut seiniltä, kauheasti tavaraa ja hitsin kylmä. Lisäksi yläkerta on yleensä lukossa, joten tuossa varastotilassa on sitä aitoa kielletyn paikan jännittävyyttä kerrakseen. Siellä kuultu kertomus muuttuu hyytäväksi jännitystarinaksi, jos vain antaa itselleen luvan eläytyä.

Päivän aikana ryömimme keskiluokkalaisten tekemässä pimeyden tunnelissa koulun näyttämöllä. Se oli todella kutkuttava konttausretki. Keskiluokkalaiset olivat nähneet paljon vaivaa ja onnistuivat tekemään hienon kummitustunnelin. Ruokasalimme naamioitui halloweeniin jo edellisenä päivänä, kun ikkunat peitettiin mustilla muoveilla ja seinät koristeltiin kuvistuntien mörkötöillä. Liisa-keittäjämme yllätti meidät maukkailla taikurinhatuilla. Voi että olivat hyviä.

Keskiluokkalaiset pitivät kanttiinia, jossa voi tuhlata taskurahojaan. Kertynyt tuotto meni tietenkin koulun retkikassaan.

Päivän päätteeksi purimme lavasteet ja siivosimme mörkökarnevaalin jäljet. Näin opittiin sekin, että juhlan jälkeen pitää vielä tehdä tunti hommia ennen kuin voi häipyä paikalta.

Orffit-konsertti 15.10.2021

Yhteisöllisyys-yhteistyö teema jatkui Kotalatalolla yhdessä Kotalan koulun väen kanssa Orffit-konsertissa. Korona-ajan vuoksi olimme kaikki varustautuneet maskeilla ja istuimme kouluittain. Konsertti oli oikein viihdyttävä ja iloisissa tunnelmissa lähdimme oman koulun ruokalan kautta syyslomalle.

Suunnistusta Liedenpohjan kylällä ja Ilmarisenhaudalla

Tänä lukuvuonna monialainen opintokokonaisuutemme on yhteisöllisyys - yhteistyö. Täten meidän kouluyhteisömme lähti Liedenpohjan kouluyhteisön luokse suunnistuspäivään. Yhteistyössä Liedenpohjan koulun opettajien kanssa Liedenpohjan kylälle ripustettiin parikymmentä rastimerkkiä. Aamupäivän ajan suunnistimme koulun, kirkon ja rannan tuntumassa. Sitten söimme koululla kouluruoan ja hyvää oli naapurikoulun ruokakin. Kiersimme koulun tilat, kiitimme isäntiämme ja hyppäsimme linjuriin, joka kyyditsi meidät Ilmarisenhaudalle.

Laskeuduimme rotkon pohjalle ja tunsimme historian havinaa, kun Anne-ope kertoi legendan Suomen hinnasta, joka on haudattuna Ilmarisen hautaan. Keskiyön virvatulet ja lapsen itkun kuuluminen aarrehaudalta puistatti, vaikka oli kaunis syksyinen keskipäivä. Ilma-Isto-jättiläisen kaivuu-urakan tarinankin kuultiin. Todettiin, että olipa sillä jättiläisellä huonot hermot, kun ei kaivanutkaan kanavaa valmiiksi pienten vastoinkäymisten takia.

Kaikki Ilmarisenhaudan maastoon kätketyt rastit löydettiin, vaikka Suomen hinta jäi edelleen aarrehautaansa.

Eläinten viikon aloitus: Virtain-Ruoveden Kirsujen koiranäytös

Eläinten viikon teemana oli Oppiva eläin. Tästä alaluokan Maria-ope sai idean, että hän aktiivisena koiraharrastajana järjesti meille näytöksen koirien kyvyistä oppia mitä erilaisempia asioita. Meidät tutustutettiin koirien vesipelastustoimintaan ja tottelevaisuus/temppuiluradalla tehtyihin kuvioihin eli akilityyn. Kaunis kiitos Marialle ja muille Kirsujen toiminnasta vastaaville aktiiveille, jotka mahdollistivat tämän näytöksen.

Viheralueen koulujen futisturnaus 28.9. Killinkoskella

Alakoulujen futisturnaus on perinteisesti pyritty pitämään Killinkoskella jo monien vuosien ajan. Tänä vuonna se ei syystä tai toisesta onnistunut mitenkään, joten me viheralueen koulut pidimme sitten oman turnauksemme Killissä ja yhtenäiskoulu piti omansa keskustan urheilukentällä.

Pelit sujuivat mallikkaasti ja monia hienoja tilanteita nähtiin. Pari maalia tehtiin päällä puskien ja sehän on miltei ammattilaisten touhua. Kotala ja Liedenpohja päättivät keskinäisen ottelunsa tasatulokseen, joten mestaruus ratkaistiin maalieron perusteella. Tässä Kotala oli selvästi vahvempi sekä maalieron että tehtyjen maalien perusteella. Näin kultaiset mitalit matkasivat Kotalan koulun oppilaiden ja open kaulassa Kotalaan.

Koulumme oppilaat pitivät kentän laidalla kanttiinia, jossa myytiin kahvia, kaakaota, limua, sämpylöitä, pikkupizzoja, munkkeja, kääretorttua ja tietenkin namuja & naksuja. Kiitämme vanhempaintoimikuntaa leivonta-avusta, KillinJättiä tavarantoimituksesta ja kaupungin tilapalvelua pöytien roudaamisesta.

Mukana kauniissa syyspäivässä stadionilla oli koko päiväkodin porukka, muutamia vanhempia ja isovanhempia sekä tietenkin kyläkoulujen aikuisia ja pelaajia. Hauskaa oli ja ensi syksynä luvattiin futailla taas Killissä, joten pidetäänpä porukalla huolta siitä, että Killinkosken jalkapallokenttä pidetään kunnossa ja pelikelpoisena. - Myös kesäaikaan ja kyläläisten käytettävänä.

Vierailu Inka Oy:llä 23.9.2021

Tiistaina Killin Voima Oy:n vierailu, torstaina suuntana Inka Oy. Ensin meille kerrottiin tehtaan ruokalassa pääasiat tehtaan tuotannosta, koska tehdassalissa on kova koneiden pauhu. Saimme tietää, että tehtaalla kudotaan, neulotaan ja punotaan. Kaikkia noita olemme koululla tehneet mekin. Nyt näimme sen miten kone hoitaa nämä toiminnot. Meille esiteltiin myös tehtaan oma innovaatio: joku työntekijöistä oli värkännyt painokoneen ihan tavallisen polkupyörän vanteesta. Sillä sitten leimattiin nostoliinojen kantavuutta.

Korvatulpat korvissa ihmettelimme valtavia kutomakoneita ja hypistelimme erilaisia nauhoja. Pahvilaatikotkin olivat jättimäisiä. Tehdaskierroksen päätteksi saimme piparia ja pillimehua. Hyvältä maistui.

Mistä sähkö tulee? Killinkosken omasta voimalasta tietenkin

Koulumme tämän lukuvuoden monialaisten opintokokonaisuuksien painotusalueet ovat yhteistyö ja yhteisöllisyys, joten sovimme KoillisSatakunnanSähkön kanssa tutustumiskäynnin oman kylän voimalaan. Käynti oli erittäin mielenkiintoinen. Olimme sinisissä suojakypärissä ja heijastinliiveissä ihan aitoja Puuha-Petejä. Opimme monta ihmeellistä asiaa - myös sen, että kyllä sähkö vaan on aika ihmeellinen asia. Miten ihminen onkaan keksinyt sen, että veden pudotessa voi putoamisvoimasta kerätä energiaa ja muuttaa sen sähköksi?

Tietopaketin päätteeksi saimme mehut ja keksit sekä heijastimen ja frisbeen KSS-logolla varustettuina. Mieli oli aurinkoinen koululle palatessamme. Olipa jännittävä käynti ja paikallislehden reportterikin oli paikalla tehden visiitistämme etusivun jutun SuomenSelänSanomiin.

Liikenneviikon pyöräilypäivä 16.9.2021

Liikenneviikolla pidettävä pyöräilypäivä on koulullamme jo perinne. Kaikki oppilaat hoitavat pyöräilypäiväksi pyöränsä jollain konstilla pihaan. Muutamat jopa pyöräilevät aamuhämärissä 10 - 14 km. Koulu tarjoaa reippaille aamupyöräilijöille aamupuuroon ruokalassa.

Keskiluokkalaiset rakensivat koulun pihaan taitoradan, alaluokan ope järjesti pyöränhuoltopajan, jossa sai pestä pölyisen pyöränsä, öljytä ruostuneet ketjut ja pumpata ilmaa löysiin renkaisiin. Netissä tehtiin Liikenneturvan ja FillaRilla-sivuston liikennetehtäviä. Iltapäivällä pyöräiltiin Killinkosken kylällä ja testattiin opittuja taitoja oikeassa elämässä. Kaikki olivat hienosti mukana asiassa ja meillä kaikilla oli oikein mukavaa.

Orvokkipäivä 11.5.2021

Hännisen Puutarhatuote lahjoitti koululle ja päiväkodille orvokkeja istutettavaksi. Virallinen istutuspäivä olisi ollut vappuaattona, mutta silloin oli niin kylmä, että siirsimme istutusta yli viikolla. Tänään ne sitten saatiin maahan ja purkkeihin koristamaan koulun/päiväkodin parkkipaikkaa. Jokainen oppilas sai istuttaa ainakin yhden taimen. Suurkiitos Hännisen puutarhalle.

Kouluvaari vierailulla

Koulullamme on oma kouluvaari, Erkki Ojala. Kouluvaari on käynyt meitä tervehtimässä hakiessaan keittiöltä tilaamiaan ruoka-annoksia. Oppilaamme ovat jutelleet hänen kanssaan ja availeet ovia, kun Erkki liikkuu. Nyt, kun kouluvaari on 87- vuotiaana saanut koronarokotuksensa, hän uskaltautui jopa käymään luokassa. Keskiluokan kanssa tekemässään 60 kohdan kertotaulukokeessa meni vain yksi väärin. Siinäpä meille tavoitetta itse kullekin. Taitaa kuitenkin tuo korona viedä meiltä muilta luokilta mahdollisuuden kisata kouluvaarin kanssa ja on tyydyttävä vain ulkona jutusteluun ja ovien avaamiseen.

Laskettelupäivä Pukkivuoressa tammikuussa 2021

Vanhempaintoimikunta kustansi meille laskettelupäivän Pukkivuoressa. Koronan vuoksi rinne oli ainoastaan meidän käytössämme, joten reissu oli oikeaa luksusta. Muutamia oppilaita laskettelu jännitti kovasti ja heidän ensireaktionsa oli, että eihän ole pakko. No ei ollut pakko, mutta laskettelumonojen ja suksien kokeileminen oli pakko. Ketään ei tietenkään hilattu väkisin ylös, mutta monot ja sukset piti laittaa ja kokeilla.

Kaikki kokeilijat eivät innostuneet, mutta monta oli niitä, jotka sittenkin laskivat ihan reippaasti ylhäältä asti, kun alkukankeudesta pääsivät. Kolun Sari ja Anne-ope olivat laskettelusuksijoiden apuna, Miika-ope meni porukoineen perinteisillä hiihtimillä, Tiina-ope päivysti laavulla makkaroiden, sämpylöiden, laskiaispullien, vaahtokarkkien ja kaakaon kanssa.

Sää ei oikein suosinut ja puolilta päivin tuuli muuttui vallan hyytäväksi. Kaakaokin jäätyi hileiseksi. Mutta mukavaa meillä oli silti.

Vanhojen oppilastuolien tuunaus 2020 - 2021

Jokeritunnilla kolusimme vintin varastoista vanhoja oppilastuoleja ja aiomme tuunata ne iloisiksi hyvän mielen tuoleiksi. Jokainen on suunnitellut mieleisensä kuvion ja suunnitelmat ovat nyt tuolin kokoisilla papereilla maalauskarttana. Suunnittelu vei melko paljon aikaa, eikä ollut ihan helppoa.

Nyt olemme kuitenkin siinä vaiheessa, että vanhaa pintaa hiotaan innolla pois: ensin karkealla, sitten hienommalla paperilla. Konettakin saa käyttää.

Sitten alkaa monivaiheinen kuvion maalaus. Valmis taidetuoli ilahduttaa ensin meitä koululla ja sitten kukin oppilas saa viedä omansa kotiin.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä