Vuosiluokkiin sidottu ja vuosiluokkiin sitomaton opiskelu

 

Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on määritelty Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) luvussa 5.4 Opetuksen järjestämistapoja.

Vuosiluokkiin sidottu opiskelu

Esi- ja alkuopetus toimivat lähekkäin. Ne toimivat pääasiassa erillään, mutta käytössä on yhteisiä oppimisympäristöjä. Toimintaa suunnitellaan ja arvioidaan yhdessä. Toiminnalle on asetettu selkeät tavoitteet.

Yhteinen toiminta on säännöllistä (teemapäivät, yhteiset projektit) ja yhteisiä tunteja palkitettuna lukujärjestykseen.

Esi- ja alkuopetushenkilöstön yhteissuunnittelu on säännöllistä, ja siihen on varattu aika lukujärjestykseen.

Arviointia toteutetaan yhdessä.

Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu

Esi- ja alkuopetus toimivat lähekkäin ja oppimisympäristöt ja toiminta suunnitellaan ja arvioidaan yhdessä (kolmen vuoden sisältösyklit, yhteisesti määritellyt lukuvuositavoitteet ja -menetelmät, yhteiset toimintamallit, yhteinen kuvaohjaus jne.)

Yhteistyö on tiivistä, lähes päivittäistä tai useamman kerran viikossa tapahtuvaa. Säännölliset, yhteiset viikkotunnit on palkitettu lukujärjestykseen. Joitakin asioita opiskellaan myös oman vuosiluokan ryhmissä.

Oppilaita ryhmitellään joustavasti vertaisryhmiin ja oppimistyylien tai tavoitteiden mukaisiin ryhmiin.

Esi- ja alkuopetus toimivat yhdessä ja ryhmä muodostuu eri-ikäisistä oppilaista. Yhteistyö on päivittäistä. Lähes kaikki toiminta on yhteistä ja ryhmiä muodostetaan joustavasti vertaisryhmiin ja oppimistyylien tai tavoitteiden mukaisiin ryhmiin.

Joustavien opetusryhmien osalta oppimista arvoidaan yhdessä yhteisiä arviointilomakkeita (wilma) käyttäen.

 

Oppimiskokonaisuudet 

Opetus suunnitellaan koulukohtaisesti esiopetuksen oppimiskokonaisuuksien mukaisesti alkuopetuksen oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä noudattaen. Viikoittainen työskentely suunnitellaan koulukohtaisesti oppimiskokonaisuuksien perusteella, ja siinä noudatetaan perusopetuksen kuntakohtaista tuntijakoa.


Oppilaan joustava opinpolku

Oppilas voi edetä vuosiluokattomasti lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan perustaitojen osalta.

Joustava opetus voi kestää 2-4 vuotta. Käytännössä neljännen vuoden käyminen tarkoittaa todistuksessa merkintää jää 2. luokalle viimeisenä esi- ja alkuopetuksen vuotena. Joustavan opetuksen suorittaminen kahdessa vuodessa edellyttää moniammatillisen arvion oppilaan kyvyistä selvitä opinnoissa omaa ikäluokkaa nopeammin. Oppilaat on kirjattu hallinnollisesti aina jonkin vuosiluokan oppilaisiin, vaikka opetusta toteutetaan joustavan periaatteen mukaisesti ja vuosiluokkiin sitomattomasti.

 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin