Taide

Waltterin koulun taide

Jarkko Liutu:
Yhdessä kasvaen: Näkyykö Vesitorni? 2018 alumiinivalu, kuvasiirto alumiinille  

Osmajoentie 30, A-rakennuksen pääty
Veistoksessa on läsnä mennyt ja nykyisyys, katse on kuitenkin tulevaisuudessa. Kokonaisuusnimi viittaa osaltaan
Waltterin koulun tunnuslauseeseen: Yhdessä kasvaen ja oppien. Oksa on visio juurista, jotka symbolisoivat Varkauden historiaa, alueellisia mahdollisuuksia, oksa myös kuvastaa Varkauden saha-, puu- ja paperiteollisuutta.

Oksalla Vesitornia tähyilevä poika on kuka hyvänsä edistyksellinen näkijä, viitaten myös vuorineuvos, A.Ahlström Oy:n pääjohtajaan Walter Ahlströmiin (1875-1931). Kuvarenkaan pyöreä muoto kuvaa nykyteollisuuden monipuolisuutta ja kehitystä. Teoksen tämä osa perustuu taiteilijan Varkauden kuva-arkiston digitoidusta materiaalista valitsemiin kuviin, kuvaajina Ivar Aleksander Ekström, Valokuvaamo Jänis ja Pauli Jänis. Teollisina aiheina ovat laivanrakennusteollisuus, konepajateollisuus ja Varkauden tehtaat 1920 ja 1940-luvulla. Yksi kuva kertoo Varkauden voimakkaasta rakentamisen vuosista.  

Ylimmässä kuvassa Pirtinniemen konepaja ja telakka, laivaveistämö ja Norma-laiva Oulu I, joka on rakennettu vuonna 1922. Seuraavassa kuvassa on sisänäkymä Pirtinniemen konepajalta, jossa työntekijät siirtämässä Biffar-sihtiä aariporalle, vasemmalla Veikko Suhonen ja oikealla Toivo Konttinen. Oikeassa reunassa Valokuvaamo Jäniksen yleiskuva Varkauden tehtaista, taivasta vasten piirtyvät sellutehtaan vesitornit ja happotorni. Seuraavana on Pauli Jäniksen kuva sodan jälkeisestä parakkirakentamisesta helpottamaan asuntotilannetta. Parakkien suunnitelmat teki arkkitehti Alvar Aallon, lopulliset Paul Bernoulli. Kuvarenkaan vasemmalla sivulla on Walter Ahlströmin muotokuva. 

Jarkko Liutu:
Römmin kuplatehdas, 2018 alumiinivalu, kuvasiirto alumiinille Historian havinaa, 2018
Urheilukatu 21
Tämän kokonaisuuden kuplalla seisova poika kuvastaa nykynuoria ja heidän uskoaan tulevaan ja eteenpäin
menemiseen. Usko on niin vahva, että kuplallakin voi kulkea ylöspäin. Kupla tuntuu liittyvän ajatuksen voimaan toteuttaa ideoita teoiksi asti. Ylhäältä on myös hyvä tarkastella maailmaa. Taiteilijan valamat alumiiniosat kertovat materiaalillaan olevansa osa metalli- ja laivateollisuutta. Nykypäivän laivoissahan käytetään erikoisalumiiniseosta, ns. merialumiinia. Moniosainen teossarja alkaa tehtaan muotoisesta kappaleesta, joka sisältää tarkalle katsojalle yllätyksen. Myös tähän julkisivuveistokseen liittyy kaiverrettuja valokuvia isossa alumiinilevyssä, joka on saanut nimekseen Historian havinaa. 

Jarkko Liutu:
KuplakyytiTaru Mäntynen:
Ennen meitä