Verksamhetsåret 2022-2023

Biltvätt på Stora Björnen!

Idag blev våra barn arbetare på en biltvätt och de fick som kunder alla småbilarna. Det var noga jobb med att skura och tvätta - småbilarna har nog aldrig varit såhär rena!



Valborg på Stora Björnen


Vårt vappenfirande började redan för någon vecka sedan då vi beslöt oss för att bjuda in alla barn och vuxna på Regnbågen till ett pyjamasdisco! Barnen pysslade en fin injudan och vi traskade över gården för att överräcka den till dem. 
Efter att ibjudan var gjord fick alla dekorera sina egna ballonger som vi sedan pyntade rummen med. När det äntligen blev dags för disco fick först alla visa upp sin pyjamas och gosedjur i tur och ordning, varefter vi dansa och sjöng. Vi avslutade discot med att dricka saft alla tillsammans innan vi förflyttade oss utomhus för att fortsätta dansa. Vilken lyckad dag och roligt med många kompisar från två grupper! 








Projekt: Jag upptäcker med alla mina sinnen

Projektavslutning! 

Idag har vi avslutat vårt fem veckor långa projekt om sinnen med en roligt tokig avig-dag. Allting var lite tvärtom och vi önskade god kväll på morgonen samt övade på att gå baklänges! 
Vi repeterade sinnen och rättade fel, då vuxna föreslog att vi luktar med ögonen, ser med öronen och smakar med näsan mm. 

Vi har också ätit gröt med gaffel, läst böcker upp och ner, ätit pepparkakor, ritat med tårna, sovit med fötterna på kudden och klätt oss bak och fram. Vi såg i gruppen även tomteluvor och en pyjamas! 






Under projektets gång har vi lärt oss att observera det vi har runt omkring oss med alla våra sinnen. Det bästa enligt barnen var när de fick plaska omkring barfota inomhus! 
Orden som synen och hörseln är ännu svåra - det blir lätt ögonsinne och öronsinne. Vi tycker att rätta benämningarna inte är det viktigaste, utan att förstå att vi faktist ser med ögonen och hör med öronen 😊 Lyckat projekt!

Projekt: Jag upptäcker med alla mina sinnen

Under veckan har vi gjort många övningar och uppgifter med känseln. Vi har gått på hårt och mjukt samt fundera hur skillnaden mellan varmt och kallt vatten känns. Många tyckte också det var roligt att gissa föremål bara genom att känna på dem (med ögonbindel). I påsen hade vi gömt en bok, en katt, en nyckel, ett spänne, en bil och ett hårband.
"Det här var lätt, jag vet ju hur en bil är!"
"Nyckeln kändes först äcklig, så där som en MASK" 







På torsdagen hade vi sagomassage och tillsammans funderade vi hur det känns när någon masserar en och hurdant som känns bra för den andra. Vi berättade också vart vi är kittliga och fick inbakat i samma väva Stopp min kropp!-prat. Här hittas material kring det. 



Nästa vecka ska vi ta i tu med luktsinnet!

Rocka sockorna!

Idag har vi rockat sockorna på Stora Björnen för att hylla att alla är olika men endå lika värda. 

Vi har pratat om att alla är olika och vilken bra sak det är. Tänk vad tråkigt ifall alla sku se lika ut? Om alla sku gilla samma saker och alla sku vara bra på samma grejer? <3 


Här hittas låten Rocka sockorna!

Projekt: Jag upptäcker med alla mina sinnen

Vecka två av projektet och temat för veckan har varit synen.
Veckans fråga löd "Vad är din favoritsak att se/titta på?" och svaren var härliga; bl.a. regnbågar, silver och pink färg, brandman Sam, mamma o pappa, mitt hem och solen. 
Vi har också funderat på hur synen påverkas av att täcka över ett öga. I samlingarna har vi använt händerna som "kikaren" och observerat saker omkring i rummet, var hittar vi något runt, grönt, hårt mjukt.. 






Vi har använt både luppar och förstoringsglas. Vi tittade på en blomma och ett barn konstaterade att vi är som Hemulen med förstoringsglas och en växt "så gör han på riktigt också!" 
"Nå dehär förstoringsglaset gör så att små saker blir stora och man ser tydligt!"



Nästa vecka fortsätter vi med nästa sinne; känseln!

Projekt: jag upptäcker med alla mina sinnen

Vecka 1 av projektet har gått ut på att bekanta oss med hörselsinnet. Alla barn visste att vi hör med örat, men det var roligt att se hur de utvecklade tanken om att lyssna och höra olika saker. Under veckan har vi lyssnat på olika ljud utan att titta (härifrån t.ex) och gissat olika djur på basis av läten (här t.ex. vissa är svårare än andra, vi har inte haft alla)! Roligaste tyckte barnen var ljudet var toaletten spolades samt när tuppen gal. 

Med instrument har vi också inte bara muciserat utan också övat på att spela hårt och sakta, snabbt och långsamt samt tillsammans och ensamma. Det krävdes noggrannhet och att vara på allerten då instruktionerna kom; på vilket sätt ska vi spela? 



Barnen har fått berätta vad deras favoritsak att höra är, några tyckte att Brandman Sam sången var det finaste man kan höra, medan någon annan tyckte att fågelsång var det bästa att höra. Ute på gården kan man höra polisbilar och inomhus en TV. 

Vi har också experimenterat med hur samma sak kan låta olika. Att skaka hushållspappersrulle och toapappersrulle med samma innehåll låter helt olika! Som innehåll hade vi ris, hamapärlor och legon. 



Nästa vecka fortsätter vi med synen och gör roliga uppgifter med ögonen!

Glad vändag!

Vi hade en lyckad utflykt till parken tillsammans med våra vänner på Regnbågen! Tillsammans gjorde vi en kompispromenad och löste uppgifter i blandade grupper. 




Till slut lekte vi alla tillsammans och överräckte sedan ett vändagskort till Regnbågen innan det var dags att promenera tillbaka till dagis. <3

Kompisböcker

I gången, efter tamburen, kan ni läsa närmare om vad våra kompisböcker handlar om. Bokserien har varit väldigt populär på Stora Björnen och vi har haft många bra diskussioner efteråt! Ännu har vi fem böcker olästa, vi väntar med spänning vad Kanin och Igelkott hittar på i dem. 

Kompisböcker - vänta på din tur




Idag läste vi den andra boken i serien "Kompisböcker för de yngsta" (Linda Palm & Lisa Sollenberg). Barnen tyckte Vem är där? - leken lät rolig så vi lekte den på eftermiddagen alla tillsammans. Vi övade på att vänta på egen tur och att tålamod (oftast 😂) belönas.

Isbjörnsvecka

Vi har haft liten temavecka kring isbjörnar, var de bor samt vad de äter. Vi har tittat på små videosnuttar på isbjörnsungar och många barn konstaterade att de kunde önska en sån i julklapp eller födelsedagsgåva - så att ni vårdnadshavare vet! :D 

Snöpyssel

Vi har pysslat snöflingor som dekoration till våra utrymmen, tyvärr var ju inte veckans väder utohus riktigt så snöigt som vi önskat.. 
Många barn pysslade för första gången med nål och tråd! 



Gott nytt år!


Tidigt på tisdagsmorgon for Stora Björnen ut och byggde snögubbar på gården! Först var det lite krångligt att rulla snöbollarna men övning visade resultat :) 

Höstterminen 2022 i Stora Björnen

Grunderna för planen för småbarnspedagogik styr egentligen allt vi gör på dagis, och lägger upp ramar för vår verksamhet. Det finns fem stycken lärområdern och de styr hur personalen tillsammans med barnen ska planera och genomföra en mångsidig och helhetsskapande pedagogisk verksamhet.

Höstterminen 2022 har innehållit mycket verksamhet och lärande. Under hösten var Stora Björnen indelad i två smågrupper; den röda och den gröna gruppen. Barnen har fått vara mycket involverade i planeringen av vår vardag, men även föräldrarna hördes under föräldramöte med önskemål och tips.

Språkens rika värld
Med hjälp av språket kan barnet hantera olika situationer och företeelser, kommunicera med
andra, uttrycka sig och skaffa information.
Under hösten har vi bland annat; läst massor med böcker, rimmat, sjungit, övat olika ramsor och lekt med ord. Många av barnen på Stora Björnen är intresserade av bokstäver, så de har övat på att känna igen eget namn både till skrift och ljud.
Vi har också under hösten gett möjligheter och tillfällen för barnen att prata prata prata! Alla får muntur och alla blir hörda - barnen får öva på att förklara och beskriva.

Mina många uttrycksformer
Barn uttrycker sig ofta på ett helhetsbetonat sätt och kombinerar olika uttrycksformer på ett kreativt sätt. Under hösten har barnen bland annat; fått uttrycka sig musikaliskt med instrument (långa och korta ljud, höga och låga ljud..), rört sig i takt med musik, använt kroppen som instrument, pysslat i många etapper, gjort upptäckarflaskor, målat, sett på bordsteater och deltagit i musikmålning. Barnen klär gärna ut sig och leker fantasilekar samt besökte vi även en teaterföreställning med riktiga skådespelare.

Jag och vår gemenskap
Barnen utvecklar sin förmåga att förstå mångfalden i närmiljön och att öva sig att fungera i den.
Under hösten har barnen bland annat; funderat på etiskt tänkande (agera rätt/fel), pratat om rättvisa och vänskapsförhållanden, gjort upp regler för gruppen samt bekantat sig med känslor. Alla barn frågas hur de mår eller vad de har på hjärtat. En varm miljö med mys och famntid har garanterats.

Jag utforskar min omgivning
Meningen är att stödja utvecklingen av barnens matematiska tänkande och stärka en positiv inställning till matematiken. Småbarnspedagogiken ska även omfatta miljöfostran och teknologifostran.
Under hösten har barnen fått bekanta sig med former och siffror, vi har rangordnat och klassificera leksaker och föremål, övat på tidsbegrepp genom årstider, månader och dygnsrytm, vi har iakttagit naturfenomen och undersökt löv som blir gula samt snö som smälter. Barnen har lärt sig att släcka lampor efter sig och vi pratar om till exempel matsvinn.

Jag växer, rör på mig och utvecklas
Ett uppdrag inom småbarnspedagogiken är att tillsammans med vårdnadshavarna lägga grunden för en livsstil som värnar om hälsa och välbefinnande och som främjar fysisk aktivitet.
Under hösten har barnen på Stora Björnen fått röra på sig mycket utomhus och lekarna har varit aktiva och fartfyllda, vi har jumppat med mini-röris, gjort hinderbanor, yogat, spelat innebandy och fotboll samt lekt rörelselekar som till exempel "kom hem alla mina barn". Inom matfostran får barnen uppleva lugna och stressfria matsituationer och vi har lärt oss vad är goda bordsvanor.

Under hösten har vi också hunnit med en hel del annat; discon, sagomassage, övat på benämna kroppsdelar, en alfons åberg temavecka och till exempel firande av Östersjödagen! Vi har haft samlingar så gott som alla dagar. 

Lillajulsfirande

Vi har firat lillajul på Stora Björnen. Morgonen började med att vi samlades och traskade (sprang) över gården till Regnbågen, var vi hade gemensam sångstund. Vi använde oss av både stödtecken och instrument och avslutade hela sångstunden med gemensam ringdans. Efter det hade Regnbågens barn och vuxna förberett en överraskning åt oss; vi såg en kortfilm i mysbelys! Det var räven och tomten vi såg på, ni som var hemma kan se samma filmsnutt här!

Till lunch åt vi risgrynsgröt och många valde att ha tomteluvorna på - dessutom spelade det julsånger i bakgrunden. Julgranen är även uppe och det har flyttat in lite tomtar i Stora Björnens rum, ett klart tecken på att julen närmar sig. Vilken rolig mysfredag tillsammans <3





Biblioteksbesök

På torsdagen traskade den gröna gruppen till biblioteket för att låna böcker till Stora Björnen. På vägen såg vi många lastbilar och andra intressata fordon och resan gick hur bra som helst. Barnen tittade i luckorna i golvet och vi hade en gemensam sagostund efter att alla hade valt en bok att låna till dagis. 
Hemresan var lite längre än ditresan - vi funderade tillsammans med barnen ifall det kunde installeras en funikular i Kaskisbacken :D 
Nästa vecka blir det röda gruppens tur. 

Sås och kopp - fest!

Idag har Stora Björnen firat Svenska dagen (riktiga dagen 6.11) med Sås och Kopp disco. Vi pratade om att vi i Finland har flera officiella språk och att vi alla pratar åtminstone svenska hemma. 

Vi kommer under novembermånad att fokusera på språkutveckling och ha olika språkfrämjande aktiviteter. Barnen tycker om att rimma, lyssna på sagor samt leka olika ramsor och ordlekar. 

Hört idag på disco: "Om man inte vet vad någon annan pratar för språk så kan man bara fråga! Och sen kan man leka tillsammans och om man inte kan språket så kan man visa med händer och peka vad man vill" <3 




Igelkotten så rund och go!

Under veckan har vi bekantat oss med djur som går i ide. Vi konstaterade att det är en lång process för djuren med att äta magen mätt och hitta en passlig sovplats till vintern. Vi valde att fokusera oss på ett speciellt djur; igelkotten. Barnen konstaterade även att Mumintrollen sover vintersömn.. <3

Vi har läst boken "Igelkotten klarar sig själv" som handlar om en igelkotte som träffar på andra djurkompisar och pratar om att gå i ide. Dessutom pysslade vi ett fint konstverk till sovrummet med många taggiga igelkottar! Vi använde oss av naturmaterial; löv och barr och alla fick öva på saxgrepp och klippa. Titta gärna in någon dag då ni är i tamburen! 







Vi har sjungit i samlingarna igelkottsången med tillhörande rörelser, här hittar ni orden (och barnen kan rörelserna ;)) 

Igelkottsången (Mel. Blinka lilla stjärna)
Igelkotten rund och go
sover i sitt lilla bo 
Mycket mask han ätit har
under löven bor han kvar
Hela vintern sover han 
och till våren vaknar han!

Reflexsäsongen är här!

Vi har i smågrupper undersökt reflexer med hjälp av ficklampor. Det var spännande med mörkt rum och alla fick pröva på att leka "bilister" och hitta sina egna och kompisarnas vantar, väskor och mössor. 





Barnen blev ivriga och lovade hemma också kolla på både egna och föräldrars kläder att alla helt säkert syns i trafiken! Vi lyssnade på Sås och Kopp, som sjunger om Ellen utan reflexer i sången Kottar i karburatorn: 

Vad ska vi göra med Ellen?Tänk att hon ens täcks!Gå i mörka kvällen,Utan nån reflex!Ut bland alla bilar,Som bromsar i panik.Det är viktigt att man syns, 
När man traskar i trafik!

Det finns inte dåliga väder..

På tisdagförmiddag trotsade Stora Björnen ösregnet och spenderade alla tillsammans en härlig leksaksfri utevistelse. Barnen var ivriga; de sprang, hoppade och rutschade glatt. 
Det är viktigt att leka rollekar också utan leksaker - det stöder barnens utveckling av fantasin samt kreativitet. 

Temavecka med Alfons Åberg

Vår temavecka började med att bekanta oss med Alfons och gänget, vi funderade tillsammans vad karaktärerna har för egenskaper och vem som är bra på vad. Barnen har fått läsa många Alfonsböcker och färgat färgläggningsbilder! Dessutom har vi hittat i gruppen många pussel med Alfonstema. 









Tack till engagerade föräldrar också! 





Veckans höjdpunkt blev ju såklart Alfonsteatern som vi alla väntat på. Det var spännande och barnen var så koncentrerade, nyfikna och glada. 



En rolig temavecka bakom i Stora Björnen!

Önskemålens hav - föräldrarnas delaktighet

På föräldramötet gjorde vårdnadshavarna tillsammans upp ett hav fullt med fiskar, som representerade önskemål om vår verksamhet i Stora Björnen året 2022-2023.

I grunderna för planen för småbarnspedagogik står det att: 

En inkluderande verksamhetskultur ska främja delaktighet, likabehandling och jämställdhet i all verksamhet. Barnens, personalens och vårdnadshavarnas initiativ, åsikter och synpunkter ska värdesättas. Det förutsätter att man medvetet utvecklar arbetssätt och strukturer som främjar delaktighet. Genom delaktighet utvecklar barnen förståelse för gemenskapen, rättigheter, ansvar och konsekvenser av val. Sensitivt bemötande och en känsla av att bli sedd och hörd på ett positivt sätt stärker barnens delaktighet. Delaktigheten stärks genom att barnen och vårdnadshavarna deltar i planeringen, genomförandet och utvärderingen av verksamheten.


Mysfredag

Vi har introducerat till barnen i Stora Björnen "mysfredag"-konceptet. Vi kommer att under hela höstens fredagar ta det lite lugnt, varva ner inför helgen och koppla av efter en lång dagisvecka. Att koppla av hjälper barnen också att öka koncentrationsförmågan, samarbetsviljan och självkänslan. Vi tror också starkt att det gör bra till gruppandan att få göra och jobba tillsammans. 
Här finns några exempel på vad som mysfredag kan betyda: 

Sagomassage: 
Vuxna läser en saga som barnen sedan "tecknar" på kompisens rygg. 


Barnyoga: 
Vi tänjer och sträcker på oss samt övar på balanssinnet i lugna barnyoga aktiviteter. 


Musikmålning: 
Vi sitter på golvet och använder hörselsinnet för att lyssna av lugna musiken som spelar. Barnen blir inspirerade att måla samt koppla av. 



Röstning av smågruppsnamn

Den här veckan har smågruppsverksamheten i Stora Björnen satt igång. För att få barnen inkluderade i sin vardag har de själva fått rösta fram vilken färg smågrupperna ska få sitt namn efter. Arbete i pedagogiskt ändamålsenliga smågrupper främjar barnens koncentration och utgör en barncentrerad verksamhet. 

Barnen tyckte det var spännande med hela processen. Först fick de som grupp säga åt alla sin åsikt, varför just en viss färg ska väljas ("min mamma har en blå bil, vi tar de", "jag tycker om grönt för jag har det på strumporna"..) och sedan fick alla en "röstningsknapp" i handen. I tur och ordning fick barnen lägga sin röst i den burk som representerade den färgen de ville välja. 

Vinnarna blev för smågrupperna grön och röd, så nu kör vi med dom smågruppsnamnena åtminstone tills årsskiftet! 

Östersjödagen

Vi på Stora björnen har firat Östersjödagen den 25.8. Tillsammans funderade vi vad allt man kan göra i havet; simma, åka båt, paddla, fiska och segla. Dessutom fiskade alla barn i fiskespelet. I spelet sorterade vi fiskar rätt - vad som finns i Östersjön och vad som finns bara i böcker/på film. Till lunch åt vi goda Östersjöfiskpinnar, mums!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä