Suomi on lehdistönvapauden ykkösmaa. Lehditönvapaus ei ole itsestään selvää. Lue!

Lehdistönvapaustilaston kärkipaikka ei ole itsestäänselvyys – ”koko ajan pitää tehdä töitä”

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho pitää toimittajien uhkailua ja media-alan kireää taloustilannetta suurimpina uhkina lehdistönvapaudelle Suomessa.

Lehdistönvapaus 20.4.2016 18:49
Janne Puumalainen
ANTTI HÄMÄLÄINEN / IS
Suomalaiset lehdet ovat saaneet nauttia maailman laajimmasta lehdistönvapaudesta jo seitsemän vuotta peräkkäin.
Suomalaiset lehdet ovat saaneet nauttia maailman laajimmasta lehdistönvapaudesta jo seitsemän vuotta peräkkäin.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisi tänään vuosittaisen lehdistönvapausindeksinsä. Suomi pitää edelleen indeksin kärkipaikkaa hallussaan kuten joka vuosi vuodesta 2009 lähtien.

Toimittajajärjestö mittaa 180 maan indeksiä varten muun muassa toimittajien turvallisuutta, median riippumattomuutta ja itsesensuuria sekä lehdistöä rajoittavaa lainsäädäntöä.

Järjestö on huolissaan Euroopan kehityksestä, vaikka maanosa onkin lehdistölle yhä selvästi vapainta aluetta lehdistölle. Monissa Euroopan maissa on kuitenkin nähtävissä kehitystä huonompaan suuntaan.

Nationalismin nousu ja toimittajiin kohdistuva väkivallan uhka ovat heikentäneet monen maan sijoitusta. Konservatiivisen pääministeripuolueen toimet median hallitsemiseksi romahduttivat Puolan sijoituksen 29 pykälää alemmas, sijalle 47.

Ruotsin sijoitus huononi kolmella pykälällä kahdeksanneksi, ja Saksa putosi neljä pykälää sijalle 16. Saksassa toimittajia on pahoinpidelty maahanmuutto- ja muslimivastaisissa mielenosoituksissa.

”Ruotsissa toimittajiin kohdistuu pelottelua ja vihapuhetta enemmän kuin Suomessa”, arvioi Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen.

Nousiainen kertoo maahanmuuttokeskustelun kärjistymisen olevan yhteinen tekijä monille Euroopan maille, joissa toimittajien uhkailu on lisääntynyt.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho näkee toimittajiin kohdistuvan väkivallalla uhkailun suurimpana uhkana myös Suomen lehdistönvapaustilanteelle.

”Tilanne on nyt sillä tavalla hälyttävä, että tiedämme journalisteja, joihin vihapuhe on vaikuttanut. Se on ilman muuta pahin uhka Suomen lehdistönvapaudelle.”

Ahon mielestä toinen suuri uhka Suomen lehdistönvapaudelle on median kiristynyt taloustilanne.

”Kuinka toimittajat pystyvät tekemään työnsä, kun toimittajia on koko ajan vähemmän ja työtä on enemmän?”

Aho uskoo Suomen pitäneen ykköstilansa pitkään siksi, että ihmiset puoluekannasta tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta pitävät lehdistönvapautta tärkeänä. Hän tähdentää, että toimittajien on muistettava vapauden tärkeys ja muistutettava siitä myös lukijoita.

”Koko ajan pitää tehdä töitä lehdistönvapauden eteen. Pitää muistaa, ettei se tule ilmaiseksi.”

Ilkka Nousiaisenkin mielestä töitä pitää tehdä jatkuvasti. Hän allekirjoittaa järjestönsä arvion, jonka mukaan olosuhteet median vapaalle toimimiselle ovat Suomessa maailman parhaat.

”Median uskottavuus ja indeksin ykköspaikka on ansaittava joka päivä. Joka aamu lehden pitää olla lukemisen arvoinen”, hän sanoo.

Monet vapautta ja ihmisoikeuksia tutkivat tutkimuslaitokset, kuten yhdysvaltalainen Freedom House, pitävät lehdistönvapauden seuraamista tärkeänä.

Arvioiden mukaan lehdistönvapauden rajoittaminen on monissa maissa edeltänyt myös muiden ihmisoikeuksien heikentämistä.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helian toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö, ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative Commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaisu on luvallista.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin