TYK-Kaleva-yhteistyö

TYK-Kaleva-Aamulehti –yhteistyö: Uusia vaikuttamiskanavia etsimässä


TYKin ja Kalevan lukion opiskelijoita Tampereen kaupunginvaltuuston istuntosalissa 1.11.2016. Kuva: Harri Päiväsaari

Tampereen yhteiskoulu ja Kalevan lukio ovat molemmat yksityisiä lukioita. Lukuvuonna 2016-2017 teimme laajaa yhteistyötä erityisesti humanistis-yhteiskunnallisissa aineissa. Pääteemaksi valitsimme nuorten vaikutusmahdollisuudet Tampereella. Saimme kumppaniksi myös Aamulehden ja Tampereen yliopiston. Projektia vetivät historian ja yhteiskuntaopin opettajat Juha Heinonen (Kalevan lukio) ja Harri Päiväsaari (TYK).

Tapahtumia oli paljon ja niihin osallistui yhteensä satoja opiskelijoita. Teemavuosi polkaistiin käyntiin Tampereen yliopistolla Nuorten luottamus politiikkaan –seminaarilla 28.9.2016. Professori Elina Kestilä-Kekkonen ja hänen opiskelijansa esittelivät Polku-tutkimusprojektin tuloksia. Kohteena oli Tampereen toisen asteen opiskelijoiden luottamus politiikkaan. Tutkimuksen mukaan lukiolaisista selvä enemmistö kokee, että yhteiskunnalliset asiat ovat esillä melko paljon koulussa. Sen sijaan ammattikouluissa vain joka kolmas on tätä mieltä. Poliittinen identiteetti muodostuu nuorena. Luottamus on myös demokraattisen järjestelmän tulevaisuuden kannalta merkittävä asia.

Professori Sami Borgin mukaan kodin ja koulun merkitys politiikkaan osallistumiseen sosiaalistamisessa on heikentynyt. Äänestäminen vaaleissa ja puoluepuuhastelu ei enää kiinnosta nuoria niin paljon kuin internetin välityksellä tapahtuva osallistuminen.

”Nuoret ja vaikuttaminen –teeman puitteissa pidettiin lukioiden opiskelijoille 28.9.2016 Tampereen yliopistolla julkistamistilaisuus, jonka isäntänä toimi tietoarkiston johtaja Sami Borg. Politiikan tutkimuksen laitoksen tutkijat esittelivät Tampereen toisen asteen opiskelijoille edellisenä keväänä tehtyä poliittista luottamusta käsitellyttä kyselytutkimusta. Sen ohella pidettiin erittäin onnistunut paneelikeskustelu, jonka vetäjänä toimi lehtori Harri Päiväsaari. Vuoden aikana Kalevan ja TYKin yhteistyö poiki melkoisen määrän erilaisia tapahtumia. Varsinaisen työn ohessa suoritetut valmistelut veivät toki aikaa. Toisaalta yhdessä tekeminen koulurajat ylittäen tarjosi vaihtelua ja antoi lisävirtaa myös normaaliin arkeen. Kokemukset yhteisistä projekteista jättivät todella hyvän maun suuhun, mutta myös lisäsivät nälkää siihen, mitä toivottavasti ensi vuonna laajeneva yhteistyö voisikaan toteuttaa.” Näin teemavuoden antia arvioi Juha Heinonen.

Tampereen kaupungin konserninjohtaja Juha Yli-Rajala otti tykkiläiset ja Kalevan lukion yhteiskuntaopin opiskelijat vastaan Tampereen kaupunginvaltuuston salissa 1.11. Teemana oli Tampereen tulevaisuus ja kaupunkisuunnittelun visiot. Näitä esitteli erityisesti Tampereen keskustan kehitysohjelman hankejohtaja Tero Tenhunen. Nuoret pääsivät myös äänestämään valtuutettujen paikoilta. Tampereen suomenruotsalaisten energinen nokkamies Rikard Bjurström esitteli niin ikään kehitysvisioitaan Tyllin auditoriossa 22.11. Tuolloin koulullamme vieraili myös opiskelijoita ja opettajia Västeråsista.

”Kaikki konfliktit voidaan ratkaista”

10.11. ryhmä tykkiläisiä kävi Rellussa kuuntelemassa Eemeli Isoahon luennon Ahtisaari-keskuksen toiminnasta. Saimme erittäin hyödyllistä tietoa rauhanomaisista konfliktinratkaisumenetelmistä. Presidentti Martti Ahtisaaren sanoin: ”Kaikki konfliktit voidaan ratkaista.”

Aamulehden ulkomaantoimittaja Matti Mörttinen kertoi kokemuksistaan Yhdysvaltain presidentinvaalin uutisoinnista Amerikasta 1.12. Aamulehti järjesti Yhdysvaltain presidentivaalien uutisoinnistaan myös nuorille suunnatun InnoDuel-kyselyn netissä.

Sanomalehtiviikolla 30.1.-5.2. ilmestyi Aamulehdessä Kalevan lukion ja kolmen tykkiläisen kolumnit. Vierailimme myös radio Suomen suorassa lähetyksessä, joka liittyi Ylen maahanmuuttokeskusteluun.

Historian ja yhteiskuntaopin abiseminaari järjestettiin 9.3. Sampolan auditoriossa. Abeja kirjoituksiin preppasivat mm. Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen, Kadettikoulun professori Mika Hyytiäinen, terrorismin tutkija Daniel Sallamaa Helsingin yliopistosta ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokinen. Tilaisuudessa tehtiin myös luentoihin liittyviä interaktiivisia harjoituksia ja tehtäviä.

Kuntavaalit pidettiin sunnuntaina 9.4. Osallistuimme lukiolaisten liiton kuntavaalipaneeliin 14.3. ja molemmissa kouluissa järjestettiin myös oma nuorten ehdokkaiden paneelikeskustelu. Nuorten itsensä vetämä paneeli oli Tyllissä 28.3.

Opettajan näkökulmasta lukuvuosi monine tapahtumineen oli varsin opettavainen. Yritimme aktiivisesti etsiä nimenomaan nuorille sopivia vaikuttamiskanavia. Oli ilo seurata nuorten kasvua kohti aktiivista kansalaisvaikuttamista. Lukiolaiset kommentoivat sujuvasti poliittisia tapahtumia meillä ja muualla ja haastoivat eri alojen ammattilaisia perustelemaan mielipiteitään. Ensi vuonna yhteistyötä osapuolten välillä on tarkoitus laajentaa ja syventää.

Harri Päiväsaari


Yksilölliset opinpolut

TYK:n ja Kalevan opettajat osallistuivat yhteiseen koulutukseen ”Yksilölliset opinpolut” Kalevan lukiossa 30.8. Kouluttajana Pekka Peura.