Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelua 5.luokalla ensi vuotta varten

Monialainen oppimiskokonaisuus

Jokainen vuosiluokka totettaa lukuvuoden aikana vähintään yhden monialaisen oppimiskokonaisuuden. Se tarkoittaa pidempi kestoista projektia, jossa oppilas tutkii, opiskelee, oppii yhtä ilmiötä, aihetta tai ongelmaa useammassa kuin yhdessä oppiaineessa.

Tutkittava aihe tai toteutettava projekti on oltava kytköksissä opetussuunnitelman sisältöihin ja sen osat arvioidaan oppiaineen arvioinnin mukaan.

Monialainen oppimiskokonaisuus voi toteutua yhtäaikaa useassa oppiaineessa, jolloin ilmiötä opiskellaan ensin matematiikan tunnilla, sitten liikunnassa ja esimerkiksi äidinkielessä saman päivän aikana, ainakin yhden viikkotuntien verran. Tai oppimiskokonaisuus voi olla suunniteltuna toteutettavaksi peräkkäin, jolloin esimerkiksi historiassa aloitetaan projekti, jota jatketaan käsityön tunnilla ja sen jälkeen vielä kuvataiteessa ja musiikissa. Mahdollisuudet on monet, mutta monialainen oppimiskokonaisuus ei voi olla pelkästään yksi teemapäivä, mutta siihen voi liittyä teemapäivä tai retki.

Monialainen oppimiskokonaisuus on onnistuessaan jokaiselle mieluinen ja innostava, joten suunnitteluun panostetaan. Sodankylässä suunnittelu aloitetaan jo edellisenä keväänä, jolloin oppilaat saavat tutustua opetussuunnitelmaan ja ideoida ilmiöitä, joita opettajat pääsevät työstämään omassa suunnittelussaan jo keväällä ja heti syksyllä.

Nyt on sinulla 5.luokan oppilas mahdollisuus vaikuttaa ensi vuoden koulun käyntiin. Kirjoita ideoitasi kommenttikenttiin tai ryhmämuistioon, tai vaikka piirrä/kirjoita paperille, jonka saat opettajalta. Kaikki ideat ja ajatukset ovat kullan arvoisia suunnittelun apuja opettajille, jotka haluavat tehdä koulun käynnistä mielekästä, iloista ja innostavaa.




Otteita 6. luokan opetussuunnitelmasta: musiikki ja kuvataide

Musiikki

Lauluohjelmisto harjoitellaan oppilaan luontaiselta sävelkorkeudelta äänialaa vähitellen laajentaen, äänenmurrokseen valmistaudutaan. Oppilaat tutustuvat moniääniseen laulamiseen (esim. kaanonit ja helppo stemmalaulu). Oppilasta rohkaistaan laulamaan ja soittamaan yksin ja yhdessä. Musiikkitunneilla pyritään vahvistamaan oppilaan positiivista musiikkisuhdetta. Melodiasoittamisen taidot laajenevat yhteissoiton osaksi. Bändisoiton taitoja syvennetään ja soittotekniikkaa kehitetään säestystehtävissä. Musisoinnissa opitaan huolehtimaan omasta soittimesta sekä huomioimaan toiset musisoivan ryhmän jäsenet. Tutustutaan musiikkiteknologiaan bändisoittimien ja bändissä laulamisen kautta. Musiikin opetukseen kuuluu myös musiikillisten tuotosten tekeminen, harjoittaminen ja esittäminen. Oppilas oppii tekemään havaintoja toteutuksen aikana miltä musiikki tuntui ja mitä mielikuvia musiikki herätti. Musisoinnissa voidaan käyttää oppilaiden omia sävellyksiä, pelejä, leikkejä ja oppimispelejä.


Kuvataide


Harjoitellaan arvioimaan kriittisesti esteettisestä ja eettisestä näkökulmasta arkiympäristöä ja kannustetaan tuomaan esille erilaisia näkemyksiä yksin ja ryhmässä

Harjoitellaan erilaisten materiaalien, tekniikoiden ja ilmaisukeinojen monipuolista käyttöä.
Maalaaminen: perustekniikat, esittävästä ilmaisusta abstraktiin.
Piirtäminen: varjostus, ihminen, yhden ja kahden pakopisteen perspektiivi, kuvasymboliikka, tekninen piirustus esim. mittakaava, pienoismalli.

Grafiikka: vedostaminen yksinkertaisin painolaatoin
Muotoilu:kolmiulotteisen muodon luominen muovailemalla ja rakentelemalla esim.esine- ja ympäristö suunnittelu. Tyylipiirteitä ja veistoksia eri materiaaleista mm. lumi, jää, puu, massa, savi.

Värioppi: Pää- ja välivärit, vastavärit, valööri, värin taittaminen ja murtaminen, värisymboliikka.

Sommittelu:avoin ja suljettu sommitelma, paino- ja liikevaikutelma, rytmi, sommittelun perussuunnat.

Tilataide ja taide ympäristössä.

Tehtävänannossa lappilainen luonto, saamelaiskulttuuri virikkeinä.



Otteita 6. luokan opetussuunnitelmasta: äidinkieli ja ruotsi

Äidinkieli
Oppilas harjoittelee ja havainnoi omaa vuorovaikutusta ottaen toiset huomioon erilaisissa viestintätilanteissa, esimerkiksi tapoja olla kohtelias, toimia tavoitteellisesti ja esittää oma mielipide sekä perustella se.
Etsitään tietoa eri lähteistä ja laajennetaan tietämystä luetun avulla. Harjoitellaan arvioimaan tekstien ja lähteiden luotettavuutta.
Oppilas tuottaa sekä fiktiivisiä että ei-fiktiivisiä monimuotoisia tekstejä omien kokemusten, havaintojen, ajatusten ja mielipiteiden sekä toisten tekstien pohjalta. Oppilas pohtii kirjoittamisen tarkoitusta ja sitä, miten se näkyy kielellisissä valinnoissa.

Tutkitaan kielen vaihtelua tilanteen ja aiheen mukaan ja pohditaan sanojen, ilmaisutapojen ja tekstien merkityksiä monimuotoisissa teksteissä.
– Tutustutaan oppilaan omaan ja muihin kulttuureihin ja kieliin ja vertaillaan suomen kielen piirteitä muiden, oppilaille tuttujen, kielten piirteisiin. Tutustutaan kansanperinteen lajeihin ja niiden jatkajiin nykykulttuurissa. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä.

Ruotsi

Harjoitellaan arkipäiväisiä kommunikaatiotilanteita, esimerkiksi itsensä esittelyä, ja yksinkertaisia asiointitilanteita sekä kirjallisesti että suullisesti. Asetetaan tavoitteita ja suunnitellaan toimintaa yhdessä

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten aihepiirien yhteydessä, kuten minä itse, perheeni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto. Lisäksi valitaan yhdessä kiinnostavia kielenkäytön aihepiirejä. Opetellaan ruotsin kielen tärkeimmät suomesta poikkeavat foneettiset merkit ja niiden luonteva ääntäminen. Harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita.

Matematiikka

S4 Geometria ja mittaaminen
  • suurennoksia ja pienennöksiä, yhdenmuotoisuus ja mittakaava
  • mittaamisen periaatteen vahvistaminen
  • pinta-alojen ja tilavuuksien laskemista
  • mittayksiköiden vahvistaminen
  • koordinaatisto ja lukuparin esittäminen koordinaatistossa
  • pitkän ja lyhen aikavälin laskeminen
S5 Tietojen käsittely, tilastot ja todennäköisyys
  • todennäköisyyslaskentaan tutustumista: mahdoton, mahdollinen ja varma tapaus
  • tilastolliset tunnusluvut suurin ja pienin arvo, keskiarvo, tyyppiarvo ja mediaani
  • tietojen etsintää, päättelyä, keräämistä, luokittelua ja esittämistä
  • tutkitaan aikatauluja
  • aikavyöhykkeet
  • kuvaajien tutkimista
  • suoran yhtälö ja suoran piirtäminen


Otteita 6. luokan opetussuunnitelmasta: matematiikka, käsityö ja liikunta

Matematiikka

S4 Geometria ja mittaaminen
  • suurennoksia ja pienennöksiä, yhdenmuotoisuus ja mittakaava
  • mittaamisen periaatteen vahvistaminen
  • pinta-alojen ja tilavuuksien laskemista
  • mittayksiköiden vahvistaminen
  • koordinaatisto ja lukuparin esittäminen koordinaatistossa
  • pitkän ja lyhen aikavälin laskeminen
S5 Tietojen käsittely, tilastot ja todennäköisyys
  • todennäköisyyslaskentaan tutustumista: mahdoton, mahdollinen ja varma tapaus
  • tilastolliset tunnusluvut suurin ja pienin arvo, keskiarvo, tyyppiarvo ja mediaani
  • tietojen etsintää, päättelyä, keräämistä, luokittelua ja esittämistä
  • tutkitaan aikatauluja
  • aikavyöhykkeet
  • kuvaajien tutkimista
  • suoran yhtälö ja suoran piirtäminen

Käsityö

1. Oppilas harjoittelee seuraavia käsitöihin liittyviä sisältöjä: Kirjonta, joustavakankaan työstäminen, saumurin käyttö, neulonta (suljettuneule, nurjasilmukka, kavennukset ja lisäykset), metallin työstäminen käsin, pienimuotoinen elektroniikka työskentely

2. Suunnittelussa pohditaan materiaalintasolla mm. kankaanrakenne, puulajit

3. Dokumentointi: Kuvaus suunnitelmasta, työseloste, tuotteen mitoituksesta ja seloste valmiista työstä ja sen arviointi


Liikunta

Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Harjaannutetaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja liikuntatilanteisiin sovellettuina (esim. luontoliikunta ja palloilut) sekä tehtäviä, joissa eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta. Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tarpeellisia tietoja. Opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä, jotka mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia.

Opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita sekä tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä.

Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä.



Otteita 6. luokan opetussuunnitelmasta: ympäristöoppi, historia ja yhteiskuntaoppi

Ympäristöoppi

Minä ihmisenä

terveet elämäntavat ja fyysinen hyvinvointi, päihteet, ihmissuhteet, seksuaalisuus, tunteet ja henkinen hyvinvointi

Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen
matkustaminen

Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan

valtameret, Afrikka ja Australia ja talousmahti Aasia

Ympäristön tutkiminen
elämää metsässä ja soilla, erityishuomio kohdistetaan ankaran ilmaston elämälle asettamiin reunaehtoihin

Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut
veden kierto ja puhdistus, veden ominaisuuksia, aurinkokunta

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen
energian tuotanto ja käyttö, oppilas muutosagenttina kansainvälisesti

Historia

Esihistoriallinen aika: tarkastellaan esihistoriallista aikaa Suomen näkökulmasta.

Vanha aika: tarkastellaan asutuksen leviämistä Suomen alueelle jääkauden jälkeen.
Tarkastellaan Lapin asutuksen ja elinkeinojen muutoksia. Lisäksi käsitellään siita- eli lapinkyläjärjestelmää, poronhoitoa.

Keskiaika: käsitellään Suomen siirtyminen historialliseen aikaan ja Ruotsin yhteyteen.

Suomi osana Ruotsia: Tarkastellaan kehitystä Suomessa 1600–1700-luvuilla. Lisäksi tarkastellaan, miten uudistukset valtakunnan sisällä sekä naapurivaltakuntien välillä vaikuttivat ihmisten elämään Lapissa.

Yhteiskuntaoppi

Demokraattinen yhteiskunta
: Perehdytään erilaisiin oppilasta lähellä oleviin yhteisöihin, niiden jäsenten oikeuksiin ja velvollisuuksiin, sekä harjoitellaan yhteistä päätöksentekoa. Opetuksessa tarkastellaan demokraattisen toiminnan arvoja ja perusperiaatteita kuten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta. Tutustutaan Suomen eri kulttuureihin ja vähemmistöryhmiin, erityisesti alueen kulttuuriseen ja kielelliseen monimuotoisuuteen sekä saamelaisten kulttuuri-itsehallintoon.

Taloudellinen toiminta: Tarkastellaan taloudellista toimintaa ja sen merkitystä. Perehdytään rahankäyttöön ja ansaitsemiseen, sekä säästämiseen ja kestävään kuluttamiseen. Lisäksi tutustutaan käytännön tilanteiden kautta paikallisen talouden toimintaan, kuten lähiympäristön yrityksiin, työpaikkoihin ja palveluiden tuottajiin.