Otteita 6. luokan opetussuunnitelmasta: musiikki ja kuvataide
Lauluohjelmisto harjoitellaan oppilaan luontaiselta sävelkorkeudelta äänialaa vähitellen laajentaen, äänenmurrokseen valmistaudutaan. Oppilaat tutustuvat moniääniseen laulamiseen (esim. kaanonit ja helppo stemmalaulu). Oppilasta rohkaistaan laulamaan ja soittamaan yksin ja yhdessä. Musiikkitunneilla pyritään vahvistamaan oppilaan positiivista musiikkisuhdetta. Melodiasoittamisen taidot laajenevat yhteissoiton osaksi. Bändisoiton taitoja syvennetään ja soittotekniikkaa kehitetään säestystehtävissä. Musisoinnissa opitaan huolehtimaan omasta soittimesta sekä huomioimaan toiset musisoivan ryhmän jäsenet. Tutustutaan musiikkiteknologiaan bändisoittimien ja bändissä laulamisen kautta. Musiikin opetukseen kuuluu myös musiikillisten tuotosten tekeminen, harjoittaminen ja esittäminen. Oppilas oppii tekemään havaintoja toteutuksen aikana miltä musiikki tuntui ja mitä mielikuvia musiikki herätti. Musisoinnissa voidaan käyttää oppilaiden omia sävellyksiä, pelejä, leikkejä ja oppimispelejä.
Kuvataide
Harjoitellaan arvioimaan kriittisesti esteettisestä ja eettisestä näkökulmasta arkiympäristöä ja kannustetaan tuomaan esille erilaisia näkemyksiä yksin ja ryhmässä
Harjoitellaan erilaisten materiaalien, tekniikoiden ja ilmaisukeinojen monipuolista käyttöä.
Maalaaminen: perustekniikat, esittävästä ilmaisusta abstraktiin.
Piirtäminen: varjostus, ihminen, yhden ja kahden pakopisteen perspektiivi, kuvasymboliikka, tekninen piirustus esim. mittakaava, pienoismalli.
Grafiikka: vedostaminen yksinkertaisin painolaatoin
Muotoilu:kolmiulotteisen muodon luominen muovailemalla ja rakentelemalla esim.esine- ja ympäristö suunnittelu. Tyylipiirteitä ja veistoksia eri materiaaleista mm. lumi, jää, puu, massa, savi.
Värioppi: Pää- ja välivärit, vastavärit, valööri, värin taittaminen ja murtaminen, värisymboliikka.
Sommittelu:avoin ja suljettu sommitelma, paino- ja liikevaikutelma, rytmi, sommittelun perussuunnat.
Tilataide ja taide ympäristössä.
Tehtävänannossa lappilainen luonto, saamelaiskulttuuri virikkeinä.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin