7.4.5 Pidennetty oppivelvollisuus

7.4.5 Pidennetty oppivelvollisuus

Oppilas kuuluu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, jos hänellä on sellainen vaikeus tai vamma, ettei hän sen vuoksi suoriudu oppivelvollisuudesta yhdeksässä vuodessa. Tällaisia syitä voivat olla mm. kehitysvamma, aisti- tai liikuntavamma, autismin kirjon piirteet tai somaattinen pitkäaikainen sairaus.

Pidennetty oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää kuusi vuotta, ja kestää yksitoista vuotta. Laki mahdollistaa kaksivuotisen esiopetuksen. Päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta tehdään pääsääntöisesti ennen oppivelvollisuuden alkamista. Lapselle tehdään tällöin myös päätös erityisestä tuesta. Ennen päätöksen tekemistä on huoltajaa kuultava ja lapselle laaditaan HOJKS esiopetuksen alkaessa.

Lapsella on oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna oikeus saada esiopetusta. Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevalla lapsella tämä oikeus alkaa sen vuoden syyslukukauden alussa, jolloin lapsi täyttää viisi vuotta. Päätös oppivelvollisuuden pidentämisestä tarvitaan ennen esiopetuksen alkua, jotta oikeus siihen voi toteutua. Huoltaja päättää, osallistuuko lapsi oppivelvollisuutta edeltävään esiopetukseen.

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien oppilaiden opetus voidaan järjestää vaihtoehtoisesti seuraavilla tavoilla:

-Lapsi aloittaa vapaaehtoisessa esiopetuksessa sinä vuonna, jolloin hän täyttää 5 vuotta, jatkaa toisen vuoden oppivelvollisuuden suorittamiseen kuuluvassa esiopetuksessa ja aloittaa tämän jälkeen perusopetuksen.

-Lapsi aloittaa oppivelvollisuuteen kuuluvan esiopetuksen sinä vuonna, kun hän täyttää 6 vuotta ja opiskelee esiopetuksessa yhden vuoden, minkä jälkeen hän aloittaa perusopetuksen.

- Lapsi aloittaa pidennettyyn oppivelvollisuuteen kuuluvan esiopetuksen sinä vuonna, kun hän täyttää 6 vuotta ja opiskelee esiopetuksessa kaksi vuotta. Tällöin lapsi aloittaa perusopetuksen vuotta säädettyä myöhemmin eli sinä vuonna, kun hän täyttää 8 vuotta.

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien oppilaiden esiopetus järjestetään yleensä niin, että lapsi aloittaa päiväkodin esiopetuksessa sinä vuonna, kun hän täyttää viisi vuotta. Kuusivuotiaana lapsi on oppivelvollinen. Oppivelvollisuuteen kuuluva esiopetusvuosi järjestetään päiväkodilla, lähikoulussa tai pienryhmässä.

Mikäli oppilas ei enää kuulu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, tehdään päätös pidennetyn oppivelvollisuuden päättämisestä. Tämän jälkeen oppilas kuuluu yleisen oppivelvollisuuden piiriin ja tarvittaessa jatketaan erityistä tukea.

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien oppilaiden oppiaineiden opiskelusta vapauttaminen on säädetty erityissäännöksissä (Valtioneuvoston asetus (422/2012) p§ 2 mom.).