Tavoitteet, sisällöt ja arviointi

7lk tavoitteet

7. luokka
Aihealueet:
Seitsemännen lukuvuoden aiheisto keskittyy oppilaan itsetuntemuksen ja ilmaisuvarmuuden kehittämiseen kirjoittamalla, esiintymällä luokan edessä, kirjallisuuden herättämien kysymysten ja projektimuotoisen työskentelyn avulla.

Kielitiedon aihepiirit syventävät alakoulussa opittua ja medialukutaitoa korostetaan oppilaan mediankäytön monipuolistamiseksi ja kriittisen ajattelun lisäämiseksi. Lukuvuoden aikana oppilaat lukevat kahdesta neljään kirjallista teosta. Uutisprojekti harjaannuttaa media-, luku-, kirjoitus- sekä yhteistyötaitoja. Omien juurien tutkiminen kehittää itsetuntemusta.


Tavoitteet:
Alakoulussa opittujen asioiden syventäminen ja äidinkielen tärkeyden sisäistäminen ovat yläkoulun ensimmäisen lukuvuoden tärkeitä asioita. Myös turvallisen opiskeluympäristön luominen on tärkeää oppilaan tulevan kouluajan itseilmaisun kannalta.

Tavoitteena on kannustaa oppilaita sen sisäistämiseen, että omalla työskentelyllä ja hyvällä valmistautumisella kulloiseenkin tehtävään voi saavuttaa omat tavoitteensa.

Arviointi:
Arviointi on laajapohjaista. Arviointiin vaikuttavat kaikki osa-alueet: kielioppi, kirjoittaminen, suullinen esiintyminen ja muut ilmaisutehtävät, kirjallisuuden analysointi ja harrastuneisuus sekä lukutaito. Lisäksi tarkastellaan oppilaan Itsenäistä työskentelyä, opetuskeskusteluun osallistumista ja kotitehtävien tekemistä. 

Oppilaan itsearviointi pohjautuu hänen omiin tavoitteisiinsa ja oman suoriutumisen arviointiin. Vertaisarviointia ja vertaispalautteen antamista harjoitellaan turvallisissa yhteyksissä opettajan ohjaamana. 


Arvosanan 8 kriteerit:

Oppilas tuottaa ohjatusti erilaisia tekstejä sekä kirjoittaa sujuvasti käsin ja tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen. Oppilas tuntee kirjoitettujen tekstien perusrakenteita ja kirjoitetun yleiskielen piirteitä ja osaa hyödyntää tietoa tekstejä kirjoittaessaan ja muokatessaan.

Oppilas osaa nimetä tiedonhaun keskeiset vaiheet ja tietää, mistä ja miten tietoa voidaan hakea. Hän osaa arvioida tietojen käytettävyyttä ja lähteiden luotettavuutta.

Oppilas osaa toimia tavoitteen mukaisesti erilaisissa viestintäympäristöissä ja -tilanteissa ja tarkkailla oman viestintänsä vaikutuksia muihin. Hän osallistuu aktiivisesti opetuskeskusteluihin ja osaa suunnitella ja toteuttaa suullisia esityksiä.

Oppilas tarkastelee tekstejä kriittisesti, tunnistaa tekstilajeja ja osaa eritellä tekstien piirteitä. Hän ymmärtää, että teksteillä on erilaisia tavoitteita.

Arvosanan 5 kriteerit:

Oppilas yrittää taitojensa mukaisesti opiskella äidinkieltä ja kirjallisuutta, hän palauttaa vaadittavat työt ja tekee kokeet, mutta osoittaa osaamistaan joko vaatimattomin suorituksin tai selkeästi alisuorittaen. Oppilas tarvitsee paljon tukea. Oppilas osallistuu tuntityöskentelyyn vaihtelevasti ja asennoituu opiskeluun joskus passiivisesti tai haluttomasti. Kotitehtävät ovat usein tekemättä.


8. luokka

Aihealueet:
Kahdeksannella luokalla keskitytään kielellä vaikuttamiseen. Oppilaat harjoittelevat oman mielipiteen muodostamista, ilmaisemista ja perustelua sekä suullisesti että kirjallisesti. Suullista esiintymistä harjoitellaan ryhmissä ja itsenäisesti.

Tutustutaan kielen modaalisiin keinoihin. Kirjoittamistaitoja harjoitellaan monipuolisesti. Lausetajun kehittymistä tuetaan opiskelemalla lauseenjäsennystä.  

Monilukutaitoa ja mediakriittisyyttä syvennetään perehtymällä erilaisiin tekstilajeihin.

Oppilaita ohjataan tutustumaan kirjallisuuden suosituimpiin lajityyppeihin lukuinnostuksen virittämiseksi. Perehdytään lyriikan keinoihin. 


Tavoitteet:
Kahdeksannen luokan tavoitteena on oppilaan minäkuvan vahvistaminen. Turvallisessa opikeluympäristössä saa tuoda esille omat näkemyksensä ja mielipiteensä. Oppilaat oppivat kunnioittamaan myös toisten mielipiteitä. 

Omien tavoitteiden asettamista, pitkäjänteistä työskentelyä ja työn aikatauluttamista harjoitellaan edelleen kiireettömän opiskeluotteen saavuttamiseksi. Tuetaan lukuharrastusta.


Arviointi:
Arviointi on laajapohjaista. Arviointiin vaikuttavat kaikki osa-alueet: kielioppi, kirjoittaminen, suullinen esiintyminen ja muut ilmaisutehtävät, kirjallisuuden analysointi ja harrastuneisuus sekä lukutaito. Lisäksi tarkastellaan oppilaan Itsenäistä työskentelyä, opetuskeskusteluun osallistumista ja kotitehtävien tekemistä.

Oppilaan itsearviointi pohjautuu hänen omiin tavoitteisiinsa ja oman suoriutumisen arviointiin. Vertaisarviointia ja vertaispalautteen antamista harjoitellaan turvallisissa yhteyksissä opettajan ohjaamana. 


Arvosanan 8 kriteerit:

Oppilas osaa tarkastella tekstejä kriittisesti, tunnistaa tekstilajeja ja osaa kuvailla pohtivien, kantaa ottavien ja ohjaavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Hän osaa tulkita fiktiivisiä tekstejä, käyttää keskeisimpiä käsitteitä puhuessaan teksteistä ja osaa liittää tekstit kontekstiin.

Oppilas löytää itsenäisesti itselleen ja tilanteeseen sopivaa luettavaa. Hän lukee useita kirjoja ja osaa jakaa lukukokemuksiaan.

Oppilas osaa ohjatusti tuottaa kertovia, kuvaavia, ohjaavia ja erityisesti pohtivia ja kantaa ottavia tekstejä ja käyttää niille tyypillisiä ilmaisutapoja.

Oppilas osaa ilmaista mielipiteensä ja perustella sen uskottavasti. Hän ottaa toisten näkemykset huomioon ja tekee yhteistyötä vuorovaikutustilanteissa.


Arvosanan 5 kriteerit:

Oppilas yrittää taitojensa mukaisesti opiskella äidinkieltä ja kirjallisuutta, hän palauttaa vaadittavat työt ja tekee kokeet, mutta osoittaa osaamistaan joko vaatimattomin suorituksin tai selkeästi alisuorittaen. Oppilas tarvitsee paljon tukea. Oppilas osallistuu tuntityöskentelyyn vaihtelevasti ja asennoituu opiskeluun joskus passiivisesti tai haluttomasti. Kotitehtävät ovat usein tekemättä. 


9. luokka
Tavoitteet ja sisällöt

Vuorovaikutustilanteet: vahvistetaan oppilaan  kuuntelemisen ja puhumisen taitoja ideointi-, väittely-, neuvottelu-, esiintymis- ja ongelmanratkaisutilanteissa.

 

Tekstien tulkitseminen: luetaan ja tulkitaan erilaisia tekstejä: kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta sekä erilaisia painetun, sähköisen ja audiovisuaalisen median tekstejä.

 

Tekstien tuottaminen: harjoitellaan tekstien tuottamista vaiheittain ja kirjoitetaan pohtivia tekstejä ja kirjallisuustutkielma.

 

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen: Tutustutaan Suomen kielitilanteeseen ja suomen sukukieliin ja suomen kielen vaihteluun. Opiskellaan suomen kielelle tyypillisiä äänne-, muoto- ja lauserakenteen piirteitä. Tutustutaan suomalaisen kirjallisuuden vaiheisiin ja tyylivirtauksiin. Perehdytään kulttuurin eri ilmenemismuotoihin, kuten kansanperinteeseen, elokuvaan, teatteriin, puhekulttuuriin ja mediakulttuurin eri muotoihin.



Arviointi

 

Päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen:

Oppilas osaa toimia tavoitteen mukaisesti erilaisissa viestintäympäristöissä ja -tilanteissa, osoittaa ymmärtävänsä muiden puheenvuoroja ja osaa tarkkailla oman viestintänsä vaikutuksia muihin.

Oppilas osaa ilmaista mielipiteensä ja perustella sen uskottavasti. Oppilas ottaa toisten näkemykset huomioon ja tekee yhteistyötä heidän kanssaan vuorovaikutustilanteissa.

Oppilas osaa ilmaista itseään ja käyttää tavoitteen ja tilanteen mukaisesti kokonaisilmaisun keinoja. Oppilas osaa esittää sekä spontaanin että valmistellun puheenvuoron tai puhe-esityksen ja ottaa esittäessään huomioon yleisönsä ja käyttää joitakin havainnollistamisen keinoja.

Oppilas osaa arvioida omia vuorovaikutustaitojaan saamansa palautteen pohjalta ja nimetä kehittämiskohteita.

 

Tekstien tulkitseminen:

Oppilas osaa käyttää tekstinymmärtämisen strategioita itsenäisesti. Oppilas osaa arvioida omaa lukutaitoaan ja nimetä kehittämiskohteita.

Oppilas osaa käyttää ja tulkita ohjatusti erityyppisiä, monimuotoisia ja myös itselleen uudenlaisia tekstejä.

Oppilas osaa tarkastella tekstejä kriittisesti, tunnistaa tekstilajeja ja osaa kuvailla joitakin, pohtivien, kantaa ottavien ja ohjaavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen. Oppilas ymmärtää, että teksteillä on erilaisia tavoitteita ja tarkoitusperiä.

Oppilas osaa nimetä tiedonhaun keskeiset vaiheet ja tietää, mistä ja miten tietoa voidaan hakea. Oppilas osaa arvioida tietojen käytettävyyttä ja lähteiden luotettavuutta.

Oppilas osaa tulkita fiktiivisiä tekstejä, käyttää keskeisimpiä käsitteitä puhuessaan teksteistä ja osaa liittää tekstit johonkin kontekstiin. Oppilas löytää itsenäisesti itselleen ja tilanteeseen sopivaa luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa. Oppilas lukee useita kirjoja ja osaa jakaa lukukokemuksiaan.

 

Tekstien tuottaminen:

Oppilas tuottaa ohjatusti myös itselleen uudenlaisia tekstejä, kokeilee erilaisia tapoja ja keinoja tuottaa tekstiä ja ilmaista näkemyksiään. Oppilas osaa kuvailla itseään tekstien tuottajana.

Oppilas osaa ohjatusti tuottaa kertovia, kuvaavia, ohjaavia ja erityisesti pohtivia ja kantaa ottavia tekstejä ja käyttää niille tyypillisiä ilmaisutapoja.

Oppilas osaa nimetä tekstien tuottamisen prosessin vaiheita ja osaa työskennellä niiden mukaisesti sekä yksin että ryhmässä. Oppilas antaa ja vastaanottaa palautetta teksteistä ja osaa arvioida omia tekstintuottamisen taitojaan ja nimetä niiden kehittämiskohteita.

Oppilas tuntee kirjoitettujen tekstien perusrakenteita ja kirjoitetun yleiskielen piirteitä ja osaa hyödyntää tietoa tekstejä kirjoittaessaan ja muokatessaan. Oppilas kirjoittaa sujuvasti käsin ja tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen.

Oppilas osaa käyttää omissa teksteissään muualta hankittua tietoa. Oppilas osaa tehdä muistiinpanoja, tiivistää hankkimaansa tietoa ja käyttää lähteitä omassa tekstissään. Oppilas noudattaa tekijänoikeuksia ja osaa merkitä lähteet.

 

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen:

Oppilas osaa kuvailla tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä, pohtia niiden merkityksiä ja kuvata eri rekisterien ja tyylien välisiä eroja.

Oppilas tuntee ja ymmärtää kulttuurin monimuotoisuutta sekä osaa kuvata omia kulttuurikokemuksiaan. Oppilas tuntee kirjallisuuden vaiheita ja suomalaisen kulttuurin juuria. Oppilas tuntee kirjallisuuden päälajit ja on lukenut sovitut kirjat.

Oppilas osaa kuvailla Suomen kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta. Oppilas osaa kuvailla äidinkielten merkitystä ja suomen kielen piirteitä ja asemaa muiden kielten joukossa.



Päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 5

 

Oppilas yrittää kykyjensä mukaisesti harjoitella vuorovaikutustaitoja. Oppilas tarvitsee tukea tekstien tuottamisessa ja tulkitsemisessa. Oppilaalle muodostuu jonkinlainen käsitys kirjallisuudesta ja kulttuurista sekä suomen kielen ominaisuuksista. Oppilas osallistuu tuntityöskentelyyn vaihtelevasti ja asennoituu opiskeluun joskus passiivisesti tai haluttomasti. Hän palauttaa vaadittavat työt ja tekee kokeet, mutta osoittaa osaamistaan joko vaatimattomin suorituksin tai selkeästi alisuorittaen. Kotitehtävät ovat usein tekemättä.




Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä