Oppitunnit ja tehtävät (2. vuosikurssi)

Oppitunti 12 - Tehtävä: Tutustu yrityskulttuuriin

Vaikka yrityskulttuuri on tärkeä, sitä voi olla vaikea arvioida yrityksen ulkopuolelta. Jotain osviittaa yrityskulttuurista voi saada tutustumalla yrityksen raportteihin ja viestintään, mutta varsin usein näihin kirjatut ylevät tavoitteet tai arvot eivät toteudu käytännössä.  

Yrityskulttuuria arvioitaessa voidaan hyödyntää ulkopuolisia toimijoita. Kansainvälinen Great Place to Work -instituutti (GPTW) julkaisee vuosittain listauksia maailman parhaista työpaikoista. Nämä listat perustuvat maksullisiin selvityksiin, joita yritykset voivat tilata instituutilta. Selvityksissä kartoitetaan mm. yritysten sisäistä ilmapiiriä ja työntekijäkokemusta.  

Menestys GPTW:n Parhaat työpaikat -vertailussa näyttäisi korreloivan hyvien tuottojen kanssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sata parhaaksi työpaikaksi määriteltyä yritystä (Fortune 100 Best Companies to Work) antoivat omistajilleen vuosina 1998–2020 yhteensä 1 216 prosentin tuoton. Se oli noin kolminkertainen suhteessa Yhdysvaltain pörssin keskimääräiseen +418 %:n tuottoon (Russel 3000 -indeksi).  

GPTW julkaisee vuosittain myös Suomen parhaat työpaikat -listauksen. Siinä on neljä eri kategoriaa yritysten koon mukaan (mini/pieni/keskisuuri/suuret). Vuonna 2021 Suomen parhaaksi työpaikaksi valittiin Mandatum Life (suuret organisaatiot). Pärjääminen näissä vertailuissa kertoo toimivasta yrityskulttuurista.  

Toinen tapa tutustua yksittäisen yrityksen kulttuuriin on tarkastella työntekijöiden antamia palautteita yrityksistä Glassdoor-sovelluksessa. Glassdoor on amerikkalainen yritys, joka tarjoaa alustan työntekijöille arvioida anonyymisti työnantajiaan ja kertoa palkkatietojaan. Se on eräänlainen yritysten Tripadvisor. Sovelluksen käyttäminen on ilmaista, mutta sinne pitää rekisteröityä käyttäjäksi.  

https://greatplacetowork.fi/suomen-parhaat-tyopaikat/ 

https://www.glassdoor.com/index.htm 

 

Tehtäviä: 

Tee tehtävät yhdessä parin kanssa.  

1. Pohdi, miksi yllä mainittu korrelaatio tyytyväisten työntekijöiden ja hyvin voittojen välillä ei välttämättä tarkoita sitä, että hyvät voitot johtuisivat juuri tyytyväisistä työntekijöistä.  

2. Käy tutustumassa GPTW:n sivuilla vuoden 2021 parhaiksi työpaikoiksi listattuihin yrityksiin (suuret ja keskisuuret). Löytyy listalta yrityksiä, joiden sijoittuminen ”Suomen parhaaksi työpaikaksi” voi tuntua yllättävältä?  

3. Valitse kolme pörssiyritystä, joiden yrityskulttuuriin haluaisit tutustua tarkemmin. Poimi yksi yrityksistä GPTW:n Suomen parhaat työpaikat listalta (suuret yritykset). Kaksi muuta saat valita vapaasti. Yksi näistä voisi olla kotimainen yritys (esim. Marimekko, Fortum tai DNA) ja toinen jokin kansainvälinen yritys (esim. Ikea, Amazon, Tesla, Coca-Cola tai Spotify).  

Rekisteröidy Glassdoorin palveluun ja etsi sieltä valitsemasi yrityksen sivut. Lue jokaisesta yrityksestä vähintään kolme arvostelua, joista osa on kriittisiä ja osa positiivisia. Pohdi vierustoverisi kanssa, mitä arvostelut kertovat kyseisten yritysten yrityskulttuurista. Tarkastele arvioita myös lähdekriittisesti: missä määrin niiden antama tieto on mielestäsi luotettavaa? Pohdi vielä lyhyesti, minkä takia myös sijoittajan kannattaa tutustua yritysten työntekijäkokemuksiin.  

Oppitunti 11 - Vastuullinen sijoittaminen 2/2

Tuntitehtävä

Lue alle linkitetty Helsingin Sanomien artikkeli. Luettuasi pohdi ja vastaa seuraaviin kysymyksiin: 

 

1) Millaisia epäkohtia artikkeli nostaa esiin suomalaisten pankkien tarjoamista vastuullisista rahastoista?  

2) Miten OP:n ja Nordean edustajat perustelevat rahastojen tekemiä sijoituksia?  

3) Missä tilanteissa ja millä perusteilla esimerkiksi kehittyvissä maissa toimiviin yrityksiin sijoittaminen voi olla perusteltua, vaikka niiden liiketoiminnassa on epäilyttäviä piirteitä?

Artikkeli: 
Vastuulliset rahastot auttavat piensijoittajaa valitsemaan vastuullisesti -
Helsingin Sanomat (30.7.2021) 

Oppintunti 10B:n tehtävät - Vastuullinen sijoittaminen 1/2 (8.9.2022)

Kertaustehtävä - Osakepoiminta 1/2 

Alla ovat Viking Line ja Tallink Group yhtöiden eli kahden samalla toimialalla (matkustus ja vapaa-aika) toimivan yhtiön arvotustasoista kertovia tunnuslukuja Helsingin Pörssistä (6.9.2022). Tarkastele lukuja ja niiden perusteella esitä arviosi siitä kumpi yhtiöistä olisi parempi sijoituskohde. Perustele valintasi. 

Viking Line
Osakkeen hinta: 12,50 EUR
Nettotulos:

Q2/21 Q3/21 Q4/21 Q1/22 Q2/22
26,0 % 26,7 % 1,8 % -30,8 % 7,2 %

Oma pääoma ja velka yhteen laskettuna (tase): 669,1 milj

Tallink Group
Osakkeen hinta: 0,4900 EUR
Nettotulos:

Q2/21 Q3/21 Q4/21 Q1/22 Q2/22
-24,33 milj 5,52 milj -3,34 milj -39,99 milj -671000


Oma pääoma ja velka yhteensä laskettuna (tase): 1,55 mrd 
 
 
Tuntitehtävä (diat)

Vastaa oheisen videokatkelman perusteella kysymyksiin:
"Vastuullisuus vie voittoon myös markkinolla" (Yle Areena 17.11.2020)

1. Tutkimusten mukaan vastuulliset yritykset ovat tarjonneet jopa keskimääräistä parempaa tuottoa. Miksi tämä on kenties yllättävää, ja mistä ilmiö voisi johtua?

2. Miksi yksityissijoittajan voi olla haastavaa arvioida, onko jokin rahasto vastuullinen vai ei?

3. Mikä on ehkä helpoin tapa arvioida nopeasti yrityksen vastuullisuutta?

4. Miten EU:n laatima EU-taksonomia eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä helpottaa vastuullisten sijoitusten tekemistä?

IMO and Bangladesh announce major collaboration to improve… | Flickr

Paritehtävä - Maailman vastuullisin osakerahasto

Vastuullinen sijoittaminen on vauhdilla kasvava trendi, ja monet rahastot houkuttelevat sijoittajia markkinoimalla itseään vastuullisiksi. Yksityisen sijoittajan voi kuitenkin olla haastavaa arvioida, kuinka vastuullisia nämä rahastot todellisuudessa ovat. Etsikää mielestänne paras vastuullinen rahasto (perinteinen rahasto tai ETF), johon yksityisen sijoittajan kannattaisi laittaa rahansa, kun sijoitushorisontti on vähintään 10 vuotta.

Rahasto voi olla mielekästä etsiä sen arvopaperivälittäjän valikoimasta, jonka asiakkaita olette, mutta voitte toki katsoa muutakin tarjontaa. Huomioikaa rahastoa etsiessänne myös kulut ja mahdolliset tuotot. Tehtävä suoritetaan 2–3 hengen ryhmissä.  

Laatikaa löytämästänne rahastosta noin viiden minuutin esitelmä. Esitelmät pidetään seuraavalla tunnilla. Käykää esitelmässä läpi seuraavia asioita:

  • Rahaston sijoitusstrategia. Millä perusteilla rahasto valikoi sijoituskohteensa ja miten se pyrkii toteuttamaan vastuullisnäkökulmia (esim. poissulkeminen, teemasijoitukset, toimialojen parhaat, aktiivinen omistajuus jne.).
  • Rahaston ESG- Löytyykö rahastolle ESG-luokitusta? Miten rahaston ESG-pisteet jakautuvat? Morningstar.fi -sivuilta löytyy rahastojen ESG-luokituksia.
  • Rahaston omistusten ESG-riskit ja mahdollisuudet. Mitkä ovat rahaston suurimmat omistukset? Millaisia riskejä ja toisaalta mahdollisuuksia näihin yrityksiin sisältyy?
  • Rahaston tuotto ja kulut. Miten rahasto on tuottanut menneisyydessä? Miltä rahaston tuotto-odotus vaikuttaa tulevaisuudessa? Kuinka suuria kuluja rahasto perii sijoittajilta? Ovatko kulut perusteltavissa?
  • Lähteet. Mistä löysitte tietoa kyseisestä rahastosta?
  • Kertokaa, miksi valitsitte juuri kyseisen rahaston.

Oppitunti 10, 18.5.2022: osakepoiminta 1/2

Sijoitusstrategia -video

Vastaa näihin kysymyksiin videon pohjalta:

1.Miten kasvu- ja arvosijoittaminen eroavat toisistaan?

2.Mitä etuja analyytikko Antti Saaren mukaan on osinkoa maksaviin yrityksiin sijoittamisessa?

3.Miten amerikkalaisten ja suomalaisten yritysten osingonmaksupolitiikka eroaa toisistaan?

4.Mikä tekee osinkoaristokraateista houkuttelevia sijoituskohteita?

5.Onko ”buy the dip” hyvä sijoitusstrategia? Milloin Antti Saaren mukaan on paras hetki ostaa osakkeita?

6.Millainen on Antin sijoitusstrategia?

7.oppitunti: hajauttaminen 1/2 (ke 23.2.2022)

Seuraava oppitunti pidetään keskiviikkona 23.3 klo 15.30 Meetissä.

Helmikuun tunnilla perehdytään hajauttamisen tavoitteisiin ja teoriaan. Hajauttamista kutsutaan usein sijoitusmaailman ainoaksi ilmaiseksi lounaaksi. Sanonta juontuu siitä, että hajauttamalla voi madaltaa sijoitusten riskiä ilman että odotettavissa oleva tuotto kärsii. Osakeyhtiömuodon keskeisiä tarkoitusperiä on pääomien keräämisen ohella juuri hajauttamisen mahdollistaminen. Osakeyhtiöllä on pitkä historia. Renessanssin ajan Italiassa laivojen omistus oli tapana jakaa määräosiin, jotta kauppamatkoihin liittyviä riskejä saatiin hajautettua. Näin yksittäisen laivan haaksirikko ei ajanut laivanvarustajaa perikatoon. 
 

Kertaava harjoitus tunnin jälkeen:

Kuuntele linkistä löytyvä Melkein kaikki rahasta -podcastin jakso ”Sijoittamisen ABC” ja vastaa kysymyksiin. Lähetyksessä toimittaja Julia Thurén ja sijoitusbloggaaja Pia-Maria Nickström käyvät läpi sijoittamisen periaatteita ja termistöä. Julia Thurén valittiin vuoden sijoittajaksi 2019.  

 

 

Vastaa seuraaviin kysymyksiin.  

 

  1. Miksi osakesijoittajan kannattaa pitää tilillä puskurirahaa? 

  1. Pohdi, miksi sekä Julia että Pia-Maria sijoittavat pääasiassa passiivisiin indeksirahastoihin.  

  1. Miksi Julia koki ensimmäiset osakeostonsa virhepäätökseksi?  

  1. Millä periaatteilla Julia tekee nykyisin osakeostoja?  

6.oppitunti: pörssiyritykseen tutustuminen (to 20.1)

Osakesijoittaja hankkii omistusosuuksia yhtiöistä. Sijoituksen arvo ja tuotto perustuvat viime kädessä aina yrityksen harjoittamaan liiketoimintaan. Siihen vaikuttavat puolestaan lukemattomat osatekijät kuten yrityksen johto, yrityskulttuuri, työntekijät, asiakaspohja, strategia, patentit, tuotevalikoima, brändi, rahoitus, markkinatilanne ja kilpailukyky. Ennen osakkeiden ostamista on tärkeää perehtyä yritykseen, jotta ymmärtää mihin oikeastaan on sijoittamassa rahojaan.  

 

Harjoituksen lähdemateriaaleina toimivat Inderesin laajat raportit, joihin on koottu sopivassa muodossa kaikki tehtävän kannalta olennainen tieto. Ladattava laaja raportti löytyy inderes.fi-osoitteen yhtiösivuilta, jonne pääsee hakutoiminnon avulla. Inderes julkaisee päivitetyn laajan raportin keskimäärin kerran vuodessa. Yritysraportin tiedot voivat olla hieman vanhentuneita, mutta se ei haittaa harjoituksen tekemisessä.  

Laajan raportin laatii kyseistä yritystä seuraava osakeanalyytikko. Sen pituus on yleensä noin 40 sivua, ja se on kirjoitettu yleistajuisesti. Tehtävän kannalta raportin tärkeimmät osiot ovat ”yhtiökuvaus ja liiketoimintamalli”, ”strategia ja taloudelliset tavoitteet” sekä ”toimintaympäristö ja kilpailutilanne”. Otsikointi voi tosin vaihdella eri raporteissa.  


Palauta oikealta puolelta löytyvä pörssiyhtiöesittelytehtävä palautuskansioon seuraavan tuntiin mennessä. Seuraava oppitunti Meetin-välityksellä keskiviikkona 16.2.2022 klo 15.30 ->

5.tunti Rahastot (torstai 16.12)

Tällä kertaa käymme läpi erilaisia rahastoja läpi ensin opettajan johdolla, jonka jälkeen tehdään rahastoihin liittyvä harjoitus. Harjoitus löytyy sivun oikeasta laidasta.

Vastaa kahdeksaan ensimmäiseen kysymykseen kolmen rahaston osalta ja palauta vastaukset sivun oikealla puolella olevaan palautuskansioon.

Seuraava tunti pidetään tammikuun 20.päivä klo 15.30 Meetin kautta.

Hae vastaukset ensi kerraksi seuraaviin kysymyksiin:

  • mikä on P/E-luku (ja mistä sanoista tulee)
  • miten P/E-luku lasketaan 

  • miksi joillakin yrityksillä on korkea P/E-luku ja toisilla matala 

  • millä tavoin P/E-lukua voi tulkita sijoituskohteiden valinnassa 



 

4.tunti perjantai 26.11

Tutki kuvitteellisia sijoitussuunnitelmia (yksin tai parin/ryhmän kanssa), millaisia havaintoja voit tehdä?

Vastaa ensi kerraksi (torstai 16.12.2021 klo 15.30) alta löytyviin kysymyksiin:

  1. Miten lukiolainen voi kasvattaa tulojaan?
  2. Mihin lukiolainen tarvitsee taloudellisia puskureita?
  3. Mikä on järkevä säästämistavoite? Mitkä asiat vaikuttavat tähän? 
  4. Miten sijoitushorisontti vaikuttaa sijoituspäätöksiin? 
  5. Millaiset asiat vaikuttavat yksilön riskinsietokykyyn?

3.tunti ma 22.11 sijoitussuunnitelma

Tee sijoitussuunnitelma valmiiksi ensi tunniksi perjantaille 26.11 klo 13. Sijoitussuunnitelma löytyy pdf-tiedostona sivun oikeasta laidasta.

2.tunti: kysymykset videosta.

Katso video (löytyy 2.tunnin dioista), vastaa kysymyksiin ja palauta vastaukset palautuskansioon.

1. Millä tavoin Jasmin Hamid motivoi itseään säästämään?

2. Miksi Jasmin ei aloittanut sijoittamista aiemmin?

3. Jasminin mielestä media antaa väärän kuvan osakesijoittamisesta. Miksi?

4. Mitä vinkkejä Jasmin antaa aloittelevalle sijoittajalle?

1.tunnin aihe ja kertaavat tehtävät

Ensimmäisen tapaamisen tärkein aihe oli korkoa korolle -ilmiö. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että yhtenä vuonna sijoitukselle saatu tuotto (eli korko) kasvaa sekin seuraavana vuonna korkoa.  

 

Jos sijoittaisin 1 000 euroa 20 prosentin korolla, olisi minulla ensimmäisen vuoden jälkeen 1 200 euroa, jossa korkoa olisi 200 euroa. Seuraavana vuonna kyseinen 1 200 euroa kasvaisi 1 440 euroon, jossa siis korkotuottoa olisi toiselta vuodelta 240 euroa (0,2 * 1 200). Kolmantena vuonna sijoitus kasvaisi jo 1 728 euroon.  

 

Sijoittajalle korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että pitkäkestoiset sijoitukset voivat tuottaa valtavasti voittoa. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän ilmiöstä voi hyötyä. Korkotuotto ei kuitenkaan ole alkuvuosina niin suuri: siksi sijoittajalta vaaditaan vuosien kärsivällisyyttä.  

 

Korkoa korolle -efektin vaikutusta voi havainnollistaa luvun 72 säännöllä. Se kertoo, kuinka nopeasti sijoituksen arvo kasvaa kaksinkertaiseksi. Jos luvun 72 jakaa sijoituksen korkotuotolla, saa tulokseksi vuodet, joissa sijoitus tuplaantuu arvossa.  

 

Oletetaan, että sijoitukselle saatu vuosittainen tuotto 10 %. Tällöin sijoitus kaksinkertaistuu 72/10 = 7,2 vuodessa.  

Jos sijoituksen tuotto on 7 %, se kaksinkertaistuu 10,3 vuodessa. (72/7 = 10,285).  

Jos sijoituksen tuotto on 5 %, se kaksinkertaistuu 14,4 vuodessa (72/5 = 14,4)  

Jos sijoituksen tuotto on 1 %, se kaksinkertaistuu 72 vuodessa (72/1 = 72)  

Jne...  

 

Huomatkaa, että luvun 72 sääntöä voi käyttää moneen muuhunkin asiaan kuten inflaatioon, väestönkasvuun tai talouskasvuun.  

Missä ajassa väestö kasvaa kaksinkertaiseksi, jos joka vuosi väestö kasvaa 4 %?  

Vastaus: 72/4 = 18 vuodessa.  

Kuinka nopeasti hinnat kaksinkertaistuvat, jos vuosittainen inflaatio on 2 %?  

Vastaus: 72/2 = 36 vuodessa.  

Kuinka nopeasti Kiinan bruttokansantuote kaksinkertaistuu, jos talouskasvu on 8 % vuodessa?  

Vastaus: 72/8 = 9 vuodessa 

 

Tehtävät: 

Vastaa seuraaviin kysymyksiin ja palauta vastaukset palautuskansioon.  

 

  1. Miljonääriksi haluava 16-vuotias Mikael päättää aloittaa kuukausisäästämisen. Hän aikoo sijoittaa säästönsä Helsingin pörssiin, jonka tuotto on keskimäärin 7 % vuodessa. Kuinka paljon Mikael tulisi säästää kuukaudessa, jos hän haluaisi kerätä itselleen miljoonan euron salkun 50 ikävuoteen mennessä? Hyödynnä vastauksen selvittämisessä korkoa korolle -laskuria.  

  1. Millaisella kuukausisummalla Mikael saisi miljoonan kasaan 60 ikävuoteen mennessä?  

  1. Korkoa korolle -laskureiden ongelma on siinä, että osakkeiden tuotto ei ole tasaista. Joinakin vuosina niiden arvo voi kasvaa valtavasti ja toisinaan pörssi voi romahtaa. Sijoittaja.fi -sivustolta löytyy taulukko, johon merkitty Helsingin pörssin tuotto vuosittain 1999–2018. Vastaa taulukon avulla seuraaviin kysymyksiin: 

a) Kuinka monena vuonna Helsingin pörssin osakkeet ovat tuottaneet voittoa?  
b)Kuinka monena vuonna osakkeet ovat tuottaneet tappiota? 
c)Mikä on ollut pörssin paras vuosi tänä ajanjaksona?  
d) Mikä on ollut huonoin?  
e) Pohdi, millä tavoin sijoittajan kannattaisi ottaa huomioon vaihtelu tuotoissa eri vuosien välillä.  

Ylen sijoituslaskuri

Rikas erakko -sijoituslaskuri