Puheopetus
Erityisopetuksessa on mahdollisuus saada puheopetusta äännevirheiden korjaamiseen ja puheen selkiyttämiseen motorisin harjoituksin. Yleisimpiä ovat s- ja r- äännevirheet. Vaikeammat puhehäiriöt ohjataan puheterapeutille.
Erityisopettaja seuloo kaikkien esikoululaisten puheen. Jos äännevirheitä löytyy, neuvotellaan vanhempien kanssa mahdollisesta puheopetuksen alkamisesta jo esikoulussa.
Puheopetustuokio koulussa kestää yleensä n. 15 minuuttia kerrallaan. Säännöllinen kotiharjoittelu on puheopetuksessa käyvälle lapselle ensiarvoisen tärkeää ja perheiden tulisikin sitoutua puheopetusharjoitteluun. Säännöllisen harjoittelutuokion kotona ei tarvitse kestää viittä minuuttia kauempaa, mutta sen tekemättä jättäminen hidastaa oppimista huomattavasti.
Puheopetuksessa käyvällä oppilaalla on yleensä ns. puhevihko tai kansio, johon kerätään harjoittelutehtävät. Vihko kannattaa pitää repussa, jotta se on mukana sekä kotona harjoittelua varten että koulussa puhetunnilla. Vihon välityksellä voi myös lähettää puheopetusta koskevia viestejä erityisopettajalle.