Radioaktiivisen säteilyn uhkat

Terrorismin uhka

Ydinpolttoaineesta voidaan valmistaa ydinaseita. Jos ydinpolttoainetta pääsee vääriin käsiin, voivat esimerkiksi terroristijärjestöt yrittää valmistaa siitä aseita. Tällöin seuraukset olisivat vakavat.

Ydinvoimalaonnettomuudet

Huolimaton valvonta, luonnonkatastrofit tai korjaustöiden laiminlyönti ovat aiheuttaneet joitakin vakavia ydinonnettomuuksia. Viimeisin vakava ydinreaktorionnettomuus tapahtui Japanissa tsunamin seurauksena vuonna 2011.

Syöpäriski

Jos säteilyannos ylittää tietyn rajan, voi ionisoiva säteily aiheuttaa erilaisia syöpäsairauksia.  Tähän voi vaikuttaa asuinpaikka tai työ, jossa altistuu runsaalle säteilylle, esimerkiksi röntgenhoitaja tai röntgenlääkäri.

Maaperän radonkaasu

Ihmiset saavat ionisoivaa säteilyä avaruudesta(kosminen säteily), maaperästä, oman elimistönsä radioaktiivisista aineista ja hengittämästään ilmasta. Ihmisen vanhenemista pidetään osittain ionisoivan taustasäteilyn aiheuttamana. Maaperän uraani hajoaa ensin radiumiksi ja sen jälkeen radium hajoaa radoniksi. Radon on hajuton ja näkymätön kaasu, joka voi osittain kulkeutua maasta huoneilmaan betoniharkkojen läpi, putkien ja sähköjohtojen läpivientiaukoista, korvausilman mukana sekä veden mukana. Radon hajoaa alfahajoamisen kautta poloniumiksi, joka edelleen hajoaa lyijyksi ja vismutiksi. Lyijy ja vismutti voivat hajotessaan lähettää beeta- ja gammasäteilyä, joka puolestaan voi aiheuttaa keuhkosyöpää.