Rauman kaupungin OPS-sisältö

Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus

Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu
Vuosiluokkiin sitomatonta opiskelua järjestetään tarvittaessa ja se koskee yksittäisiä oppilaita. Vuosiluokkiin sitomattomasta opiskelusta rehtori tekee hallintöpäätöksen (perusopetuslaki 18§). Mikäli em. opetusta päätetään antaa, oppilaalle tehdään opintosuunnitelma, jossa määritellään seuraavat asiat:

- mitkä ovat oppimäärään sisältyvät opintokokonaisuudet, joista opinnot rakentuvat

- mitkä ovat tuntijako sekä opetuksen tavoitteet ja sisällöt näille opintokokonaisuuksille

- mitkä opintokokonaisuudet ovat oppilaalle pakollisia ja mitkä valinnaisia

- miten opintojen etenemistä ja opintokokonaisuuksien suorittamista seurataan ja arvioidaan.

Yhdysluokkaopetus
Raumalla yhdysluokkaopetusta on pääsääntöisesti pienissä kouluissa. Yhdysluokkaopetusta voidaan käyttää opetuksen järjestäjän harkinnan mukaan myös mielekkäiden oppimisryhmien luomiseen. Yhdysluokkaopetuksessa voidaan käyttää vuorokurssiperiaatetta. Vuosiviikkotuntien jakautuminen ja tarvittaessa kuvaus yhdysluokan toimintatavoista kirjataan koulun työsuunnitelmaan.

Joustava perusopetus
Raumalla joustavan perusopetuksen ryhmä (jopo) sijoittuu Hj. Nortamon peruskouluun. Ryhmä on tarkoitettu niille raumalaisille 8.-9. luokan oppilaille, jotka hyötyvät opiskelumotivaation ja elämänhallinnan vahvasta tukemisesta ja joilla on mahdollisesti runsaasti poissaoloja, vaikeuksia sosiaalisissa suhteissaan sekä syrjäytymisvaara jatkokoulutuksesta tai työelämästä. Työ- ja opiskelutavat ovat toiminnallisia ja työpainotteisia. Suunnittelussa otetaan huomioon oppilaan yksilölliset tarpeet. Opetus järjestetään pienryhmämuotoisesti lähiopetuksena koulussa tai ohjattuna työpaikoilla. Myös koulun ulkopuolella tapahtuva opiskelu, leirit ja tutustumiskäynnit ovat tärkeä osa joustavaa perusopetusta. Opettajan lisäksi toimintaan osallistuu toinen oppilaan sosiaaliseen tukemiseen ja muuhun oppilaan oppimisen ohjaukseen perehtynyt ammattilainen.

Koulussa tapahtuvassa lähiopiskelussa painotetaan eri oppiaineiden keskeisiä tavoitteita ja sisältöjä, tiedonhankinnan ja – käsittelyn taitoja sekä vuorovaikutuksen vahvistamista. Nuoren kasvua ja kehitystä tuetaan ja annetaan välineitä elämänhallinnan vahvistamiseen. Joustavassa perusopetuksessa voi saada yleistä ja tehostettua oppimisen tukea. Vain poikkeustapauksessa ryhmään otetaan erityisen tuen oppilas. Joustavan perusopetuksen oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma tai päivitetään jo olemassa olevaa suunnitelmaa tai mahdollisesti HOJKSa. Arvioinnissa noudatetaan yleisiä perusopetukselle annettuja kriteerejä painottaen arvioinnin kannustavuutta ja monipuolisia arviointitapoja.

Joustavaan perusopetukseen valitaan oppilaan tai huoltajan hakemuksesta. Aloite hakemisesta voi tulla oppilaalta itseltään, huoltajalta tai koulun henkilökuntaan kuuluvalta työntekijältä. Joustavasta perusopetuksesta järjestetään huhtikuussa informaatiotilaisuus kiinnostuneille oppilaille ja heidän huoltajilleen. Joustavaan perusopetukseen haetaan lomakkeella, jonka saa tulostettua joko Rauman kaupungin nettisivuilta tai koulun kansliasta. Hakemus toimitetaan oman koulun kansliaan huhtikuun loppuun mennessä. Jokaisessa koulussa on nimetty yhteyshenkilö, jonka vastuualueeseen kuuluvat joustavan perusopetuksen liittyvät asiat.

Oppilasvalinnan tärkein kriteeri on oppilaan oma motivaatio ja halu osallistua joustavaan perusopetukseen. Myös huoltajien tuki ja sitoutuminen ovat tärkeitä. Valintaa tehdessä otetaan huomioon oppilaskohtaisesti arvioiden oppilaan saama hyöty toiminnallisista ja käytännönläheisistä työtavoista sekä opiskelun kokonaistilanne. Oppilaan pitää olla kykenevä osallistumaan työpaikoilla ja koulun ulkopuolella annettavaan opetukseen.

Joustavaan perusopetukseen hakeneet oppilaat haastatellaan yhdessä huoltajien kanssa. Haastatteluun osallistuu koulun rehtorin lisäksi henkilöitä, jotka edustavat moniammatillisesti koulujen henkilökuntaa. Rauman kaupungin kasvatus- ja opetustoimen toimintasäännön mukaan perusopetusjohtaja tekee oppilasvalinnasta hallintopäätöksen haastatteluryhmää kuultuaan. Jos yksittäinen oppilas siirtyy pois joustavasta perusopetuksesta ennen perusopetuksen päättymistä, tehdään joustavan perusopetuksen päättymisestä hallintopäätös.


Opetus erityisissä tilanteissa
Erityisissä tilanteissa opetuksen osalta tehdään tilanteesta riippuen yksilöllisiä ratkaisuja yhteistyössä kodin, koulun sekä mahdollisesti sairaalakoulun kanssa. Sairaalakoulussa opiskellessaan oppilas pysyy oman koulunsa oppilaana. Oppilaat noudattavat ensisijaisesti oman koulunsa opetussuunnitelmaa. Opetuksen järjestämisessä otetaan huomion oppilaan psyykkiset ja fyysiset voimavarat. Oppimista arvioidaan yhteistyössä oppilaan oman koulun kanssa.