Liikunnan opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 7

Liikunnan tavoitteet ja sisällöt vuosiluokalla 7

Liikunnan tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7-9 Fyysinen toimintakyky: Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Liikunnan opetukseen valitaan havainto- ja ratkaisuntekotaitoja ja niiden soveltamista monipuolisesti kehittäviä turvallisia tehtäviä (kuten liikuntaleikit ja pallopelit). Tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja vahvistetaan liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikki- ja tanssiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja liikuntalajien avulla monipuolisesti eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä. Liikunnan opetukseen kuuluu uinnin, vesiliikunnan ja vesipelastuksen opetusta.

Motoristen taitojen kehittymistä tukevat erilaiset liikuntalajit. Opetuksen tulisi sisältää lajeja monipuolisesti ja siten, että liikettä tulisi tunnin aikana mahdollisimman paljon. Opetus sisältää niin perinteisiä, kuin uudempiakin lajeja mahdollisuuksien rajoissa. Lajien valinnassa hyödynnetään paikallisia liikuntaympäristöjä ja huomioidaan vuodenaikojen vaihtelu. Opetuksen tulisi sisältää ainakin seuraavat liikuntalajit: yleisurheilu, suunnistus, erilaiset pallopelit, luistelu, lumiliikuntaa, tanssi, voimistelu sekä uinti.

Motorisia perustaitoja:

Luokittelu ja joitakin esimerkkejä:

Tasapainotaidot

Liikkumistaidot

Välineenkäsittelytaidot

Staattinen ja dynaaminen tasapaino

  • pystyasennot
  • pää alaspäin asennot
  • pyöriminen
  • heiluminen
  • pysähtyminen
  • väistäminen
  • koukistaminen
  • ojentaminen
  • kieriminen

Perustaidot ja liikeyhdistelmät

  • käveleminen
  • juokseminen
  • loikkiminen
  • rytmissä hyppiminen
  • hyppeleminen
  • kiipeileminen
  • laukkaaminen
  • liukuminen
  • kinkkaaminen

Itsestä poispäin tapahtuvat ja vastaanottavat liikkeet

  • vierittäminen
  • heittäminen
  • potkiminen
  • työntäminen
  • lyöminen
  • pomputtaminen
  • kiinniottaminen



Monipuoliset tehtävät, leikit, harjoitteet ja pelit mahdollistavat osallisuuden, pätevyyden, itsenäisyyden sekä kehollisen ilmaisun ja esteettisyyden kokemuksia. Liikunnan opetukseen valitaan tehtäviä, joilla opetellaan harjoittelemaan voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään omaa fyysistä toimintakykyään. Valtakunnallisen fyysisen toimintakyvyn seurantajärjestelmä Move!:n mittaukset tehdään niin, että ne tukevat 8. vuosiluokalla koulussa järjestettäviä laajoja terveystarkastuksia.

Move! -mittaukset tulee tehdä kahdeksannen luokan syyskuussa yhteistyössä terveydenhoitajan kanssa. Liikunnanopettaja vastaa tulosten organisoimisesta Move!-rekisteriin.

Sosiaalinen toimintakyky:

Liikuntatehtävien avulla oppilaat oppivat arvioimaan ja kehittämään omaa sosiaalista toimintakykyään. Liikunnan opetukseen valitaan erilaisia pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon sekä auttamaan ja avustamaan muita. Tehtävien myötä opitaan vastuun ottamista yhteisistä asioista ja niiden järjestelyistä sekä säännöistä. Myönteistä yhteisöllisyyttä lisätään ryhmätehtävillä.

Omalla toiminnallaan ja oppilastuntemuksellaan opettaja edistää ryhmän toimintaa muun muassa tehtävien valinnoissa ja eriyttämisessä sekä parien, ryhmien ja joukkueiden muodostamisessa. Joukkueita ja pareja muodostetaan erilaisilla tavoilla ja pyritään siihen, että liikutaan ja toimitaan kaikkien ryhmäläisten kanssa. Lisäksi joukkueiden muodostamisessa pyritään siihen, ettei tule tunnetta viimeiseksi jättämisestä.

Psyykkinen toimintakyky:

Liikunnan opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Erilaisilla tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä edistetään myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. Opetuksen yhteydessä annetaan tietoa liikunnan merkityksestä kasvulle ja kehitykselle, tutustutaan harjoittelun periaatteisiin sekä annetaan tietoa liikunnan harrastusmahdollisuuksista ja toimintatavoista eri liikuntamuodoissa.

Turhaa kilpailullisuutta pyritään karsimaan, mutta välillä pelitilanteissa tulee esille voittaminen ja häviäminen. Tällaiset tilanteet kasvattavat reilun pelin henkeä ja yhdessä harjoitellaan voittamista ja häviämistä.

Liikunnan arviointi vuosiluokalla 7

Oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet vuosiluokalla 7.
Opintojen aikainen arviointi perustuu sekä oppilaan oppimisen että työskentelyn arviointiin. Oppilaan arvosanasta noin puolet muodostuu oppimisen ja taitojen arvioinnista ja toinen puoli oppilaan työskentelystä oppitunneilla. Arviointi perustuu valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteisiin:

Oppiminen

Työskentely

Havaintomotoriset taidot ja niiden kehittyminen Liikuntatilanteisiin sopivien ratkaisujen tekeminen.

Fyysinen aktiivisuus oppitunneilla Erilaisten liikuntamuotojen kokeileminen Harjoitteleminen parhaansa yrittäen

Tasapaino- ja liikkumistaidot ja niiden kehittyminen. Miten oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.

Turvallinen ja asiallinen toiminta oppitunneilla

Välineenkäsittelytaidot ja niiden kehittyminen. Miten oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.

Työskentely kaikkien kanssa Toiminnan ja tunneilmaisun sääteleminen liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen

Miten oppilas osaa arvioida, ylläpitää ja kehittää fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta.

Toimiminen reilun pelin periaatteella Vastuun ottaminen yhteisistä oppimistilanteista.

Uima- ja vesipelastustaidot ja niissä kehittyminen. Miten oppilas osaa sekä uida että pelastautua ja pelastaa vedestä.

Oppilaan vastuu omasta toiminnastaan Oppilaan itsenäisen työskentelyn taidot

Arvioinnissa otetaan huomioon oppilaiden yksilölliset vahvuudet sekä kehittymistarpeet. Liikunnan arvioinnissa tulee ottaa huomioon oppilaan terveydentila ja erityistarpeet. Opettaja tekee tarvittaessa yhteistyötä koulun terveydenhuollon ja kodin kanssa. Opettaja teettää oppilaalla säännöllisesti itsearvioinnin. Itsearviontiin liittyy palautekeskustelu opettajan kanssa. Opettaja pyrkii näissä keskusteluissa löytämään positiivista, kannustavaa ja ohjaavaa palautetta jokaisen oppilaan oppimisesta tai työskentelystä.

Fyysisen toimintakyvyn arviointi

Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Opetuksen tavoitteena on kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Tähän apuvälineenä on mm. move-mittaukset. Kahdeksannella luokalla Move- mittaukset ajoitetaan niin, että niiden tulokset ovat käytettävissä koululääkärin tarkastuksissa. Tämän vuoksi mittaukset voidaan aloittaa jo seitsemännen luokan kevätlukukaudella.

Liikunnassa ja terveystiedossa tehdään oppiaineen rajoja ylittävää yhteistyötä. Kahdeksannella luokalla oman fyysisen toimintakyvyn arvioiminen yhdistetään terveystietoon, jossa opettaja voi käyttää oppilaan kuntotuloksia oppilaan oppimistehtävän pohjana esimerkiksi omien mittaustulosten ja oman liikuntakäyttäytymisen pohjalta tehtävässä oman liikuntaohjelman suunnittelussa ja toteutuksessa.

Sosiaalisen toimintakyvyn arviointi


Lukuvuoden aikana opettaja tekee jatkuvaa arviointia siitä, miten oppilaan yhteistyö sujuu ryhmän muiden jäsenten kanssa ja miten vastuullisesti hän toimii yhteisissä oppimistilanteissa. Näiden tavoitteiden saavuttamisen arvioinnissa käytetään myös itsearviointia, oppilaan ja opettajan välistä palautekeskustelua ja vertaisarviointia. Psyykkisen toimintakyvyn arviointi Lukuvuoden aikana opettaja tekee jatkuvaa arviointia siitä, miten oppilas ottaa vastuuta omasta toiminnastaan ja millaiset hänen itsenäisen työskentelyn taitonsa ovat. Näiden tavoitteiden saavuttamisen arvioinnissa käytetään myös itsearviointia sekä oppilaan ja opettajan välistä palautekeskustelua.


Valinnaisen liikunnan arviointi

Opintojen aikainen arviointi perustuu sekä oppilaan oppimisen että työskentelyn arviointiin. Valinnaisliikunnassa oppilaan arviointi painottuu oppimista ja taitoja enemmän työskentelyyn kuten fyysiseen aktiivisuuteen, parhaansa yrittämiseen, vastuun ottamiseen ja yhteistyökykyyn. Arvionti perustuu valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteisiin. Perusopetuksen päättyessä arviointi tulee kuitenkin tehdä suhteessa valtakunnallisiin tavoitteisiin ja käyttää osaamisen tason määrittämisessä päättöarvioinnin kriteerejä.