15.1 Vuosiluokkien 6 ja 7 välinen siirtymävaihe sekä vuosiluokkien 7-9 tehtävä

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Perusopetuksen kullakin vuosiluokkakokonaisuudella on yhteisten tehtävien lisäksi oma erityinen tehtävänsä. Sen hoitaminen edellyttää oppilaiden ikäkauden ja kehitysvaiheen huomioonottamista sekä huolenpitoa oppilaiden sujuvista siirtymistä koulupolun nivelvaiheissa.

Vuosiluokkien 6 ja 7 välinen siirtymävaihe

Siirtyminen kuudennelta seitsemännelle luokalle edellyttää koulun tai koulujen henkilöstön suunnitelmallista yhteistyötä, opetuksen kannalta tarpeellisen tiedon siirtämistä sekä oppimisympäristöjen, toimintatapojen ja ohjaavien asiakirjojen tuntemista. Kodin ja koulun välisen vuorovaikutuksen merkitys korostuu siirtymävaiheessa. Siirtymä tarkoittaa oppilaille usein uuteen ryhmään sopeutumista, uusiin opettajiin ja ympäristöön tutustumista. Koulun tehtävä on huolehtia, että myös näillä vuosiluokilla työskentelytavat ja arviointikäytännöt ovat oppilaiden ikäkauteen ja edellytyksiin soveltuvia. Tärkeää on, että kotona ja koulussa huolehditaan myös oppilaiden mahdollisuudesta tuntea olonsa turvalliseksi samalla kun heitä rohkaistaan uusien asioiden kohtaamiseen. Monet tulevaisuuteen vaikuttavat valinnat tulevat ajankohtaisiksi. Oppilaiden kuunteleminen ja arvostaminen sekä heidän osallisuutensa omista asioista ja valinnoista päättämiseen on tärkeää.

Lain edellyttämä erityisen tuen päätöksen tarkistaminen tehdään ennen seitsemännelle luokalle siirtymistä.

Vuosiluokat 7-9: Yhteisön jäsenenä kasvaminen

Vuosiluokkien 7-9 erityisenä tehtävänä on ohjata ja tukea oppilaita näiden voimakkaiden kehitysvuosien aikana, huolehtia perusopetuksen oppimäärän opiskelun loppuunsaattamisesta ja kannustaa kaikkia oppilaita opintojen jatkamiseen. Erityistä huolta pidetään siitä, että jokainen oppilas saisi mahdollisimman hyvät edellytykset perusopetuksen jälkeisille opinnoille ja osaisi pohtia ratkaisujaan realistisesti ja tietoon perustuen. Oppilaiden väliset yksilölliset kehityserot, myöspoikien ja tyttöjen usein erilainen kehitysrytmi, alkavat näkyä aiempaa selvemmin ja vaikuttavat koulutyöhön. Oppilaita ohjataan oman kehityksensä ymmärtämiseen ja rohkaistaan itsensä hyväksymiseen sekä vastuunottoon itsestä ja omista opinnoista, kavereista ja lähiympäristöstä. Oppilaita tuetaan yhteisöllisyyteen, joka ei hyväksy minkäänlaista kiusaamista, seksuaalista häirintää, rasismia eikä muuta syrjintää. Välittämisellä, yksilöllisellä kohtaamisella sekä työskentelytapojen ja oppimisympäristöjen monimuotoisuudella vahvistetaan opiskelumotivaatiota. Opintojen aikaisen arvioinnin ja palautteen antamisen käytännöt suunnitellaan ja toteutetaan siten, että ne ovat vuorovaikutteisia ja oppimista ohjaavia sekä kannustavat oppilaita työskentelemään tavoitteellisesti yksilöinä ja ryhmänä. Kodin ja koulun yhteistyö saa uusia muotoja ja sisältöjä. Se on edelleen kasvavan nuoren tärkeä tuki. Yhteisistä pelisäännöistä ja hyvistä käytöstavoista sopiminen oppilaiden ja huoltajien kanssa luo turvallisuutta ja edistää koulutyön onnistumista.

Vuosiluokkien 7-9 aikana oppilaat luovat perustaa aikuisidentiteetilleen, kartuttavat osaamistaan sekä suuntautuvat ja valmistautuvat perusopetuksen jälkeiseen elämään. Opetuksessa syvennetään, rikastetaan ja laajennetaan alemmilla vuosiluokilla opittua. Uusina yhteisinä oppiaineina alkavat kotitalous ja oppilaanohjaus. Fysiikan ja kemian, biologian ja maantiedon sekä terveystiedon opetus eriytyy ympäristöopista viideksi eri oppiaineeksi. Oppilaille tarjoutuu lisää valinnaisia aineita. Monialaiset oppimiskokonaisuudet ja valinnaiset aineet tarjoavat mahdollisuuksia oppilaiden kiinnostuksen kohteiden syventämiseen ja vapaa-ajalla opitun yhdistämiseen koulutyöhön. Ne luovat tilaisuuksia itsenäisyyden ja vastuullisuuden harjoitteluun esimerkiksi taiteellisissa produktioissa, tutkimushankkeissa tai yhteiskunnallisissa projekteissa.

Perusopetuksen päättäminen ja seuraavaan koulutusvaiheeseen siirtyminen

Perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheessa oppilaat suuntautuvat jatko-opintoihin ja tekevät päätöksiä koulutus- ja uravalinnoistaan. Siirtymä edellyttää suunnitelmallista ja monialaista yhteistyötä sekä vuorovaikutusta oppilaiden ja huoltajien kanssa. Tavoitteena on antaa oppilaille mahdollisimman hyvät valmiudet edetä perusopetuksesta seuraavaan koulutusvaiheeseen sekä turvata opiskelun edellytykset ja hyvinvointi. Siirtyminen kohti uutta elämänvaihetta edellyttää nuorilta lisääntyvää elämänhallintaa, itsenäisyyttä ja vastuullisuutta. Koulu tukee oppilaita tässä kehitysprosessissa, jolloin oppilaanohjauksen ja oppilashuollon merkitys korostuu. Oppilaat tarvitsevat runsaasti tietoa erilaisista peruskoulun jälkeisistä mahdollisuuksista sekä monipuolista ohjausta niin opinto-ohjaajalta kuin eri oppiaineiden opettajiltakin. On tärkeä varata aikaa keskustella oppilaiden kanssa heidän suunnitelmistaan ja auttaa oppilaita ymmärtämään jatko-opintojen asettamia vaatimuksia sekä tekemään realistisia valintoja.

Rauman kaupungin OPS-sisältö

Vuosiluokkien 6 ja 7 välinen siirtymävaihe

Kuudennen luokan oppilaille ja huoltajille järjestetään mahdollisuus osallistua yläkoulun tutustumistilaisuuteen. Yläkoulun edustajat esim. oppilaanohjaaja, erityisopettaja tai kuraattori vierailevat mahdollisuuksien mukaan alakouluilla kertomassa yläkouluopiskeluun liittyvistä asioista. Alakoulun luokanopettaja huolehtii erityisen ja tarvittaessa tehostetun tuen oppilaiden tiedonsiirtopalavereiden järjestämisestä. Palaveriin kutsutaan oppilas, huoltajat, ala- ja yläkoulun erityisopettaja ja mahdollisesti yläkoulun tuleva luokanvalvoja, tarvittaessa mukaan voidaan kutsua muitakin asiantuntijoita. Luokanopettaja päivittää pedagogiset asiakirjat (tehostetun tuen oppilaiden oppimissuunnitemat ja erityisen tuen oppilaiden pedagogiset selvitykset sekä HOJKS:t) ja kirjaa Wilmaan kaikki oppilaan saamat tuet sekä tiedon pidetystä tiedonsiirtopalaverista.

Yläkoulun luokanvalvojan tehtävänä on tarkistaa oman valvontaryhmänsä tuen tarpeet ja informoida asiasta aineenopettajia (jonka jälkeen vastuu on aineenopettajilla).

Oppilashuoltosuunnitelmassa on ohjeistus tiedonsiirtoon oppilashuollollisissa asioissa.


Perusopetuksen päättäminen ja seuraavaan koulutusvaiheeseen siirtyminen

Oppilaanohjaajat tiedottavat yhdeksännen luokan oppilaille ja heidän huoltajilleen peruskoulun jälkeisistä, pääasiallisesti oman paikkakunnan, jatko-opiskeluvaihtoehdoista sekä yhteishakuun liittyvistä asioista. Oppilaanohjaajat järjestävät mahdollisuuksien mukaan tutustumisvierailuja eri koulutuspaikkoihin ja koulutusesittelyjä omalle koululle. Oppilaat saavat ajantasaista tietoa ja ohjausta jatko-opintojaan varten oppilaanohjaustunneilla ja henkilökohtaisissa ohjauskeskusteluissa. Yhdeksännen luokan oppilaille järjestetään kaksi viikon TET- jaksoa, joiden avulla oppilas saa käytännön tietoa ja taitoa työelämästä ja aineksia koulutusvalintansa tekemiseen.

Luokanvalvojat ja erityisopettajat päivittävät erityisen tuen oppilaiden HOJKS:t ja tehostetun tuen oppimissuunnitelmat lokakuun loppuun mennessä ja tarkistavat ne vielä keväällä siirtoa varten. Oppilaanohjaajat toimittavat ko. asiakirjat toiselle asteelle 20.8. mennessä jatko-opiskelupaikkojen varmistuttua. Siirtyminen toiselle asteelle tapahtuu lähettävän ja vastaanottavat opinto-ohjaajan yhteisellä ohjausvastuulla. Oppilaan kiinnittymistä jatko-opiskelupaikkaan tuetaan opintojen alkuvaiheessa tarpeen vaatiessa myös perusopetuksen puolelta.

Oppilashuoltosuunnitelmassa on ohjeistus tiedonsiirtoon oppilashuollollisissa asioissa.