Arvoperusta ja oppimiskäsityksen toteutuminen koulutyön järjestämisessä

Opetuksen järjestämisessä ja koulun työssä opetussuunnitelman arvoperusta toteutuu ensimmäiseltä luokalta lähtien siinä, että oppilaan ainutlaatuisuutta pyritään tukemaan joustavasti hänen tarpeidensa ja kykynsä huomioon ottaen. Tämän mahdollistavat luokanopettajan lisäksi koululla toimiva erityisopettaja, pienryhmä ja koulunkäynninohjaajat sekä joustavat opetusjärjestelyt.

Oppilaan oikeus hyvään opetukseen toteutuu, kun henkilökunta on pätevää, ja henkilökunnan koulutuksesta huolehditaan.

Koulussa panostetaan kodin ja koulun välisen yhteistyön ja vuorovaikutuksen toimivuuteen sekä myös siihen, että tiedotus niin yksittäisen oppilaan kuin koko koulun asioista koteihin päin on toimivaa. Yhteydenpitoa varten käytössä on nettiohjelma Helmi, paperiset vuositiedotteet ja muut yleistiedotteet ja koulussa järjestetään vanhempainiltoja ja vanhempainvartteja.

Koulussa kasvua ihmisyyteen ja sivistykseen opetetaan läpäisyperiaatteella kaikissa oppiaineissa. Ristiriitojen sovittelemisen harjoittelemiseen ja tunnetaitojen opettelemiseen käytetään myös KivaKoulu -teematunteja. (http://www.kivakoulu.fi) Näillä tunneilla paneudutaan erityisesti oppilaiden erilaisuuteen ja erilaisuuden käsittelemiseen. Oppilaskuntatyö tuo oppilaille konkreettisen mahdollisuuden demokraattiseen vaikuttamiseen ja samalla myös sen taidon opettelemiseen. Opinto-ohjaajan tunneilla valmistaudutaan jo osaltaan peruskoulun jälkeiseen oppimiseen.

Terveellisiin elämäntapoihin ohjataan erityisesti niin liikunnassa, ympäristötiedossa, terveystiedossa, biologiassa kuin kotitaloudessakin. Koko koulun tai joidenkin luokkien yhteisillä projekteilla pyritään myös huomioimaan opetussuunnitelman arvopohjan asioita. Erilaisilla teemapäivillä tai vierailuilla pyritään myös laajentamaan oppilalan vuorovaikutusta eri-ikäisten oppilaiden, aikuisten ja eri yhteisöjen kanssa.