LUKU 9. Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä

9.5. Kieleen ja kulttuuriin liittyvien erityiskysymysten hoitaminen Pyhännän koulussa


Pyhännän koulussa noudatetaan yhteisiä perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita ja periaatteita. Oman kunnan oppilaiden kieli ja kulttuuri on pääasiassa suomenkielistä, mutta opetuksessa ohjataan muidenkin kielten ja kulttuurien ymmärtämiseen ja kunnioittamiseen.

Mikäli kouluun tulee oppilas, jonka kieli, kielelliset valmiudet ja kulttuuri eivät ole suomenkielisiä, hänen opetuksensa järjestäminen suunnitellaan ja hoidetaan tapauskohtaisesti. Tarvittavat apu- ja tukitoimet sovitetaan oppilaan tilanteen mukaisesti, käytännössä alkaen henkilökohtaisen koulunkäynnin ohjaajan ja erityisopetuksen tarpeen kartoituksella. Oppilaan erilaista kulttuuria tehdään tutuksi oppilaan omasta luokasta alkaen mahdollisesti koko kouluun laajentaen sopivalla tavalla esim. esityksinä, teematyöskentelynä tai projektityönä.

Maahanmuuttajaoppilaalle voidaan laatia oma oppimissuunnitelma, joka voi olla osa oppilaan kotoutumissuunnitelmaa. Siihen kuuluu suomenkielen ja vieraan kielen lisäksi mahdollisuuksien mukaan myös oppilaan oman äidinkielen oppiminen ja mahdollisesti oman uskonnon/kulttuurin opetus. Oppimissuunnitelmaan kootaan oleellisimmat tiedot oppilaasta, hänen koulutaustastaan, oppimis- ja työskentelytaidoistaan sekä opetusjärjestelyistä.

On tärkeää, että oppilas integroituu osaksi kouluyhteisöä. Opetuksessa tulee tukea oppilaan kasvua sekä suomalaisen kieli- ja kulttuuriyhteisön että oppilaan oman kieli- ja kulttuuriyhteisön aktiiviseksi ja tasapainoiseksi jäseneksi. Kodin ja koulun välinen yhteistyö on tärkeää.