Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus

PUDASJÄRVI

Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus, vuosiluokat 1–2

S1 vuorovaikutustilanteissa toimiminen

Kohteliasta kielenkäyttöä ja vuorovaikutustaitoja harjoitetaan erilaisissa arkitilanteissa esim. oppitunneilla, välitunneilla, peleissä ja leikeissä, ruokailuhetkissä, juhlissa ja vierailutilanteissa koulun ulkopuolella. Osallistutaan kaupungissa järjestettäviin erilaisiin kulttuuritilaisuuksiin ja tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan.

S2 Tekstien tulkitseminen

Painotetaan hyvän lukutaidon kehittymistä ja tekstin merkitysten ymmärtämistä hyödyntäen käsitteitä teksti, kuva, otsikko, kappale, virke, lopetusmerkki, sana, tavu, kirjain ja äänne. Oppimisen tukena käytetään kuvia, lastenkirjallisuutta, yksinkertaisia tietotekstejä ja mediatekstejä. Tuetaan oppilaan sana- ja käsitevaraston laajentumista.

S3 Tekstien tuottaminen

Harjoitellaan tuottamaan tekstejä, käyttämään mielikuvitusta, kertomaan tarinoita ja mielipiteitä sekä kuvaamaan oppilaan omia kokemuksia puhumalla ja kirjoittamalla. Tarkastellaan puhutun kielen muuntamista kirjoitetuksi kieleksi ja harjoitellaan tekstin suunnittelua. Tutustutaan ajan ja paikan ilmaisutapoihin ja kertomuksen perusrakenteeseen ja harjoitellaan niiden käyttämistä omissa teksteissä. Opetellaan isojen ja pienten tekstauskirjainten piirtämistä sekä niillä kirjoittamista ja näppäintaitoja. Harjoitellaan käyttämään omissa teksteissä oikeinkirjoituksen perusasioita (sanaväli, tavutus, virke ja sen lopetusmerkit, iso alkukirjain virkkeen alussa ja tutuissa erisnimissä).

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

Vahvistetaan oppilaan kielellistä tietoisuutta esim. erilaisten puhetapojen kautta. Ohjataan oppilasta kuuntelemaan ja lukemaan hänelle sopivaa kirjallisuutta. Opastetaan ja rohkaistaan kirjaston käytössä ja lastenkulttuuriin tutustumisessa. Ohjataan oppilasta arvostamaan kielten erilaisuutta ja rikkautta sekä eläytymään ihmisten erilaisiin elämäntilanteisiin.

S5 Kielen käyttö kaiken oppimisen tukena

Vahvistetaan oppilaan monilukutaidon kehittymistä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa ja eri oppiaineiden teksteissä. Harjoitellaan tieto- ja viestintäteknologian perustaitoja. Hyödynnetään oppilaan oman äidinkielen taitoa oppimisen tukena.