Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen (8.3)

Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen

Yksilökohtainen oppilashuolto järjestetään valmistelevan oppilashuoltokokouksen pohjalta. Valmistelevassa kokouksessa sovitaan asiantuntijaryhmän kokoamisesta ja ryhmän vastuuhenkilöistä sekä yhteisistä menettelytavoista. Pääsääntöisesti yhteydenoton koteihin hoitaa luokanopettaja.

Lähetteen erikoissairaanhoitoon voi antaa koulupsykologi tai koululääkäri. Lastensuojeluun on tarvittaessa yhteydessä asiaa hoitava koulun aikuinen.

Oppilaat käyvät laajassa terveystarkastuksessa 1.- ja 5.-luokilla. Terveystarkastukset järjestetään koulupäivän aikana, ja niistä on vastuussa kouluterveydenhoitaja. Terveystarkastuksen pohjana käytetään oppilaan ja huoltajan täyttämää terveyskyselyä. Myös opettajan näkemys luokan oppilaista otetaan huomioon.

Ensisijainen puuttumiskeino käytösongelmiin on kasvatuskeskustelu. Lieviä järjestyssääntörikkeitä tehnyt oppilas ohjataan kirjalliseen kasvatuskeskusteluun, jossa hän pohtii omaa toimintaansa ja vaihtoehtoisia tapoja ratkaista ongelmatilanteita. Kirjallisen kasvatuskeskustelun lomake palautetaan seuraavana koulupäivänä huoltajan allekirjoittamana lomakkeen antaneelle opettajalle, joka voi palautustilanteessa harkintansa mukaan jatkaa asian selvittelyä oppilaan kanssa kirjallisesti tai suullisesti.

Vakavammista tai toistuvista sääntörikkomuksista oppilas saa jälki-istuntoa, joka sisältää suullisen kasvatuskeskustelun. Jälki-istuntojen ajankohdat määritellään heti lukuvuoden alussa. Mikäli oppilas saa jälki-istuntoja toistuvasti, kutsutaan koolle oppilashuoltotyöryhmä, johon osallistuvat myös oppilas ja hänen huoltajansa. Ryhmässä pohditaan ratkaisuja oppilaan käyttäytymisen parantamiseksi. Jos oppilaalta evätään oikeus osallistua opetukseen, häneen kohdistettavista oppilashuollollisista toimenpiteistä neuvotellaan sivistyskeskuksen asiasta vastaavan virkamiehen kanssa.