Väkivallan ja kiusaamisen estosuunnitelma


Ennakointia väkivallan ja kiusaamisen estämiseksi:

Välitunnit: Välitunnit on porrastettu luokittain. Tällä pyritään siihen, ettei pihalla ole liikaa samanaikaisesti oppilaita. Välituntialueella aina kaksi opettajavalvojaa sekä kaikki luokkien ohjaajat. Välitunnilla ohjattuja pelejä ja leikkejä mahdollisuuksien mukaan. Opettajat valvovat pihan eri puolilla ja seuraavat välituntitilannetta tarkasti. Ohjaajille määrätyt valvontapaikat. Henkilökohtaiset ohjaajat valvovat omia oppilaitaan. Välituntivalvojat puuttuvat mahdollisiin epäkohtiin ja vievät selvitystilanteet loppuun saakka.
Saattamiset siirtymätilanteissa: Siirtymiset tapahtuvat aina opettajajohtoisesti. Välitunnilta opettajat hakevat oppilaansa jonoista ja saattavat luokkaan. Tunnin lopussa opettaja saattaa oppilaansa jonoissa välitunneille. Ruokailuun siirrytään opettajajohtoisesti jonoissa ja sieltä poistutaan luokittain jonoissa.
Ryhmäjako: Oppilasjakoa ryhdytään suunnittelemaan ajoissa. Ryhmäjaossa pyritään ottamaan huomioon oppilaiden väliset kemiat ja opiskelutaidot. Koulutulokkaista pidetään siirtopalaverit, jotka luovat pohjaa ryhmäjaoille.

Kiusauskysely:
Koulullamme tehdään vuosittain kiusauskysely. Kyselyssä oppilailta kartoitetaan kiusaamiseen liittyviä asioita. Kysely tehdään luokittain ja koonnin tekee kiusauskyselyn vastuuopettaja. Koonti käydään läpi opettajakokouksessa ja luokissa oppilaiden kanssa. Oppilaiden kanssa käydään läpi kyselyssä ilmi tulleita kiusaamistilanteita. Koulumme hyvinvointiryhmä suunnittelee kiusauskyselyn pohjalta toimenpiteet kiusaamisen estämiseksi.

Hyvinvointisuunnitelma
Koulumme hyvinvointiryhmä päivittää vuosittain suunnitelmaa oppilaiden ja henkilökunnan hyvinvoinnin lisäämiseksi, mikä on osa ennaltaehkäisevää kiusaamisen vastaista toimintaa.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma
Hyvinvointiryhmä kokoaa vuosittain yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelmaa, jossa on vuosittain vaihtuvat teemat em. asioiden tiimoilta. Näiden teemojen sisällöt liittyvät usein kiusaamisen ennaltaehkäisyyn.



Rangaistuskäytänteet väkivallan ja kiusaamisen estämiseksi:

Kasvatuskeskustelu: Oppilaiden välisiin ristiriitoihin puututaan välittömästi, niiden tullessa opettajien tietoon. Oppilaiden kanssa käymään kasvatuskeskustelu ja täytetään Wilmassa oleva lomake. Lomake lähtee kuitattavaksi huoltajille. Asiasta informoidaan vielä viestillä tai puhelinsoitolla.
Jälki-istunto: Koulussamme käytetään rangaistuksena jälki-istuntoa kasvatuskeskustelujen ohella. Oppilaan toistuvaan törkeään kielenkäyttöön ja käytökseen puututaan ensin kasvatuskeskustelulla. Jos tämä ei muuta tilannetta, oppilaalle annetaan jälki-istunto. Oppilaan käyttäytyessä väkivaltaisesti henkilökuntaa tai toista oppilasta kohtaan, tästä seuraa välittömästi jälki-istunto. Jälki-istunto kirjataan tuntimerkintöihin ja Wilman kaavakkeeseen. Näistä lähtee myös viesti kotiin. Jälki-istunnon kirjaa ja valvoo tilanteeseen puuttunut opettaja.
Väkivaltailmoitus: Oppilaan käyttäytyessä uhkaavasti tai väkivaltaisesti, hänestä tehdään väkivaltailmoitus. Se lähetetään sivistyskeskuksen käsiteltäväksi, mahdollisesti myös sosiaalitoimistoon ja oppilaan huoltajalle. Väkivaltailmoituksesta seuraa asian käsittely moniammatillisesti oppilashuollossa.
Koulupäivän evääminen: Oppilaan käyttäytyessä itselle tai koulun yhteisölle haitallisesti, häneltä voidaan evätä koulupäivä rehtorin päätöksellä. Tähän ryhdytään . kun muut keinot on jo käytetty.
Koulusta erottaminen määräajaksi: Mikäli koulu toteaa edellä mainitut keinot riittämättömiksi, voi koulu anoa sivistyslautakunnalta oppilaan määräaikaista erottamista.