Järjestyssäännöt

MUISTILISTA JÄRJESTYSSÄÄNNÖISTÄ LUOKKAAN JA KÄYTÄVILLE:

 

  1. Noudata kaikkien aikuisten antamia ohjeita. 
  2. Käyttäydy asiallisesti kaikkia kohtaan. 
  3. Älä kiusaa. 
  4. Älä turmele kenenkään toisen tai yhteistä omaisuutta
  5. Tule oppitunnille ajoissa ja ota opiskeluvälineet mukaan.
  6. Kännykän käyttö oppitunnilla on kielletty ilman opettajan erillistä lupaa. 
  7. Noudata ruokailussa hyviä ruokailutapoja. 
  8. Älä tuo kouluun vaarallisia tai haitallisia esineitä tai aineita. 
  9. Älä poistu koulualueelta ilman lupaa.
  10. Asiaton oleskelu käytävillä on kielletty.

Järjestyssäännöt on päivitetty 10.11.2023

1 Koulun nimi

Myötätuulen koulu

2 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen

Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää oppilaan oikeuksien toteutumista, opiskelun sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Järjestyssäännöt ovat voimassa kouluaikana. Kouluaikaan luetaan työjärjestyksen mukainen koulupäivä sekä opetussuunnitelman ja vuosisuunnitelman mukainen opetus, tapahtumat ja muu toiminta.

3 Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet

Oppilaiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä muut oikeudet

Oppilaalla on sivistykselliset perus- ja ihmisoikeudet, kuten oikeus maksuttomaan perusopetukseen, oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, oikeus koskemattomuuteen sekä oikeus yksityiselämän suojaan1

Oppilaalla on oikeus saada opetusta kaikkina koulun työpäivinä ja oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. 

Oppilaan velvollisuudet

Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, kunnes oppivelvollisuus on suoritettu.

Oppilaalla on velvollisuus suorittaa tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti.
Oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon.

4 Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen

Hyvä käytös

Oppilaiden on noudatettava hyviä käytöstapoja, joita ovat koulussamme:

  • tervehtiminen
  • kaikkien aikuisten ohjeiden noudattaminen
  • työrauhan ylläpitäminen
  • muiden huomioiminen
  • sovituista aikatauluista kiinni pitäminen
  • hyvien ruokailutapojen noudattaminen 

Toisten henkilöiden kuvaaminen luvatta tai kuvan julkaiseminen on kielletty.

Oleskelu ja liikkuminen

Poistuminen koulualueelta ilman opetukseen liittyvää syytä on kielletty. Ulkovälitunnille mennään viivyttelemättä ja ilman eri kehoitusta. Käytävillä oleskelu luvatta on kiellettyä.

Koulupäivän päätyttyä oppilaat poistuvat koulun tiloista välittömästi oppituntien päätyttyä.

Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen

Jokainen on velvollinen huolehtimaan sekä omista tavaroistaan että koulun yhteisestä omaisuudesta. Toisen oppilaan omaisuutta tulee kunnioittaa. Roskaaminen on kielletty. Oppilaalla on velvollisuus siivota jälkensä sekä tarvittaessa korvata tekemänsä vahingot. 

Turvallisuus

Polkupyörät ja mopot säilytetään vain niille määrätyssä paikassa. Jokainen on velvollinen omalta osaltaan huolehtimaan, että koulussa on turvallista. 

Kiusaaminen on kiellettyä. Jokaisen oppilaan on kerrottava aikuiselle, mikäli havaitsee kiusaamista. Kaikkiin kiusaamistapauksiin puututaan. Jos kiusaaminen täyttää rikoksen tuntomerkit, asian selvittely siirtyy ankkuritiimiin. Koulun alueella on kameravalvontaa. 

Tietokoneen, matkapuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttö

Koulu tarjoaa kaikille oppilaille tarkoituksenmukaiset sähköiset välineet (esim. Chromebook) oppitunneille tarvittavaan käyttöön.

Oppituntien ja muun opetussuunnitelman mukaisen (esim. vierailukäynnit) aikana omien mobiililaitteiden käyttö on kielletty.

Oppilaiden omat sähköiset välineet tai mobiililaitteet pysyvät repussa tai luokkaan järjestetyssä säilytyspaikassa oppitunnin ajan. Kännykän käyttöön oppitunnilla tarvitsee erikseen opettajan luvan. 

Yläkoulun piha-alueella välituntisin saa omaa kännykkää käyttää hyvien tapojen mukaisesti.

Päihteet ja vaaralliset esineet

Lailla kiellettyjen, vaarallisten tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aineiden (esim. tupakka, alkoholi, nuuska, sähkötupakka) tuominen ja käyttäminen on kielletty. 

Kurinpito

Laissa säädetyt kurinpito- ja ojentamiskeinot ovat käytössä. Ensisijainen puuttumiskeino on kasvatuskeskustelu. Rikkeen ollessa vakava tai toistuva, voidaan määrätä jälki-istunto. 

Opettajalla ja rehtorilla on oikeus tarkastaa opiskelijan tavarat tai he voivat ottaa häiritsevät tai vaaralliset esineet tai aineet tarvittaessa haltuunsa.

Rehtorin ja opettajan velvollisuus on ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen janiiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle.

5 Järjestyssääntöjen seuranta ja tarkistaminen

järjestyssäännöistä tiedotetaan oppilaita ja koteja lukuvuoden alussa. Järjestyssäännöt löytyvät myös koulun nettisivuilta. 

järjestyssäännöt tarkistetaan lukuvuosittain.

Rehtori on hyväksynyt nämä järjestyssäännöt 10.11.2023

Väkivallan ja kiusaamisen estosuunnitelma


Ennakointia väkivallan ja kiusaamisen estämiseksi:

Välitunnit: Välitunnit on porrastettu luokittain. Tällä pyritään siihen, ettei pihalla ole liikaa samanaikaisesti oppilaita. Välituntialueella aina kaksi opettajavalvojaa sekä kaikki luokkien ohjaajat. Välitunnilla ohjattuja pelejä ja leikkejä mahdollisuuksien mukaan. Opettajat valvovat pihan eri puolilla ja seuraavat välituntitilannetta tarkasti. Ohjaajille määrätyt valvontapaikat. Henkilökohtaiset ohjaajat valvovat omia oppilaitaan. Välituntivalvojat puuttuvat mahdollisiin epäkohtiin ja vievät selvitystilanteet loppuun saakka.
Saattamiset siirtymätilanteissa: Siirtymiset tapahtuvat aina opettajajohtoisesti. Välitunnilta opettajat hakevat oppilaansa jonoista ja saattavat luokkaan. Tunnin lopussa opettaja saattaa oppilaansa jonoissa välitunneille. Ruokailuun siirrytään opettajajohtoisesti jonoissa ja sieltä poistutaan luokittain jonoissa.
Ryhmäjako: Oppilasjakoa ryhdytään suunnittelemaan ajoissa. Ryhmäjaossa pyritään ottamaan huomioon oppilaiden väliset kemiat ja opiskelutaidot. Koulutulokkaista pidetään siirtopalaverit, jotka luovat pohjaa ryhmäjaoille.

Kiusauskysely:
Koulullamme tehdään vuosittain kiusauskysely. Kyselyssä oppilailta kartoitetaan kiusaamiseen liittyviä asioita. Kysely tehdään luokittain ja koonnin tekee kiusauskyselyn vastuuopettaja. Koonti käydään läpi opettajakokouksessa ja luokissa oppilaiden kanssa. Oppilaiden kanssa käydään läpi kyselyssä ilmi tulleita kiusaamistilanteita. Koulumme hyvinvointiryhmä suunnittelee kiusauskyselyn pohjalta toimenpiteet kiusaamisen estämiseksi.

Hyvinvointisuunnitelma
Koulumme hyvinvointiryhmä päivittää vuosittain suunnitelmaa oppilaiden ja henkilökunnan hyvinvoinnin lisäämiseksi, mikä on osa ennaltaehkäisevää kiusaamisen vastaista toimintaa.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelma
Hyvinvointiryhmä kokoaa vuosittain yhdenvertaisuus ja tasa-arvosuunnitelmaa, jossa on vuosittain vaihtuvat teemat em. asioiden tiimoilta. Näiden teemojen sisällöt liittyvät usein kiusaamisen ennaltaehkäisyyn.



Rangaistuskäytänteet väkivallan ja kiusaamisen estämiseksi:

Kasvatuskeskustelu: Oppilaiden välisiin ristiriitoihin puututaan välittömästi, niiden tullessa opettajien tietoon. Oppilaiden kanssa käymään kasvatuskeskustelu ja täytetään Wilmassa oleva lomake. Lomake lähtee kuitattavaksi huoltajille. Asiasta informoidaan vielä viestillä tai puhelinsoitolla.
Jälki-istunto: Koulussamme käytetään rangaistuksena jälki-istuntoa kasvatuskeskustelujen ohella. Oppilaan toistuvaan törkeään kielenkäyttöön ja käytökseen puututaan ensin kasvatuskeskustelulla. Jos tämä ei muuta tilannetta, oppilaalle annetaan jälki-istunto. Oppilaan käyttäytyessä väkivaltaisesti henkilökuntaa tai toista oppilasta kohtaan, tästä seuraa välittömästi jälki-istunto. Jälki-istunto kirjataan tuntimerkintöihin ja Wilman kaavakkeeseen. Näistä lähtee myös viesti kotiin. Jälki-istunnon kirjaa ja valvoo tilanteeseen puuttunut opettaja.
Väkivaltailmoitus: Oppilaan käyttäytyessä uhkaavasti tai väkivaltaisesti, hänestä tehdään väkivaltailmoitus. Se lähetetään sivistyskeskuksen käsiteltäväksi, mahdollisesti myös sosiaalitoimistoon ja oppilaan huoltajalle. Väkivaltailmoituksesta seuraa asian käsittely moniammatillisesti oppilashuollossa.
Koulupäivän evääminen: Oppilaan käyttäytyessä itselle tai koulun yhteisölle haitallisesti, häneltä voidaan evätä koulupäivä rehtorin päätöksellä. Tähän ryhdytään . kun muut keinot on jo käytetty.
Koulusta erottaminen määräajaksi: Mikäli koulu toteaa edellä mainitut keinot riittämättömiksi, voi koulu anoa sivistyslautakunnalta oppilaan määräaikaista erottamista.