Opintojaksojen kuvaukset

Kuvaukset


ET01 Minä ja hyvä elämä (2 op)

Opintojaksolla kartoitetaan maailmankatsomuksen, elämänkatsomuksen ja maailmankuvan käsitteet sekä niiden keskinäiset suhteet. Tutustutaan uskonnollisiin ja ei-uskonnollisiin maailmankatsomuksiin ja maailmankuviin sekä elämäntapoihin. Pohditaan, miten maailmankuviin pyritään vaikuttamaan esimerkiksi koulun, median, taiteen, tieteen ja uskontojen kautta. Opintojaksolla kartoitetaan ihmisten ajattelua sekä ajattelun vääristymiä, jotka vaikuttavat maailmankuvaan ja saattavat johtaa kritiikittömään päättelyyn.

 

ET02 Minä ja yhteiskunta (2 op)

Yhteiskunnan eri puolien jäsentäminen ja ihmisen/nuoren vaikutusmahdollisuuksien arviointi ja esittely. Myös ihmisarvo, ihmisoikeudet ja globaali oikeudenmukaisuus sekä kestävä kehitys ovat opintojakson ET01 asioita.

 

ET03 Kulttuurit (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan kulttuurien kehitykseen ja kulttuuriseen vuorovaikutukseen. Pohditaan kulttuuriperintöä ja kulttuurin vaikutusta identiteetille ja maailmankatsomukselle. Syvennytään suomalaisen kulttuurin monimuotoisuuteen ja vähemmistökulttuureihin sekä tarkastellaan rasismia ja siihen liittyviä ilmiöitä.

ET04 Katsomukset (2 op)

Katsomuksien yleispiirteet ja muotoutuminen sekä animismi, teismi ja ateismi. Myös katsomuksien historia ja poliittiset katsomukset, kuten liberalismi, sosialismi, anarkismi ja nationalismi ovat opintojakson ET04 sisältöjä.

 

ET05 Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op)

Opintojaksolla esitellään keskeiset uskonnolliset käsitteet, kuten esimerkiksi pyhä, riitti, myytti ja jumala ja ihmiskunnat keskeiset uskonnot kristinusko, islam, buddhalaisuus ja hindulaisuus sekä ateismi, agnostismi ja uskonnottomuus. Pohditaan myös katsomuksen näkymistä ja toimintaa yhteiskunnassa ja ihmisen toiminnassa.

 

ET06 Tulevaisuus (2 op)

Opintojaksolla esitellään tulevaisuuden tutkimusta sekä yhteiskunnan ja tekniikan muutoksia ja niiden vaikutusta tulevaisuuteen. Myös yksityisen ihmisen merkitys ja vaikutus tulevaisuuteen on esillä.