Työvalmennus asiakasprosessissa, 40 osp
Syksy 2022
3.11. Etätehtävä; oman työpaikan valmennusprosessi
17.11. Sirke: työkykyä tukevat menetelmät, yksilö- ja ryhmävalmennusmenetelmät
Anne: puhetta tukevia, korvaavia menetelmiä (Leena?) /kehittämistehtävä
1.12. Anne: voimavara- ja ratkaisukeskeinen menetelmä
Sirke: toiminnalliset menetelmät,digitaaliset menetelmät
18.10.2021
Ohessa työkyvyn tuen palvelupolku. Voit tutustua aineistoon kauttaaltaan. Tässä osiossa keskitymme erityisesti työvalmennusprosessiin, asiakkaan osallisuuden tukemiseen sekä erilaisiin valmennus- ja arviointimenetelmien hyödyntämiseen. Peilaa asioita oman työpaikkasi käytänteihin sekä omaan rooliisi työvalmentajana.
https://polku.tietyoelamaan.fi/
tehtävä:
1. Mieti työpaikaltasi asiakas case
2. Kuvaile/esittele asiakas case; kuvaa työ- ja toimintakyky, elämäntilanne, asiakkaan vahvuudet, voimavarat, motivaatio ja tuen tarpeet
3. Suunnittele työvalmennusprosessia eteenpäin ko. asiakkaan kohdalla
4. Millaisia erilaisia työ- ja toimintakyvyn sekä elämäntilanteen kartoitus- ja arviointimenetelmiä työpaikallasi on käytössä ja millaisia menetelmiä itse käytät?
5. Pohdi työpaikkasi käytänteiden toimivuutta erilaisissa asiakastilanteissa.
Asiakasprosessi
Tie työelämään -verkkopalvelu. Kyseessä on on Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihankkeen rahoittama verkkopalvelu osatyökykyisten tueksi, joka sisältää kattavasti ja ajantasaisesti tietoa ammattilaisten, osatyökykyisten ja yritysten käyttöön.
OTE-kärkihanketta toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriö.
Sivuston on rakentanut Kuntoutussäätiö yhdessä Vates-säätiön ja Vakuutuskuntoutus VKK ry:n kanssa, jotka myös tuottavat yhdessä sisältöä verkkopalveluun.
Jotkut tuet ja palvelut on tarkoitettu työnantajalle, jotkut työntekijälle. Palveluista osa on ilmaisia, osa maksullisia.

välitehtävä, annetaan 18.10 /M-L ja Anne
1. Kuvaa työpaikallasi käytössä oleva uuden asiakkaan perehdytysprosessi.
2. Perehdy oman työpaikkasi työturvallisuusmääräyksiin. Tee työturvallisuusmääräyksistä ohjeistus, jota voit hyödyntää valmennustyössäsi.
3. Selvitä ja kuvaa, mitkä säädökset ohjaavat työpaikallasi vastuullista dokumentointia ja kirjaamista. Pohdi ja perustele käyttämääsi kirjaamisen/dokumentoinnin tapaa eettisestä sekä lain ohjaamasta näkökulmasta?
Valmistaudu esittelemään tuotoksesi seuraavassa lähipäivässä 1.11.
Työkykyä tukevia menetelmiä
Kuntouttavasta työtoiminnasta annettuun lakiin on tehty muutoksia, voimaan 1.1.2021
Kuntouttavasta työtoiminnasta annettuun lakiin on tehty muutoksia, joilla halutaan vahvistaa asiakkaan oikeutta hyvään sosiaalihuoltoon. Lakimuutokset tulevat voimaan 1.1.2021. Sosiaali- ja terveysministeriö on koostanut muutoksista tarkentavan kuntainfon.
Muutosten tarkoitus on varmistaa, että kuntouttavaan työtoimintaan ohjautuvat ne pitkään työttömänä olleet henkilöt, jotka tarvitsevat sosiaalihuollon tukea osana palveluprosessiaan. Lain mukaan aina ensin on selvitettävä mahdollisuus tarjota henkilölle työtä tai TE-palveluita. Vasta jos henkilö ei työ- ja toimintakyvyn rajoitusten vuoksi voi osallistua TE-palveluihin tai työhön, aktivointisuunnitelmaan sisällytetään kuntouttava työtoiminta. Kuntouttava työtoiminta on toissijainen palvelu TE-palveluihin nähden. Tämä ei muutu uudistuksessa.
Kuntouttavan työtoiminnan sisältö määritellään jatkossa laissa. Palvelukokonaisuuteen kuuluu henkilön elämänhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä edistäviä palveluita. Säännöksessä edellytetään, että palveluun sisältyy aina henkilön tarvitsema tuki ja ohjaus. Lisäksi kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä ja tuottamisesta säädetään nykyistä tarkemmin.
Uutta on myös se, että aktivointisuunnitelmaan tai monialaiseen työllistymissuunnitelmaan on kirjattava asiakkaalle annettava tuki ja ohjaus kuntouttavan työtoiminnan aikana sekä toiminnan tavoite.
Aktivointisuunnitelmat tai monialaiset työllistymissuunnitelmat on päivitettävä muuttuneiden säännösten mukaisiksi 31.3.2021 mennessä.
Laki kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain muuttamisesta
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2020/20200702
Kuntouttavan työtoiminnan käsikirja
Täällä kootusti mm. toimintaa ohjaava läinsäädäntö
Työhönvalmennukset arvot, asenteet ja periaatteet
työelämän verkko-opisto
1.11. 2021 Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointikeinot
1.11.2021 Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointikeinot/Leena
Liitteet:
Ratkaisukeskeisyys 1.11.2021
1.11.2021 Ratkaisukeskeisyys/ratkes kuvallinen menetelmä
Ratkes kuvallinen tehtävä
Valitse vähintään yksi asiakas, jonka kanssa teet puun ratkaisukeskeisellä menetelmällä. Puu voi olla tehty tietokoneella tai kartongille. Pyydä lupa asiakkaaltasi, jotta voit esitellä puun seuraavana lähipäivänä 15.11. Lisäksi valmistaudu esittelemään miten menetelmä toimi, miten asiakkaasi toteutti puun, miten asiakkaasi pääsi tavoitteisiin, mitä tekisitte eri tavalla seuraavalla kerralla jne.
Katso puun ohjeet power pointista ratkes kuvallinen menetelmä