Liikunnan arviointi vuosiluokalla 8

Oppimisen arviointiin liittyvät mahdolliset erityispiirteet vuosiluokalla 8.

Opintojen aikainen arviointi perustuu sekä oppilaan oppimisen että työskentelyn arviointiin. Oppilaan arvosanasta noin puolet muodostuu oppimisen ja taitojen arvioinnista ja toinen puolet oppilaan työskentelystä oppitunneilla. Arviointi perustuu valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteisiin:

Oppimisen arviointi:

-Havaintomotoriset taidot ja niiden kehittyminen liikuntatilanteisiin sopivien ratkaisujen tekeminen.

-Tasapaino- ja liikkumistaidot ja niiden kehittyminen. Miten oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.

-Välineenkäsittelytaidot ja niiden kehittyminen. Miten oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.

-Miten oppilas osaa arvioida, ylläpitää ja kehittää fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta.

-Uima- ja vesipelastustaidot ja niissä kehittyminen. Miten oppilas osaa sekä uida että pelastautua ja pelastaa vedestä.

Lisätietoa perusliikuntataidoista: http://www.edu.fi/ops2016_tukimateriaalit/liikunnan_tavoitteisiin_liittyvat_keskeiset_sisaltoalueet

Työskentelyn arviointi:

-Fyysinen aktiivisuus oppitunneilla. Erilaisten liikuntamuotojen kokeileminen. Harjoitteleminen parhaansa yrittäen.

-Turvallinen ja asiallinen toiminta oppitunneilla.

-Työskentely kaikkien kanssa. Toiminnan ja tunneilmaisun sääteleminen liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen.

-Toimiminen reilun pelin periaatteella. Vastuun ottaminen yhteisistä oppimistilanteista.

-Oppilaan vastuu omasta toiminnastaan. Oppilaan itsenäisen työskentelyn taidot.

Arvioinnissa otetaan huomioon oppilaiden yksilölliset vahvuudet sekä kehittymistarpeet. Liikunnan arvioinnissa tulee ottaa huomioon oppilaan terveydentila ja erityistarpeet. Opettaja tekee tarvittaessa yhteistyötä koulun terveydenhuollon ja kodin kanssa.

Opettaja teettää oppilaalla säännöllisesti itsearvioinnin. Itsearviontiin liittyy palautekeskustelu opettajan kanssa. Opettaja pyrkii näissä keskusteluissa löytämään positiivista, kannustavaa ja ohjaavaa palautetta jokaisen oppilaan oppimisesta tai työskentelystä.

Fyysisen toimintakyvyn arviointi

Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Opetuksen tavoitteena on kannustaa ja ohjata oppilasta arvioimaan, ylläpitämään ja kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Tähän apuvälineenä on mm. move-mittaukset. Oppilas seuraa omaa kuntoaan vuosittain tehtävien Move- mittausten avulla. Kahdeksannella luokalla Move- mittaukset ajoitetaan niin, että niiden tulokset ovat käytettävissä koululääkärin tarkastuksissa. Tämän vuoksi mittaukset voidaan aloittaa jo seitsemännen luokan kevätlukukaudella.

Sosiaalisen toimintakyvyn arviointi

Lukuvuoden aikana opettaja tekee jatkuvaa arviontia siitä, miten oppilaan yhteistyö sujuu ryhmän muiden jäsenten kanssa ja miten vastuullisesti hän toimii yhteisissä oppimistilanteissa. Näiden tavoitteiden saavuttamisen arvioinnissa käytetään myös itsearviontia, oppilaan ja opettajan välistä palautekeskustelua ja vertaisarviontia.

Psyykkisen toimintakyvyn arvionti

Lukuvuoden aikana opettaja tekee jatkuvaa arviontia siitä, miten oppilas ottaa vastuuta omasta toiminnastaan ja millaiset hänen itsenäisen työskentelyn taitonsa ovat. Näiden tavoitteiden saavuttamisen arvioinnissa käytetään myös itsearviointia sekä oppilaan ja opettajan välistä palautekeskustelua.

Urheilu- ja liikuntaluokan liikunnan arviointi

Urheilu- ja liikuntaluokkaopetuksessa koulukohtaiset arvioinnin kriteerit voivat olla korkeammat kuin valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa. Koulut voivat painottaa arvioinnin perusteissa haluamiaan osa-alueita niin, että näissä kouluissa urheiluluokkien liikunnan arviointi on kuitenkin yhtenevää. Perusopetuksen päättyessä arviointi tulee kuitenkin tehdä suhteessa valtakunnallisiin tavoitteisiin ja käyttää osaamisen tason määrittämisessä päättöarvioinnin kriteerejä.

Valinnaisen liikunnan arviointi

Opintojen aikainen arviointi perustuu sekä oppilaan oppimisen että työskentelyn arviointiin. Valinnaisliikunnassa oppilaan arviointi painottuu oppimista ja taitoja enemmän työskentelyyn kuten fyysiseen aktiivisuuteen, parhaansa yrittämiseen, vastuun ottamiseen ja yhteistyökykyyn. Arvionti perustuu valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteisiin.