Kunnan OPS-sisältö

Tämä osio siirrettävä

Maantiedon opetuksen tavoitteet

Kaikki tavoitteet (T) tulevat esille kaikilla vuosiluokilla. Tavoitteen perässä on suluissa erikseen sisältöalueet (S), johon tavoite kuuluu.

Maantieteellinen tieto ja ymmärrys

  • T1 tukea oppilaan jäsentyneen karttakuvan rakentumista maapallosta (S1-S6)
  • T2 ohjata oppilasta tutkimaan luonnonmaantieteellisiä ilmiöitä sekä vertailemaan luonnonmaisemia Suomessa ja muualla maapallolla (S1-S4, S6)
  • T3 ohjata oppilasta tutkimaan ihmismaantieteellisiä ilmiöitä ja kulttuurimaisemia sekä ymmärtämään erilaisia kulttuureita, elinkeinoja ja ihmisten elämää Suomessa ja maapallon eri alueilla (S1-S6)
  • T4 kannustaa oppilasta pohtimaan ihmisen toiminnan ja luonnonympäristön välistä vuorovaikutusta sekä ymmärtämään luonnonvarojen kestävän käytön merkitys (S1-S6)

Maantieteelliset taidot

  • T5 ohjata oppilasta kehittämään maantieteellistä ajattelutaitoa sekä kykyä esittää maantieteellisiä kysymyksiä (S1-S6)
  • T6 ohjata oppilasta kehittämään tilatajua sekä symboleiden, mittasuhteiden, suuntien ja etäisyyksien ymmärrystä (S1-S6)
  • T7 ohjata oppilasta harjaannuttamaan arkielämän geomediataitoja sekä lukemaan, tulkitsemaan ja laatimaan karttoja ja muita malleja maantieteellisistä ilmiöistä (S1-S6)
  • T8 ohjata oppilasta kehittämään maantieteellisiä tutkimustaitoja (S1-S6)
  • T9 harjaannuttaa oppilasta havainnoimaan ympäristöä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä aktivoida oppilasta seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia omassa lähiympäristössä, Suomessa ja koko maailmassa (S1-S6)
  • T10 tukea oppilasta kehittämään vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja sekä argumentoimaan ja esittämään selkeästi maantieteellistä tietoa (S1-S6)
  • T11 ohjata oppilasta vaalimaan luontoa, rakennettua ympäristöä ja niiden monimuotoisuutta sekä vahvistaa oppilaan osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja (S1-S6)

Maantiedon asenne- ja arvotavoitteet

  • T12 tukea oppilasta kasvamaan aktiiviseksi, vastuullisesti toimivaksi ja kestävään elämäntapaan sitoutuneeksi kansalaiseksi (S1-S6)
  • T13 ohjata oppilasta arvostamaan alueellista identiteettiään sekä luonnon, ihmistoiminnan ja kulttuurien moninaisuutta sekä kunnioittamaan ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa (S1-S6)



Kuvauksista yleisesti

Maantiedon opetuksessa osa sisältöalueista, kuten Maapallon karttakuva ja alueet (S1), Ajankohtainen muuttuva maailma (S2) ja Kestävä elämäntapa ja luonnonvarojen kestävä käyttö (S6) sisältyvät kaikkiin opetukseen kaikilla vuosiluokilla. S1:n ja S2:n opetus linkittyy toisiinsa ja mahdollisuuksien mukaan myös muihin käsiteltäviin aiheisiin. Seurattaessa ajankohtaisia tapahtumia maapallolla (S2), tarkastellaan samassa yhteydessä myös tapahtumapaikkojen sijainteja (S1). Opetettavien asioiden sitomiseksi oppilaiden arkielämään on hyvä tehdä vertailua tarkasteltavan asian tai ilmiön kohdalla Suomen, Euroopan ja muun maailman välillä. Kestävä elämäntapa ja luonnonvarojen kestävät käyttö (S6) otetaan opetuksessa huomioon, kun se vain on käsiteltävän aiheen kannalta mahdollista ja perusteltua (vertaa biologian S6).

Opettajan tulee pitää kirjaa opetusryhmien kanssa käymistään asioista, jotta yhdeksännen vuosiluokan lopussa on käsitelty kaikki opetussuunnitelman perusteiden edellyttämät asiat. Näin mahdollistetaan myös tieto käsiteltyjen asioiden siirtymisestä opettajan vaihtuessa.



Kuvaukset vuosiluokittain

7lk

Vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S6 ja S3 (Elämän perusedellytykset maapallolla).

Käsiteltäviä sisältöjä ovat muun muassa maapallon elinolosuhteet: planetaarisuuden vaikutukset, ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeet, sekä elämän perusedellytykset: puhdas ilma, vesi, ravinto ja niihin mahdollisesti liittyviä kestävän kehityksen kysymyksiä.

Yhteisten sisältöalueiden (S1, S2 ja S6) johdosta opetuksessa seurataan myös ajankohtaisia uutisia, jotka voivat liittyä käsiteltäviin aiheisiin tai ovat muuten oppilaiden maailmankuvan laajenemisen kannalta merkityksellisiä. Uutisten tarkastelun yhteydessä harjoitellaan myös erilaisia kartan käyttötaitoja ja paikkatietoutta.


8lk

Vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S6 ja S5 (Ihmiset ja kulttuurit maapallolla).

Tarkoituksena on tutustua eri kulttuureihin, ihmisten elämään, asumiseen, elinkeinoihin ja muuhun toimintaan Suomessa, Euroopassa ja eri puolilla maailmaa, sekä pohditaan esimerkkien avulla miten ympäristö vaikuttaa näihin. Tarkasteltavana ovat myös hyvän elämän edellytykset ja ihmisoikeudet. Sisältöalueet S1, S2 ja S6 ilmenevät vuosiluokalla kuten edellisillä.

9lk

Vuosiluokalle kuuluvat sisältöalueet S1, S2, S6 ja S4 (Muuttuvat maisemat ja elinympäristöt ja S5 (Ihmiset ja kulttuurit maapallolla).

Yhdeksännellä vuosiluokalla jatketaan saman aiheen parissa kuin kahdeksannella. Sisällöistä pyritään kuitenkin huomioimaan ainakin osittain eri kulttuuripiirit kuin edellisenä vuonna oli käsiteltävänä. Tarkoituksena olisi, että peruskoulun maantiedon opintojen aikana kaikki maailman kulttuuripiirit olisivat, ainakin jossain määrin, tarkastelun kohteina.

Käsiteltävänä ovat myös kotiseudun erityispiirteet, tehdään kenttätutkimuksia ja samalla osallistutaan oman lähiympäristön vaalimiseen ja suunnitteluun. Tutustutaan myös Suomen maisema-alueisiin, sekä tutkitaan esimerkkien avulla maailman erilaisia luonnon- ja kulttuurimaisemia. Myös sisältöalueet S1, S2 ja S6 huomioidaan yhdeksännellä vuosiluokalla, kuten aikaisempina vuosina.


Muuta

Karttaopetuksen yhteydessä kannattaa eriyttämisen osalta huomioida pelillisyyden tuomat mahdollisuudet.

Kommentit

Sama kommentti kuin bilsassakin: olisiko pitänyt olla tarkempi esim.keskeisten sisältöjen esimerkinomaisessa kirjaamisessa?
Poistettu käyttäjä
(muokattu)
Kommentti poistettu.
Teillä on varmasti ollut hyvä keskustelu. Meidän pitää ehkä tarkentaa joitakin kohtia ja ehkä miettiä, onko meillä valtakunnallisten vaatimusten joukossa vielä jotain omia erityispainotuksia. Vaikka itse olimme samalla aaltopituudella ajatustemme kanssa, lyhykäisyydessään tämä ei varmasti riittävästi avaudu muille. Mietitäänkö kuitenkin esim. Suomen, Euroopan ja muun maailman laittamista tiettyihin kursseihin... Emmehän tietysti voi ennustaa maailman tapahtumia ja muutostahan voi tapahtua koko ajan vaikka "kesken kaiken". Entä, jos pitkän aikaa tapahtuu enimmäkseen vain tietyssä maailman kolkassa..saammeko silloin käsiteltyä riittävästi eri alueita (Suomi, Eurooppa, maailma)..Mitä olette mieltä?

Uusi ops maantiedon osalta on todella erilainen vanhaan verrattuna. Koko koulumaantiedon ajattelumalli on erilainen: alue (ei väliä mikä alue) ja sillä pitää osata työskennellä. Olet Mikko tehnyt todella hyvää työtä!
Poistettu käyttäjä
(muokattu)
Kommentti poistettu.
Haloo, missä ovat aineryhmämme kommentit syyskuun jälkeen? Ainakin meillä Tervossa on ohjeistettu kommentoimaan oman aineryhmän juttuja 10 kommenttia per nuppi...
Liittyy kaikkiin aineisiin: Miten monialaisten kokonaisuuksien opiskelu ja työskentely niissä otetaan arvioinnissa huomioon, varsinkin, jos bilsa ja mantsa ovat usein yhteistyöaineita? Vai eikö oteta huomioon mitenkään aineen arvioinnissa? Arviointi on muutenkin vielä iso opsin osa, josta ei ainakaan itselläni ole ihan selkeää käsitystä.
Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.
Kiitos Mikko hyvästä kurssisuunnittelusta! Itsellä ei ole kokemusta yläkoulun opetuksesta ollenkaan sitten harjoittelun, joten en olisi ehkä ollenkaan osannut tehdä tuollaisia kuvauksia ja lisäksi perustan mielipiteeni mielikuviin ja kokemukseen tutkivasta oppimisesta alakoulussa. Yritän kuvitella, millaista opetusta antaisin ja mitä aiheita kävisin läpi näiden kurssikuvausten kanssa. Kurssi GE1 on oikein hyvin muotoiltu, samoin GE2. Minusta sisällöt ovat riittävän tyhjentäviä mutta samalla sopivan väljiä - jättää opettajalle tilaa ottaa juuri ajankohtaisenasiat esille. Hankaluutta ehkä aiheuttaa se, että kurssikuvausta lukiessa pitää toisesta paperista lukea, että mikäs se S1 nyt olikaan, jos ei muista ulkoa. Mutta ehkä se kannattaa kuitenkin pitää tuollaisena, niin ei vahingossa jää mikään sisällön osa-alue käymättä. Vai onko ratkaistavissa jotenkin?
GE3 ja Ge4 ovat myös minusta hyvin muotoiltuja. Jos ongelmaa aiheuttaa tuo kirjaaminen ja tiedonvälitys, voisiko jakaa niin, että kurssi 3 keskittyy esim. Euraasiaan ja Afrikkaan ja kurssi 4 Amerikkoihin, Australiaan ja etelämantereeseen? Mutta tämä jako kuulostaa kyllä jo omissa korvissani aivan keinotekoiselta, eikä ota huomioon sitä, että etukäteen ei tosiaan voi tietää, mitä missäkin tapahtuu. Lisäksi minusta tuntuu siltä, että jos kuin tarkasti määrittelemme, että "tuossa kurssissa Amerikka ja tuossa Afrikka", niin uusi Ops ei loppujen lopuksi ole kovinkaan erilainen kuin kaikki vanhatkaan. Esim. Design-pedagogiikka painottaa oppilaiden mielenkiinnonkohteiden tutkimista, mutta minusta se on tärkeää myös tutkivassa oppimisessa yleensä. Entä jos oppilaita juuri tietyn kurssin aikana kiinnostaakin eri maanosa kuin kurssikuvauksessa mainittu?

Lisäksi minusta tuntuu, että tämä uusi OPS muutenkin tarkoittaa irroittautumista jonkun tietyn kirjan järjestelmällisestä kahlaamisesta. Se on mielestäni oikein hyvä asia. Me teemme nyt kurssikuvaukset. Nähtäväksi jää, millaiset kurssikirjat kustantajat tuottavat. Todennäköistä on, että ne tuskin menevät yksi yhteen meidän kurssiemme kanssa, varsinkin jos teemme kovin tarkat kurssirajaukset. Tässä on pähkäiltävää opettajille, miten opetus sitten toteutetaan, mutta varmaankin yhdellä kurssilla tullaan luultavasti käymään osa yhdestä kirjasta ja osa toisesta. Silloin taitaa korostua koululla olevien kirjojen yhteiskäyttö ns. käsikirjastona, internetin käyttö ja projektiluontoista työskentelyn arviointi vanhan kurssikoemallin sijasta.



Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.
Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin