LUKU 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri

Kommentointiohjeet lukuun 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri

Kommentointiohjeita huoltajille, päättäjille ja oppilaille Nilakan kunnissa.

YLEISET OHJEET:
Tervetuloa kommentoimaan Nilakan kuntien opetussuunnitelmaluonnosta 2016.

REKISTERÖIDY:
Vain peda.netiin rekisteröitynyt käyttäjä voi kommentoida opetussuunnitelmaa.
Voit kommentoida opetussuunnitelmaa lapsesi tunnuksilla (jos lapsella on tunnukset) tai tehdä omat tunnukset.
Omat tunnukset ja neuvoja Peda.net käyttöön saat ohjeista linkissä
https://peda.net/ohjeet

OPS RAKENNE
Näkymän oikeassa laidassa tai lopussa näet opetussuunnitelman perusteet kustakin aihepiiristä, ne ovat ns. "normi" eli homma pitää hoitaa niiden määräysten ja linjausten mukaan kaikissa kunnissa.

Paikallisia sovellutuksia, linjauksia ja käytänteita on näkyvillä varsinaisessa tekstiruudussa, ja ne on pyritty korostamaan puneella.

Alla olevassa luvussa: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri Nilakan OPS 2016 (kommentoitavaksi) on ehdotus Nilakan kuntien OPS 2016: n tekstiosaksi, jota pyydetään nyt kommentoimaan.

Voitte kommentoida myös normia, mutta kommentteja toivomme erityisesti asioihin, joihin paikallisesti voidaan vaikuttaa.

LUVUN 4. KOMMENTOINTI 26.10-6.11.2015

Lisätietoja:
rehtori Heikki Pulkkinen
Tervon yhtenäiskoulu
heikki.pulkkinen@tervo.fi

Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri Nilakan OPS 2016 (kommentoitavaksi)


(Mustalla fontilla oleva teksti on suoraan valtakunnallisen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 -julkaisun luvusta 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat. Alapuolella punaisella tekstillä ehdotus Nilakan kuntien OPS:n tekstiosaksi.)


4.1 Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen


4.2 Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet

    • Miten opetuksen järjestäjä ja koulut edistävät ja arvioivat toimintakulttuurin kehittämisen periaatteiden toteutumista; mitkä ovat mahdolliset paikalliset painopisteet ja miten ne ilmenevät käytännössä (toimintakulttuurin periaatteiden kuvaamisessa ops perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)

Perusopetuslain 29§ velvoittamana kunnat ovat laatineet kouluille järjestyssäännöt, jotka ohjaavat koulujen toimintakulttuuria normiperusteisesti. Koulut laativat myös kuvauksen niistä arkipäivän toimintakäytänteistä, joita järjestyssäännöissä ei mainita.

Oppilaiden ja huoltajien mielipide on otettava huomioon toimintakulttuuria kehitettäessä. Seudullisesti oppilaiden osallisuutta koordinoi Oppilashuollon ohjausryhmä. Koulu- ja kuntakohtaisten oppilashuoltoryhmien toimintaan osallistuu myös oppilasjäseniä. Koulukohtaiset oppilaskunnat ovat ensisijainen oppilaiden vaikutuskanava. Oppilaskunnan osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia kehitetään. Tarkempi toimintasuunnitelma kuvataan koulukohtaisissa vuosisuunnitelmissa.

Huoltajien mahdollisuutta osallistua toimintakulttuurin kehittämiseen tuetaan paikallisten vanhempainyhdistysten tai -toimikuntien kautta. Yhdistysten/toimikuntien toimintaa kehitetään, niiden jäseniä pyydetään esim. oppilashuollon kokouksiin. Koulut järjestävät vuosittain myös muita tilaisuuksia, kuten vanhempainillat, joihin huoltajat kutsutaan. Näissä tilaisuuksissa huoltajille annetaan mahdollisuus kertoa mielipiteitään ja kehittämisehdotuksiaan koulujen toimintakulttuurista.

Kodin ja koulun yhteistyötä tuetaan esimerkiksi teemapäivien avulla, kuten Kodin ja koulun päivä. Kunta- ja koulukohtaiset tarkennukset tehdään vuosittain lukuvuosisuunnitelmassa.

Vuosisuunnitelmaa laadittaessa huoltajia ja oppilaita kuullaan lukuvuoden tavoitteiden (painopistealueet) asettamisessa.


4.3 Oppimisympäristöt ja työtavat
    • mitkä ovat oppimisympäristöjen ja työtapojen valintaa, käyttöä ja kehittämistä ohjaavat paikalliset tavoitteet ja erityiskysymykset (muilta osin oppimisympäristöjen ja työtapojen kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)

Nilakan kunnissa fyysiset oppimisympäristöt vaihtelevat kunnittain ja kouluittain. Tiloja uusittaessa ja uusien kalusteiden hankinnassa myös oppilaiden mielipiteet otetaan huomioon. Tieto- ja viestintäteknologia on keskeisellä sijalla Nilakan kuntien oppimisympäristöjen ja työskentelytapojen suunnittelussa. Kunnat pyrkivät tarjoamaan riittävän laitekannan kouluille, jotta kaikki oppilaat pääsevät osalliseksi tvt -laitteiden käytöstä opiskelun apuvälineenä. Myös oppilaiden omien laitteiden käyttö opiskelussa on mahdollista koulujen määrittelemien ohjeiden mukaan.


4.4 Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet
    • Miten opetuksen eheyttämistä käytännössä toteutetaan
    • Miten monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan
      1. toteuttamista ohjaavat paikalliset tavoitteet (yleiskuvauksen osalta opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
      2. toteuttamista ohjaavat periaatteet ja toteuttamistavat (päätetäänkö esimerkiksi oppimiskokonaisuuksien teemoista yhteisessä paikallisessa opetussuunnitelmassa ja tarkemmista tavoitteista ja sisällöistä koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa vai miten menetellään; miten turvataan, että jokaisen oppilaan opintoihin sisältyy vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuodessa; miten ohjeistetaan oppimiskokonaisuuksien laajuus, miten sovitaan kulloinkin mukana olevista oppiaineista; miten oppilaiden osallistuminen suunnitteluun järjestetään jne.)
      3. tavoitteet ja sisällöt (määrittely joko opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa opetuksen järjestäjän päätöksen mukaan)
      4. arviointikäytännöt (miten huolehditaan siitä, että ko. kokonaisuuksissa osoitetut työskentelytaidot ja muu osaaminen otetaan huomioon kokonaisuuden toteuttamisessa mukana olevien oppiaineiden arvioinnissa)
      5. toteutumisen seuranta, arviointi ja kehittäminen.

Nilakan kunnissa monialaiset oppimiskokonaisuudet valitaan koulukohtaisesti edellisen lukuvuoden keväällä. Opettajat ja koulun henkilökunta tekevät esityksen yhdestä viiteen monialaisesta oppimiskokonaisuutta seuraavaksi lukuvuodeksi. Vuorovaikutuksessa huoltajien ja oppilaiden kanssa näistä valitaan seuraavana lukuvuonna toteutettavat kokonaisuudet. Yhdessä suunnitellaan kunkin kokonaisuuden laajuus, arviointiperusteet sekä -käytänteet.

Valitut monialaiset oppimiskokonaisuudet kirjataan uuden lukuvuoden alkaessa koulukohtaiseen lukuvuosisuunnitelmaan ja niiden toteuttamisajankohta päätetään. Monialaiset oppimiskokonaisuudet vaikuttavat oppilaan arvosanoihin niissä aineissa, jotka kuuluvat kunkin monialaisen kokonaisuuden aihesisältöihin.

Oppimista voidaan arvioida esimerkiksi oppilaan kokoaman oppimiskansion, portfolion, avulla.

Lukuvuodeksi valittujen oppimiskokonaisuuksien toteutumista seurataan lukuvuoden aikana. Lukuvuoden lopuksi koulut laativat koosteen koulun vuosikertomukseen, jossa kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteutumista, asetettujen tavoitteiden saavuttamista ja arviointikäytänteitä.

4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Vastuu Tervo

Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavien periaatteiden pohdinta on keskeinen osa opetussuunnitelmatyötä ja samalla toiminnan jatkuvaa kehittämistä edistävä tekijä. Paikallisesti päätetään, miten oppilaat ja huoltajat osallistuvat toimintakulttuurin kehittämiseen sekä mitä muuta yhteistyötä ja keiden toimijoiden kanssa tehdään toimintakulttuurin kehittämiseksi. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös toimintakulttuurin jatkuvuuteen esiopetuksesta perusopetukseen ja perusopetuksen eri vaiheissa.




Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa
- miten opetuksen järjestäjä ja koulut edistävät ja arvioivat toimintakulttuurin kehittämisen periaatteiden toteutumista; mitkä ovat mahdolliset paikalliset painopisteet ja miten ne ilmenevät

käytännössä(toimintakulttuurin periaatteiden kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
- mitkä ovat oppimisympäristöjen ja työtapojen valintaa, käyttöä ja kehittämistä ohjaavat paikalliset tavoitteet ja erityiskysymykset (muilta osin oppimisympäristöjen ja työtapojen kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)

miten opetuksen eheyttämistä käytännössä toteutetaan
- miten monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan


toteuttamista ohjaavat paikalliset tavoitteet (yleiskuvauksen osalta opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
  • toteuttamista ohjaavat periaatteet ja toteuttamistavatu (päätetäänkö esimerkiksi oppimiskokonaisuuksien teemoista yhteisessä paikallisessa opetussuunnitelmassa ja tarkemmista tavoitteista ja sisällöistä koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa vai miten menetellään; miten turvataan, että jokaisen oppilaan opintoihin sisältyy vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuodessa; miten ohjeistetaan oppimiskokonaisuuksien laajuus, miten sovitaan kulloinkin mukana olevista oppiaineista; miten oppilaiden osallistuminen suunnitteluun järjestetään jne.)
  • tavoitteet ja sisällöt (määrittely joko opetussuunnitelmassa tai lukuvuosisuunnitelmassa opetuksen järjestäjän päätöksen mukaan)
  • arviointikäytännöt (miten huolehditaan siitä, että ko. kokonaisuuksissa osoitetut työskentelytaidot ja muu osaaminen otetaan huomioon kokonaisuuden toteuttamisessa mukana olevien oppiaineiden arvioinnissa)
  • toteutumisen seuranta, arviointi ja kehittäminen.

Koulukohtainen toimintakulttuuri

Opetuksen järjestäjä huolehtii siitä, että jokainen koulu täsmentää oman toimintakulttuurinsa sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutuksen. Lisäksi opetuksen järjestäjä huolehtii, että monialaisten oppimiskokonaisuuksien sekä mahdollisen muun eheyttämisen suunnittelu, tavoitteiden ja sisältöjen määrittely, toteuttaminen, seuranta ja arviointiyhteistyö täsmennetään koulukohtaisesti. Koulukohtaisesti on tärkeä määritellä eri oppiaineiden ja koulun muun toiminnan yhteistyötä ja työnjakoa koskevat toimintatavat oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa sekä tarkentaa oppimiskokonaisuuksiin liittyvän oppilaan arvioinnin käytänteet. Täsmennykset kirjataan joko koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan ja/tai lukuvuosisuunnitelmaan opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.

Nilakan kunnat laativat oman toimintakulttuurinsa kuvauksen yhteisten Nilakan arvojen perusteella.

Kuntien yhteinen kuvaus monialaisten kokonaisuuksien suunnittelu- toteutus- ja arviointiprosessista.

Opetussuunnitelmaan voidaan myös liittää monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteuttamista tukevia yhteistyösuunnitelmia koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä