6.7 Paikallisesti päätettävät asiat Vesanto


E-Perusteisiin:
Nilakan kunnissa pidetään erityisen tärkeänä, että arviointi auttaa oppilasta ymmärtämään, miten hän voi edistää omaa oppimistaan ja että opiskeluilmapiiri on rohkaiseva ja yrittämään kannustava.

Väliarviointi annetaan vähintään syyslukukauden päättyessä. Myös jaksotodistusta voidaan käyttää.

Arvioinnin kriteerit esitetään oppilaille aina opetuskokonaisuuden alussa. Erityisesti monialaisen oppimiskokonaisuuden osalta on tärkeää esittää arviointikriteerit ennakkoon.

Arviointi perustuu aina monipuoliseen näyttöön. Oppilaalle tarjotaan mahdollisuus osoittaa osaamistaan usein eri tavoin ja hänelle annetaan monipuolista palautetta riittävän usein. Opettaja merkitsee arviointinsa erilaisista oppilaan osaamisen näytöistä sähköiseen järjestelmään, jolloin oppilas ja huoltaja voivat aktiivisesti seurata oppilaan edistymistä ja tukea oppilaan oppimista ja työskentelyä.


Itsearviointia ja vertaisarviointia toteutetaan eri tavoin jatkuvasti. Molempia arvioinnin muotoja käytetään sekä erilaisten opintokokonaisuuksien että lukukauden arvioinnissa.

Toisen ja kolmannen vuosiluokan sekä kuudennen ja seitsemännen vuosiluokan nivelvaiheessa pidetään oppilaan itsearviointiin pohjautuva huoltajan, oppilaan ja opettajan/opettajien yhteinen arviointikeskustelu. Nivelvaiheen arviointi on ennenkaikkea kannustavaa ja oppilaan oppimista edistävää. Samassa yhteydessä tehdään tarvitaessa tuen vaiheen tarkastus.

Valinnaisaineiden arviointi määritellään valinnaisaineiden esittelyssä.

Käyttäytymisen arvioinnin keskeiset arviointiperusteet ovat
* toisten huomioonottaminen
* hyvien tapojen noudattaminen
* työrauhan antaminen

Käyttäytymistä arvioidaan kaksi kertaa vuodessa ja oppilaan itsearviointi otetaan siinä huomioon.

Käyttäytymisen arvioinnin asteikkona käytetään kolmiportaista asteikkoa. Tämän lisäksi annetaan tarvittaessa sanallista ohjaavaa palautetta. Käyttäytymisen arviointi huomioidaan tarvittaessa hopissa tai hojksissa.

Lukuaineissa sanallinen arviointi annetaan vuosiluokilla 1-4 ja numeroarviointi vuosiluokilla 5-9. Taito- ja taideaineissa sanallinen arviointi annetaan vuosiluokilla 1-6, numeroarviointi vuosiluokilla 7-9. Sanallisen arvioinnin pohjana voidaan käyttää oppilaan itsearviointia.

Huoltajat saavat tietoa arvioinnista todistusten lisäksi arviointikeskusteluissa, vanhempainvarteissa sekä muissa tapaamisissa, tiedotteissa ja viesteissä.












Oppimisen arviointia koskevaa opetussuunnitelmaosuutta valmisteltaessa pohditaan erityisesti, miten arviointia ja palautteen antamista kehitetään oppimista edistävänä pedagogisena kokonaisuutena. Paikallisesti varmistetaan monipuolisten arviointimenetelmien käyttö, arviointiperusteiden yhteinen käsittely ja käyttäminen sekä päättöarvosanojen muodostaminen yhtenäisin perustein.

Valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit ja päättöarvosanan muodostamisen periaatteet siirretään opetussuunnitelman perusteista paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan.

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa:
- mitkä ovat arviointikulttuurin kehittämisen mahdolliset paikalliset painopisteet (muilta osin arviointikulttuurin ja sen keskeisten periaatteiden kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)

Nilakan kunnissa pidetään erityisen tärkeänä, että arviointi auttaa oppilasta ymmärtämään, miten hän voi edistää omaa oppimistaan ja että opiskeluilmapiiri on rohkaiseva ja yrittämään kannustava.

- miten opintojen aikainen arviointi toteutetaan

Väliarviointi annetaan joulutodistuksen muodossa lukuunottamatta Vesannon yhtenäiskoulun 7-9 luokkia, joilla on käytössä välitodistuksena annettava jaksotodistus kunkin jakson jälkeen.


o opintojen aikaisen formatiivisen arvioinnin ja palautteen antamisen periaatteet, kokonaisuus ja pedagoginen tehtävä oppimisen edistämisessä

Arvioinnin kriteerit esitetään oppilaille aina opetuskokonaisuuden alussa, erityisesti monialaisen oppimiskokonaisuuden osalta on tärkeää esittää arviointikriteerit ennakkoon.

Arviointi perustuu aina monipuoliseen näyttöön. Oppilaalle tarjotaan mahdollisuus osoittaa osaamistaan usein eri tavoin ja hänelle annetaan monipuolista palautetta riittävän usein. Opettajia kannustetaan merkitsemään arviointinsa erilaisista oppilaan osaamisen näytöistä wilmaan, jolloin huoltaja voi aktiivisesti seurata oman lapsensa menestymistä ja tukea lapsensa oppimista.


Opintojen aikaisen arvioinnin pedagoginen tehtävä on tukea:
* oppilaan persoonallisuuden kehittymistä
* oppilaan sosiaalistumista ja ryhmässä toimimista

* oppilaan opiskelu- ja työskentelytaitojen kehittymistä
* oppilaan tiedollista ja taidollista kehittymistä
* oppilaan itse- ja vertaisarviointitaitojen kehittymistä


o lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi

o itsearvioinnin edellytysten tukeminen; itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin periaatteet

Itsearviointia ja vertaisarviointia toteutetaan eri tavoin jatkuvasti. Molempia arvioinnin muotoja käytetään sekä yksittäisten kurssien tai opintokokonaisuuksien arvioinnissa että lukukauden arvioinnissa.

o opinnoissa etenemisen, luokalta siirtymisen ja luokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt



o toisen ja kolmannen vuosiluokan sekä kuudennen ja seitsemännen vuosiluokan nivelvaiheisiin liittyvät arvioinnin ja palautteen antamisen käytännöt


Toisen ja kolmannen vuosiluokan sekä kuudennen ja seitsemännen vuosiluokan nivelvaiheessa pidetään oppilaan itsearviointiin pohjautuva huoltajan, oppilaan ja opettajan yhteinen arviointikeskustelu. Nivelvaiheen arviointi on ennenkaikkea kannustavaa ja oppilaan oppimista edistävää. Samassa yhteydessä tehdään tarvitaessa tuen vaiheen tarkastus.


o valinnaisten aineiden arviointi

Määritellään valinnaisaineiden esittelyssä, pääosin suoritusmerkintä. Kahden vuosiviikkotunnin valinnaiset aineet arvioidaan kuitenkin numerolla.

o käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet ja arviointiperusteet

Käyttäytymisen arvioinnin keskeiset arviointiperusteet ovat
* toisten huomioonottaminen
* hyvien tapojen noudattaminen
* työrauhan antaminen

Käyttäytymistä arvioidaan kaksi kertaa vuodessa ja arviointi perustuu oppilaan itsearviointiin.

Käyttäytymisen arvioinnin asteikkona käytetään kolmiportaista asteikkoa. Tämän lisäksi annetaan tarvittaessa sanallista ohjaavaa palautetta. Käyttäytymisen arviointi huomioidaan tarvittaessa hopissa tai hojksissa.

o todistukset ja niiden antamiseen liittyvät käytännöt sekä sanallisen ja numeroarvioinnin käyttö todistuksissa eri oppiaineissa sekä käyttäytymisen arvioinnissa

Lukuaineissa sanallinen arviointi annetaan vuosiluokilla 1-4 ja numeroarviointi vuosiluokilla 5-9. Taito- ja taideaineissa sanallinen arviointi annetaan vuosiluokilla 1-6, numeroarviointi vuosiluokilla 7-9. Sanallisen arvioinnin pohjana voidaan käyttää oppilaan itsearviointia.


o muut tiedottamisen ja arviointipalautteen antamisen muodot ja ajankohdat sekä yhteistyö huoltajien kanssa
- miten päättöarviointi toteutetaan

Huoltajat saavat tietoa arvioinnista todistusten lisäksi arviointikeskusteluissa, vanhempainvarteissa sekä muissa tapaamisissa, tiedotteissa ja viesteissä.

o päättöarvioinnin kokonaisuus
o valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa
o päättötodistukset.




Kommentit

Sanallinen arviointi seiskan loppuun saakka.
Millä perustein yltää vitoseen? Tietty prosenttimäärä hyvän osaamisen kriteereistä? Jääkö kahdesta hylätystä oppiaineen suorituksesta luokalleen?
Miten toimitaan seiskalla päättyvien, päättötodistukseen siirtyvien aineiden osalta, jos seiskan arvointi on sanallista?
Tässä kappaleessa valtakunnallinen teksti ei näy tässä kohtaa; hankaloittaa asian esittämistä. Valtakunnallisessa osassa on paljon arvioinnin toteuttamisen kuvausta. Tuleekin mieleen, kuinka paljon kunta/seutukohtaista ohjausta ylipäätään tarvitaan?

Pitäisikö nostaa arvioinnin osalta esille teemat, jotka keskusteltaisiin kussakin koulussa ennen vesoa?
Tämä pitää kuten Jaana kirjoitat, hyvin pohjustaa ennen vesoa. Olisi hyvä pohtia kouluittain/kunnittain ja tehdä esim. Padlet tai vastaava, josta voisi sitten jatkaa aineryhmissä vesossa. Olisi pohjamateriaalia ja ajatuksia jo valmiina työstettäväksi.
(muokattu)
Kuopiossa järjestetyssä taito- ja taideaineiden koulutuksessa opetusneuvos Eija Kauppinen korosti päättöarvioinnin osalta seuraavaa; jos oppilaan osaaminen on opintojen päätösvaiheessa kriteerit ja tavoitteet huomioiden esim. 9, niin hänen aiemmat arvosanansa (esim 8 luokan tai 9 luokan joulutokarin vaikkapa arvosana7)eivät saa vaikuttaa hänen päättöarvosanaansa.
Päättöarvosana on nimenomaan oppilaan sen hetken osaamisen tason mittari, ei aiempien arvosanojen. Tämä herätti paljon keskustelua koulutustilaisuudessa. Joku osallistujista kysyi, että ymmärrätkö oikein, jos oppilaalla on ollut ysillä joulutokarissa arvosana 7 jostakin oppiaineesta, niin hänellkkö voidaan antaa 9 päättöarvosanaksi, jos hänen sen hetkinen osaamisensa taso on tavoitteisiin ja kriteereihin peilaten ysiä vastaava. Kouluttaja korosti nimenomaan päättöarvioinnin muuttumista.
Saan koulutusmateriaalin sähköisenä jälkikäteen, voin välittää sen halukkaille.
Kuuden jakson systeemissä kuulostaa todella paljolta, jos jokaisen jakson jakson jälkeen annetaan todistus. Käsitöissä työn valmistuminen voi kestää kauemmin kuin yhden jakson, eikä keskeneräisen työn arvioiminen ole mielestäni reilua. Oppilailta kysyttäessä he toivovat numeroarviointia.
Tervon kommentteja:
Lomakkeista: joitain yhteisiä lomakkeita voisi ollakin, mutta ei liikaa, jotta ei mene rastiruutuun-arvioinniksi. Esimerkiksi käyttäytymisessä voisi varmaan olla yhteisesti sovitut kriteerit, mutta sitten esimerkiksi itsearvioinnin toteutustapa riippuu varmasti paljon oppiaineesta.

Kannatamme numeroarviointia seiskalla (aiemminkin?), koska joissain aineissa se joudutaan päättöarvioinnin vuoksi joka tapauksessa silloin antamaan. Myös monelle vanhemmalle numeroarviointi on selkeämpi kuin sanallinen arviointi. Hyvänä pidämme sitä, että numeroarviointia täydennettäisiin sanallisella arvioinnilla, jolloin voisi tuoda esiin oppilaan vahvuuksia ja kehityskohteita (sanallisessa muistettava ottaa huomioon oppilaan ikäkausi). Arviointikeskusteluja, joissa myös huoltaja mukana, kannatamme ainakin alaluokille, ne ilmeisesti toimineet hyvin Vesannolla? Myös kuudennen luokan päätteeksi voisi olla arviointikeskustelu, jossa käytäisiin läpi esim. oppilaan laaja-alaisen osaamisen kehittymistä (tämän arviointihan on valtakunnalliseen kirjattu). Vai olisiko kuudennen luokan muu palaute todistuksen liitteenä?

Jos arviointikeskusteluja liittyen esim. laaja-alaisiin käydään yläluokilla, kuka näitä keskusteluja pitää? Oppilasta opettaa monta aineenopettajaa... Yhtenä ehdotuksena tuli laaja-alaisen osaamisen arviointikeskustelut osana opinto-ohjausta. Ja millä ajalla arviointikeskustelut toteutetaan? Täytyy ottaa huomioon työaikasuunnittelussa.

Arvioinnin jatkuvuus ja huoltajan pitäminen ajan tasalla on myös iso asia. Millä tavoin tiedotamme huoltajia (ja oppilaita) oppilaan suorituksista (ja tavoitteista!)? Entä jos huoltaja ei halua osallistua arviointikeskusteluun? Huoltajien tiedottaminen myös yhteishuoltajuustapauksissa muistettava, jotta tieto menisi molemmille vanhemmille.
Meillä tällä hetkellä kirjataan koetulokset wilmaan, mutta pitäisi olla yhtenäinen linja myös muiden tehtävien kirjaamisesta. Pystyisikö esim. wilmaa kehittämään niin, että sinne voisi merkata arviointeja ilman, että tarvitsee merkata koetta? Tai olisiko jokin sähköinen alusta, jonne oppilas keräisi suorituksia eskarista ysiin (omaa salkkua), jonne arviointeja voisi myös linkittää. Tällöin oppilaan kehitys koko peruskoulun aikana tulisi dokumentoitua ja toiminnassa olisi jatkumoa.

Ysiluokan päättöarvioinnista sanotaan valtakunnallisessa, että ei perustu suoraan kurssien keskiarvoon, vaan että katsotaan osaamista nimenomaan päättövaiheessa. Eli juuri mitä Armi K. on aiemmin kommentoinut. Nyt tuo punaisella oleva teksti korostaa ehkä liikaa (?) kurssien keskiarvoa ja ei siis ole linjassa valtakunnallisen opsin kanssa.
Kuten jo edellä todettiin, päättöarvosana ei uuden OPS:n kohdan 6.5.1 mukaan muodostu kurssien keskiarvosta. Valinnaisaineiden osalta ymmärsin, että jos valinnaisainetta opiskellaan kaksi vuosiviikkotuntia, se arvioidaan numeroin. Itse olisin ollut valmis luopumaan tästä jossakin määrin, varsinkin niiden aineiden osalta, joiden numeroa ei lasketa päättötodistuksen keskiarvoon.

Numeroarvioinnin mielestäni saisi aloittaa jo hyvissä ajoin alakoulussa, ettei numeroiden mukanaan tuoma yllätys tule liian myöhään tilanteen korjaamisen suhteen. Käytöksen arviointiin kaipaisin yhtenäisiä kriteerejä, samoin luokalle jääntiin. Nykyisin olevat arvosanan 5 kriteerit ovat olleet apuna monissa tilanteissa. Salliiko uusi OPS vielä tällaiset?

Olin jokin aika sitten koulutuksessa, jossa pohdiskeltiin ja kyseenalaistettiin Wilman kautta tulevaa viestiä vanhemmille, jos sinne merkitään pelkät koenumerot. Varsinkin nyt, kun arviointia pitää monipuolistaa, pelkät koenumerot eivät anna totuuden mukaista kuvaa arvioinnista. Miten Wilman kautta osoitetaan tuntiaktiivisuus, laboratoriotyöskentely tai työskentelytaidot, itsearviointi, vertaisarviointi, erinäiset tuntikuulustelut tai muut vastaavat? Jo aiemmissa kommenteissani taisin sivuta sitä, että mielestäni kokeen näyttäminen huoltajille ja siihen allekirjoituksen ottaminen ja ajallaan palauttaminen kasvattaa myös oppilaiden omien asioiden hoitamisen kykyä.
Poistettu käyttäjä
Kommentti poistettu.
Minä puolestani kannatan koenumeroiden merkitsemistä Wilmaan. Näin vanhemmat saavat reaaliaikaisen tiedon oppilaan oppimisesta. Itse merkitsen Wilmaan myös englannin sanakokeet, mistä on tullut kiitosta vanhemmilta.
Ei koenumeroiden merkitseminen Wilmaan vie pohjaa monipuoliselta arvioinnilta. Sen sijaan numerot antavat vanhemmille viitettä, missä suunnassa ollaan menossa. Olen merkinnyt Wilmaan myös oppilaiden vertaisarviointia ja ryhmätyöarviointeja - numeeriset arvosanat olen antanut niistäkin, vaikka ne eivät perinteisiä kokeita olekaan.
Olen itsekin huomannut, että töiden taso nousee, kun oppilaat tietävät arviointikriteerit. Tänään esimerkiksi seiskaluokkalaiset itse laativat esitelmäohjeiden pohjalta arviointikriteerit. Käytimme tätä myös viime vuonna, ja esitelmistä tuli keskimäärin oikein hyvin suunniteltuja ja monipuolisia.

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä