Kpl 12 Tartuntataudit ja ryhmätyöohjeet
Kansantaudit
Immuniteetti ja rokotukset
Mitä THL tekee tartuntatautien seuranta-asioissa?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Mitä THL tekee tartuntatautien seuranta-asioissa? THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane kertoo lisää. Lue lisää: https://thl.fi/infektiotaudit
Yle-uutiset: Uusimmat tiedot koronaviruksesta
https://yle.fi/uutiset/3-11212596
Yle-uutinen: Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä
Saippua paras, käsidesi kakkonen
Kun virus on päässyt uuden uuden ihmisen käteen, matka hänen kasvojensa kautta sisälle elimistöön on lyhyt. Tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan ihminen koskettaa kasvojaan 20 kertaa tunnissa tai jopa useammin. Silmät, nenä ja suu ovat virukselle suora reitti uuteen kotiin.
Pujahdettuaan solun sisään virus pakottaa sen monistuskoneeksi, joka tahkoaa lisää viruksia ja lopulta kuolee.
Ketju kannattaa katkaista, ennen kuin ollaan niin pitkällä. Siihen käsien kunnollinen peseminen on kuin onkin paras keino.
Vielä ei ole ehditty tutkia nimenomaan koronariskin pienenemistä, mutta aiemmissa tutkimuksissa (siirryt toiseen palveluun) on todettu, että hengitystystieinfektioiden riski pienenee käsienpesusta viidenneksen verran.
Peseminen ei ainoastaan huuhdo viruksia viemäriin, vaan saippuan molekyylit vievät tartuttamiskyvyn myös niiltä viruksilta, joita käsiin ehkä jää. Ihmisten eduksi SARS-COV-2 on niitä viruksia, joihin saippua tepsii. Esimerkiksi poliovirukseen vaikutus ei ole samanlainen.
Saippuan salaisuus on sen rasvassa
SARS-CoV-2-virusta ympäröivä proteiinikuori auttaa sitä tarttumaan soluun ja tunkeutumaan sen sisään. Kun kuoren ja saippuan rasva-aineet reagoivat toisiinsa, saippua voittaa. Kuori rikkoontuu.
Käsidesi, desifiontihuuhde, vaikuttaa toisella tavalla. Sen sisältämä alkoholi heikentää viruksen proteiinikuoren kemiallisia ominaisuuksia ja voi myös tunkeutua kuoren sisään tuhoamaan viruksen toimintaa ohjaavaa perimäainesta.
https://yle.fi/uutiset/3-11249983
Yle-uutinen: "Olin terve, urheilullinen ja savuton – enkä yhtäkkiä pystynyt hengittämään" – Ylen haastattelema 38-vuotias Fausto Russo kertoo taistelustaan koronavirusta vastaan
RoomaVanhusten ja sairaiden tauti, ajatteli 38-vuotias italialainen kuntosaliyrittäjä Fausto Russo koronaviruksen aiheuttamasta covid19-taudista vielä kuukausi sitten.
Italiassa tauti oli jo päässyt leviämään pohjoisessa ja kuntia oli karanteenissa, mutta Russon pienessä kotikaupungissa Minturnossa Rooman eteläpuolella oli todettu vain muutamia virustartuntoja.
Sitten hän oppi, ettei edes hän – hyväkuntoinen ja terve alle nelikymppinen – ole turvassa virukselta.
– Olen aina harrastanut urheilua ja valmennan jalkapallojoukkueita. En ole koskaan polttanut tupakkaa eikä minulla ole ollut kuumetta kymmeneen vuoteen. Ja yhtäkkiä olin sairaalassa enkä pystynyt hengittämään, Russo kertoo Ylelle videoyhteyden kautta Santa Maria Gorettin sairaalasta Latinan kaupungista.
Alla uutinen kokonaisuudessaan:https://yle.fi/uutiset/3-11284761
Yle-uutinen: Ongelmana ylikierroksilla käyvä immuunijärjestelmä – näin koronavirus iskee sairastuneeseen
Ongelmana ylikierroksilla käyvä immuunijärjestelmä – näin koronavirus iskee sairastuneeseen
Kausi-influenssasta koronavirus eroaa siinä, että se saattaa levitä koko elimistöön.
Uusi, COVID-19-nimisen taudin aiheuttava koronavirus on tutkijoille yhä monella tapaa arvoitus. Se on kuitenkin geneettisesti niin lähellä toista, paremmin tunnettua koronavirusta SARSia, että voidaan aika tarkkaan sanoa, mitä ihmisen elimistössä tapahtuu viruksen seurauksena.
