Kirjainmuotoilu

Kirjainten muoto ja kirjainten välistys

Kirjainmuotoilu

Kun kirjaimia muotoillaan sanaksi, ajatellaan kullekin kirjaimelle sanassa oma tila. Kirjainten muoto kertoo tilan koon, jonka kirjain vaatii sanassa. Korkeat kirjaimet vievät sanassa hieman kapeamman tilan kuin pyöreämmät, matalat kirjaimet. Kirjainten väliin jäävät tyhjät tilat ovat tärkeitä kirjainten tasapainon ja muodon esiintuojia.

Kun suunnittelet millaisia kirjaimia haluat tehdä, kiinnitä huomiota siihen millaisia kaaria ja kulmia valitset kirjaimiisi. Kukin kirjain muodostuu kaarista ja kulmista. Kun suunnitellaan kirjaimista sanaa, käytetään sanan eri kirjaimissa toisiinsa nähden samanlaisia kaaria ja kulmia.

Kaarien piirtäminen on kuin pehmeää, liukuvaa autolla ajamista. Kulmien piirtäminen kuin tiukkaa jarruttelua ja suunnan muuttamista. Piirrosjälki voi olla aluksi hapuilevaa, suuntaa etsivää ja luonnostelevaa, mutta pidemmälle vietynä täsmentyä jämäkäksi viivaksi.

Kirjainten kaarten ja muotojen samanlaiseksi saamisessa voi käyttää apuvälineitä. Siihen sopivat erilaiset viivottimet, harpit, kaarevan muotoiset esineet.



Pidä huoli: Kaareva kirjainmuotoilu

Välitä: Kulmikas kirjainmuotoilu

Vesivärimaalaus: Liukuväri pääväreistä väliväriin

Hyvän käytöksen graffitit

Osana Kummun koulun Hyvän käytöksen kevättä oppilaskunta julisti 5.-6.luokkalaisille graffitikilpailun, joka yhdistettiin kuvataiteen kirjainmuotoilun opetukseen. Seuraavassa oppilastöitä: