Sukellus väriin/ Ku 5

Tehtävä 1. Impressionismi

Impressionismi (lat. impressio = vaikutelma) oli taiteen suuntaus, joka vaikutti 1860-luvulta 1900-luvun alkuun. Sen ideana oli vangita vaikutelma eli impressio tietystä hetkestä. Suuntaus on saanut nimensä Claude Monet´n maalauksesta "auringon nousu". Impressionistit olivat aikansa vallankumouksellisia taiteessa, sillä he hylkäsivät perinteiset säännöt ja tekniikat.

Impressionismi oli realismin ohella eräs 1800-luvun varhaisia modernismin ilmentymiä. Impressionismi ja jälki- impressionismi vaikuttivat niin voimakkaasti muun muassa taiteen kehitykseen, taidekäsityksen muuttumiseen, värien käyttöön, maalaustekniikkaan ja maalaustapaan, että niiden vaikutuksia voi tavata vielä nykytaiteessakin.

Impressionistinen voi tarkoittaa myös yleensä vaikutelmaan painottuvaa ilmaisua tai asiaa.

Valo ja väri

Impressionistit kuvasivat vaikutelmia jokapäiväisen elämän hetkistä. He käyttivät puhtaita, paksuja värejä lyhyin siveltimenvedoin, jopa pelkin pistein. Värit sekoittettiin kankaalle optisesti, koska ajateltiin, että katsojan silmä yhdistää värit kokonaisuuksiksi . Optisessa värien sekoittumisessa värit eivät itseasiassa sekoitu, vaan niiden sijoittaminen vierekkäin saa värit näyttämään toisilta. Mustaa käytettiin harvoin. Nämä keinot vaikuttivat siihen, että maalauksista tuli eläviä.

Valon ja varjon aikaansaamilla värisävyillä oli suuri merkitys vaikutelman syntyyn, ja niitä tutkittiin tarkoin. Impressionismi ja sen seuraaja postimpressionismi kehitti juuri valon ja värin tutkimusta ja välitti tietoa niistä taiteilijoille. Ranskalaisesta paletista, kuten puhtaiden värien käyttöä alettiin kutsua, tuli maalaustapa ja maalaustaiteen käsite kautta maailman.

Taiteilijat eivät enää maalanneet pelkästään ateljeessaan, vaan lähtivät ulos etsimään aiheita, joita voitiin tavoittaa suoran näköhavainnon avulla. Ennennäkemätöntä oli myös se, että he saattoivat maalata teoksen nopeasti valmiiksi paikan päällä. Näin impressionistien piiristä yleistyi 1800-luvun lopulla plein air -maalaus eli ulkoilmamaalaus.

Monet: Auringon nousu

 

Maalaamista Claude Monet`n tapaan. Katso video pari kertaa. Kaikkea puhuttua ei tarvitse perin pohjin ymmärtää. Kuva kertoo paljon.

https://youtu.be/0JTazf7tH44

 

Valitse oma aiheesi ja suunnittele työ. Lähtökohtana voi olla jokin ottamistasi valokuvista tehtävässä 2. (auringonlasku/nousu-teema) tai jokin muu kuva, esimerkiksi henkilöstä. Lähtökohtakuvan ei tarvitse olla itse ottamasi, mikä tahansa valokuva käy.

Työ tehdään joko maalaten palettiveitsellä, väriliiduilla tai puuväreillä. Oli tekotapa mikä hyvänsä edellä mainituista, tarkoitus on rakennella väripintoja paperilla sekoitellen. Kuten videolla huomasit, esimerkiksi lukuisat vihreät sävyt syntyivät parista/kolmesta väristä.

Jos teet työsi kynillä tai liiduilla, väripintoja rakennellaan täplittäen joko pisteillä tai lyhyillä viivoilla. Katso alla olevat kuvat. Alempi on keskeneräinen, mutta idea käy kuitenkin ilmi. Jos tarvitsee luonnostella, tee se kevyesti.

ohjeet tehtävään 2.

Suunnittele oma kolmen työn sarja:

kaikissa kolmessa työssä toistuu sama rakenne, mutta eri väreissä. Kuva saa olla rakenteeltaan abstrakti tai esittävä, aiheella sinänsä ei ole väliä. Sarjassa on tarkoitus tuoda näkyväksi eri värin ja niiden yhdistelmien luomia erilaisia vaikutelmia.

1. juhlallinen

2.riehakas

3. keksi tunnelmakuvaus itse

viikko 17

Vastaväreistä

 

Silmämme kannalta vastaväriparit täydentävät toisiaan eli vastaväriparista voisi muodostaa matemaattisen lausekkeen 1+1=3, hoksaatko? Otetaanpa esimerkiksi vastaväripari punainen-vihreä. Sehän sisältää punaisen, sinisen, keltaisen. Tai keltainen-violetti: keltainen, sininen, punainen. Haa, Trio Perusvärit, eikö?

Goethea kiinnostava jälkikuva-ilmiö

Voit toistaa testin myös väripapereilla. Aseta vaikkapa vihreä paperi valkoista pintaa vasten ja tuijota paperin keskelle herkeämättä n. 1 min. Siirrä paperi nopeasti pois jättäen katseesi edelleen samaan kohtaan valkoiselle pinnalle. Lopputulema: silmämme pyrkii värien näkemisessä tasapainoon.

Taiteessa vastaväreillä on omat ominaisuutensa. Taiteilijoita on kautta aikain kiinnostanut niiden mahdollisuudet ilmaisussa. Vastaväreillä saa luotua voimakkaita tunnelmia, ristiriitojakin. Niiden välillä on aina vähän jotain säpinää.

Ellen ThesleffVincent van Gogh

  Henri Matisse

Murretuilla väreillä saa helposti aikaan harmonisia, rauhallisia värisommitelmia.

Alla olevassa kuvassa näet puhtaan ja murretun värin välisen eron.

 

 

Tehtävä 3. Vastaväriharjoitus

tarvitset:

vahvempaa paperia ( ei kopiopaperia), isompi kuin A4

maalarinteippiä tai eri keeper-tyyppistä liimaa

puuvärit, liidut tms.

maalausalusta/ pöytä tai lattia johon voit teipatea paperin

 

Työohje:

1. jaa paperi teipillä tai liimalla alueisiin (noin 6 kpl). Jos teet liimalla, anna kuivua seuraavaan kertaan.

2. Valitse vastaväripari/ alue. Aloita työskentely toisella. Väritä vahvasti toisella reunalla, toista reunaa kohti himmentäen. Jätä tyhjää alueen toiseen reunaan, toista väriä varten.

3. Jatka toisella värillä. Yritä saada värit liukumaan asteittain toistensa päälle.

4. Yritä saada väreistä mahdollisimman täyteläiset. Jos olet käyttänyt teippiä, irrota varovasti kun työ on valmis.

p.s. huomaatko virheen alakuvassa?

Puupiirros

Puupiirros on taidegrafiikan menetelmä.

Taidegrafiikaksi kutsutaan oikeastaan kaikkea mikä tehdään ensin peilikuvana jollekin pinnalle ja todellinen kuva siirretään tästä lopulliseksi taideteokseksi esimerkiksi prässillä tai hiertämällä. Käytännössä grafiikka on sitä, että ensin metalli-, puu tms. levyä kaiverretaan, syövytetään tai työstetään jotenkin muuten painokelpoiseksi laataksi. Tekniikoita on nykyään monenlaisia. Tavallisimmat lienee lino- ja puupiirrokset, metalli(kupari)grafiikka ja carborundum.

Tässä lista millä pääset puupiirtämisessä alkuun:

 

- mdf-levy

- kaivertimia

- tela

- lusikka

- paperia


1.Suunnittelu

Tässä tehtävässä sinulla on vapaat kädet aiheen suhteen. Jos et millään keksi, tee voimaeläintesti ja suunnittele oma näkemyksesi omasta voimaeläimestäsi.

 

https://www.kuudesaisti.net/testit/quizzes/kuudesaisti-testit/mika-on-voimaelaimesihttps://www.kuudesaisti.net/testit/quizzes/kuudesaisti-testit/mika-on-voimaelaimesi

Kannattaa hahmotella ensin kuva paperille. Hahmottele tämän jälkeen kuva mdf-levylle, muista että lopullinen taideteos tulee olemaan peilikuva levylle kaiverretusta kuvasta. Voit myös kokeilla seuraavaa tapaa kuvan siirtämiseen: kun suunnitelmasi on paperilla valmis, ota pehmeä lyijykynä (b-sarjan kynät) ja tummenna paperin nurja puoli mahdollisimman mustaksi niiltä osin, missä paperin oikealla puolella on piirrosta. Aseta sen jälkeen paperi levyn päälle, kuvapuoli päällepäin. Piirrä kuvan päällä terävällä, kovalla lyijykynällä ( h-sarjan kynät) painaen jonkin verran. Näin kuvan pitäisi jäljentyä laatan pintaan.

2.Kaivertaminen

Tässä lista millä pääset puupiirtämisessä alkuun:

 

- mdf-levy

- kaivertimia

- tela

- lusikka

- paperia

 

Kaiverra jollain kaivertimella vähintään muutama milliä syvyydellä materiaalia pois niistä kohti, mihin ET halua väriä tulevan. Kaikki kaiverretut kohdat jäävät siis paperin väriseksi. Kaiverrusjäljellä on merkitystä ja sillä voi leikitellä, luoda erilaisia pintoja ja vaikutelmia, kuten piirtäessäkin. Katso alla olevia kuvia.   Vasemmalla: Taru Kurenniemi / oikealla Joonas Vähäsöyrinki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Vedostaminen

Vedostamisella tarkoitetaan kuvan siirtämistä laatalta paperille.

Kaivertamisen jälkeen levitä väriä, esimerkiksi akryyliväriä, jollekin sileälle pinnalle, muoville, lasille tai johonkin mikä ei ime väriä. Hiero telaa tässä pinnassa niin, että väri tulee tasaisesti telan pintaan. Kun väri on hyvin telan pinnassa, telaa kaivertamasi linolevyyn tasainen väripinta.

Laske paperi värjätyn linolevyn päälle ja hierrä paperin läpi lusikalla niin, että väri tarttuu linolevystä paperiin. Nosta paperi heti pois kun olet hiertänyt sen hyvin ettei paperi kuivu kiinni linolevyyn. Nosta paperi pois ja anna kuivua. Muista pestä tela heti hyvin ettei siihen jää väri kiinni.

4. Vedosten merkitseminen

Tee vähintään neljä vedosta ja merkitse ne: numeroi vedostusjärjestyksessä 1/4 , 2/4, 3/4 ja 4/4. Signeeraa nimelläsi ja merkitse myös vuosiluku. Nämä merkinnät tehdään kuvapinnan alapuolelle, kuitenkin lähelle kuvapintaa.

 

Katso video graafikko Tarja Heilimon ajatuksista ja työskentelystä:

https://www.youtube.com/watch?v=c62Huud3eaE

 

 

Tehtävä 7. Kolmen työn sarja/ohjeistus

suunnittele ja toteuta kolmen työn sarja, jossa kaikissa sama kuvateema, mutta eri värein. Värien ja niiden yhdistelmien tulisi välittää erilaisia tunnelmia: 1. juhlallinen 2. surullinen 3. riehakas.

katso yle.areenasta sarjasta "21 kuvaa" videopätkät taiteilijoista: Marika Mäkelä, Ville Andersson ja Marjatta Tapiola. Mieti, voisitko lainata jolta kulta väri- tai muotoideaa omaan sarjaasi. Saat myös tehdä kuvasarjasta täysin oman toteutuksesi.

Tehtävä 6./ mielivärit & inhokkivärit


Rakentele kaksi asetelmaa kodistasi, pihaltasi tai luonnosta löytyvistä tavaroista/materiaaleista. Toinen asetelma on kokonaisuus, jossa on paljon mielivärejäsi ja koko asetelmastakin pitäisi tulla sellainen, että tykkäät. Toinen onkin vaikeampi. Pitäisi löytää värejä, joita inhoat tai joista et ainakaan erityisemmin pidä. Asetelmien tulee olla runsaita! Kokeile myös erilaisia tapoja asetella esineet/tavarat. Ei tarvitse olla kesy tai perinteinen, saa heittäytyä taiteelliseksi!

Asetelmillasi voi olla värin lisäksi myös sisällöllinen teema. Esimerkiksi "elämänilo", "ahdistus" jne. Tutustu alla olevaan tekstiin asetelmamaalauksen historiasta.

Valokuvaa asetelmasi. Mieti rajaus ja kuvauskulma. Ota useampia otoksia ja valitse molemmista kaksi kuvaa, jotka palautat.

 

ASETELMAMAALAUS

Historiaa

Vaatimattomia aiheita esittävää maalausta kutsuttiin antiikin aikana hieman vähätellen rhopografiaksi, pienten asioiden kuvaukseksi. Hellenistisellä kaudella kehitelty pienten asioiden kuvaus asettui vastakohdaksi megalografialle, suurten ja merkittävien asioiden kuvaukselle. Niin nykyään kuin 1600-luvulla asetelmaksi kutsuttu taiteenlaji on kuvannut pieniä asioita suurten kertomusten vastakohtana – asetelma oli aikansa taiteesta sitä jolle ei oikein osattu antaa nimeä. Asetelmamaalauksia kutsuttiinkin aluksi 1600-luvulla vain niiden esittämien asioiden nimellä: puoti, aamiainen, pieni juhla, kukkia, tulppaaneja, hedelmiä, lintuja, papukaija, metsästyskoiria, metsänsisus.

1600-luvun puolivaiheilla hollantilaiset taiteilijat alkoivat käyttää nimitystä Still-leven, hiljainen elämä, maalauksista, joihin aiemmin viitattiin vain kuvattujen asioiden nimillä. Puhuttiin myös paikallaan olevista, pysähtyneistä tai pysäytetyistä asioista, still-stehende Sachen, ranskaksi kokeiltiin eri nimityksiä vie coye, nature reposée, nature inanimée. Nykyisin tuntemamme ranskankielinen nimitys nature morte yleistyi käytössä 1700-luvun loppupuolella.

 

Illuusio

Asetelmien ja erityisesti trompe l’oeil -maalausten todentuntuisuus vetoaa näköaistin lisäksi myös kosketusaistiin. Lähietäisyydeltä kuvatut esineet ja ruoka-aineet voivat tuoda mieleen tuoksuja ja muistoja. Denise Ziegler tutkii Asetelma-teoksessaan, miten nykytaiteessa voidaan luoda trompe l’oeil -ilmiö. Myös nykytaiteen äärellä voidaan kysyä mikä on todellista, mikä illuusiota.

Trompe l’oeil -aiheita pidetään asetelmamaalauksen alalajina, jossa todellisuuden jäljittely on viety huippuunsa, ja silmä erehtyy luulemaan kuvaa todelliseksi niin kuin linnut uskoivat kuuluisan kreikkalaisen maalarin maalaamia viinirypäleitä aidoiksi. Äärimmäisen illuusion keinoin trompe l’oeil saa katsojansa hetkeksi uskomaan, että kuvassa voisi olla jotakin kosketeltavaa, todellista.

Luonto

1600-luvun ”pieniin aiheisiin” kuului myös luontokuvaus, jossa katsottiin ja tutkittiin kohdetta hyvin läheltä. Aiheena saattoi olla metsänsisus, kaistale maata, luonnon elävä elämä – asetelman vanha nimi ”hiljainen elämä” viittaa myös tähän havaintoon pohjaavaan kuvaamisen tapaan. Asetelmien kuva luonnosta eroaa maisemamaalauksesta, jossa näkymät kuvattiin etäisemmällä optiikalla ja paljon vaikuttavammasta näkökulmasta; se lähenee pikemminkin luonnontutkimusta. Aikanaan pienet luontoaiheet olivat hyvin arvostettuja, mutta modernistinen taidehistoria on unohtanut ne melkein kokonaan.

Kaiken katoavaisuus

Asetelma on perinteisesti käsitellyt myös katoavuuden teemaa. Esimerkiksi tiimalasi, palava tai vielä savuava kynttilä ovat tuttuja symboleja, jotka viittaavat ajan kulumiseen ja välillisesti kaiken katoavuuteen. Asetelmat edellyttävät katsojaltaan kuitenkin pysähtymistä katsomaan, niiden symboliikka ei ole yksinomaan konventionaalista, sovittua, vaan syntyy katsomiskokemuksen aikana mielessä risteilevien ajatusten myötä.

Katoavuuteen liittyy läheisesti elämän hetkellisyyden tematiikka ja kuolemaan viittaavat vanitas-aiheet. Pääkallon lisäksi myös perhonen edustaa usein hetkellisyyttä, mutta melkein mikä tahansa käy katoavuuden symbolista maalaustaiteessa: maalaus on loppujen lopuksi aina kuva, joka jää jäljelle, kun sen kohde on kadonnut. Jokainen maalaus on tässä merkityksessä illuusio, asetelma katoavuudesta. Ehkä saman voisi sanoa valokuvista, niiden samanaikaisesta läheisyyden ja etäisyyden tunnusta.

Vanitas-aihelma voi saada hyvinkin perinteisen mutta uusilla esittämisvälineillä toteutetun sisällön nykytaiteessa. Toisaalta nykyisten materiaalien maailmassa katoavuuden ja pysyvyyden suhde on myös uudella tavalla ongelmallinen: kaikki kulutettu ei katoa.

Kulutus

1600-luvun asetelmissa kuvattiin usein ruoka-aineita tai valmiiksi katettuja aterioita. Esimerkiksi hollantilaiset maalarit kehittivät aterioista kokonaan oman kuvastonsa, jolla oli myös eettisiä merkityksiä ja liittivät maalauksiin kristillistä symboliikkaa

Modernistisessa taiteessa valon ja värin kysymykset nousivat esitettyä aihetta tärkeämmiksi, ja asetelmien aineelliset aiheet väistyivät taka-alalle. Mutta nykytaiteessa asetelma voi merkitä myös kulutuksen ja kertakäyttökulttuurin kritiikkiä sekä poisheitetyn uudelleenkierrättämistä taiteena.

Taiteilija voi käyttää töidensä materiaalina jo kertaalleen kulutettua, kuten esimerkiksi Pauliina Turakka Purhonen on tässä näyttelyssä tehnyt. Poisheitetty tuodaan uudelleen silmiemme eteen ja kysytään samalla, mitä tarkoitusta teollisesti valmistettujen tuotteiden suunniteltu lyhytikäisyys palvelee.

Ruokailun eettiset merkitykset ovat nykymaailmassa osaksi toisenlaisia kuin 1600-luvun Hollannissa, mutta ravinnon tuottamisen ja kuluttamisen kysymykset ulottuvat edelleen eettisten ja poliittisten ratkaisujen perusteisiin.

Lähde: Suomen Taideyhdistys ry/ Esineiden maailma

 

 

Tehtävä 4. Lyhytelokuvan kuvasuunnitelma ja tarkempi kuva yhdestä kohtauksesta

 

Leiki olevasi elokuvan käsikirjoittaja, joka laatii käsikirjoitusta lyhytelokuvastaan kuvien avulla. Tyylilaji on vapaa, samoin tarinan kulku. Voit laatia suunnitelman myös jo olemassaolevasta elokuvasta, jos oman miettiminen on liian vaikeaa. Mieti minkälaiseen ympäristöön kohtaus sijoittuu, minkälaisia henkilöitä siinä mahdollisesti on, mitä tapahtuu jne.

tutustu, mikä on käsikirjoitus ja kuvasuunnitelma:

http://www.koulukino.fi/hella-w/kasikirjoitus-ja-kuvakasikirjoitus

ylin: Aki Kaurismäki / Toivon tuolla puolen

toiseksi alin: J.J. Abrams/ Star wars, the force awaken

alin: Peter Jackson/ King Kong, skull island

 

Tutustu kuitenkin ensin, mitä tarkoitetaan rinnakkaiskontrastilla.

Katso video

https://youtu.be/P7ulhOYoGjQ.

 

tarvitset:

kynä ja paperia luonnosteluun

isohko paperi (isompi kuin A4)

maaleja tai värikynät/liidut tms.

teippiä paperin kiinnittämiseen

alusta tms.

 

työohje:

Piirrä luonnoksen omaisesti oman lyhytelokuvasi kuvasuunnitelma. Valitse värein toteutettavaksi työtäsi varten yksi kuva/kohtaus.

Katso ylläolevia elokuvajulisteita/kuvia kohtauksista ja niiden värimaailmaa.

Mieti omaan työhösi jokin kokoava pääväritys (kuten esimerkkikuvissa)

Käytä työssä oppimaasi tietoa vastaväreistä. Voit hyödyntää työssäsi vastaväripareja, niiden sekoituksia, murrettuja sävyjä sekä rinnakkaiskontrastia.

Yritä saada työhösi rauhallisia kohtia ja kohtia, joissa väritilanne on jollain tapaa jännittynyt, sähäkkä.

 

 

 

"Sukellus väriin" ku5-kurssi/ B-ryhmän tehtävät

Pohjaksi 1. ja 2. tehtävään/viikko 16-17

Ihmisen väriaisti

Ihminen havaitsee sateenkaaren värit violetista punaiseen. Ihmisen värinäkö perustuu silmän verkkokalvon tappisoluihin. Niitä on kolmea tyyppiä: yhdet havaitsevat punaista ja sen lähivärejä, toiset sinistä lähiväreineen ja kolmannet vihreitä lähiväreineen. Ihminen ei pysty havaitsemaan violettia lyhytaaltoisempaa ultraviolettia väriä, kuten jotkin muut eläinlajit. Ultravioletti valo ei ensinkään pääse ihmissilmän linssistä sisään, eikä ihmisellä ole myöskään sen havaitsemiseen kykeneviä tappisoluja.(/wikipedia)

Jos ihmisen silmää "rasitetaan" yhdellä värillä voimakkaasti (esim. punaisella), rasituksen lakatessa töitä tehneet tappisolut antavat vuoron muille eli sinisen ja vihreän tappisolut aktivoituvat. Goethe selitti ilmiötä niin, että ihmisen silmä pyrkii värinäkemisessä tasapainoon.

Vähän Goethesta

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) oli runoilija, Faust-draaman kirjoittaja, saksan kansallissankari, Weimarin salaneuvos... Varsin monipuolinen heppu, mutta päätyönään hän itse piti kirjaansa "Zur Farberlehre" ( "Luonnos väriopiksi"). Goethe ei halunnut väriopistaan sääntökokoelmaa eikä hänen mielestään värikokemus ole selitettävissä fysikaalisten mittausmenetelmien avulla.

Goethe lähtee ihmisen luontaisesta värin näkemisestä, jokaisen omista havainnoista ja kokemuksista. Goethen väriopin tärkeintä antia ovatkin erilaiset "kokeet", joiden tarkoitus on herätellä havainnoimaan ja tutkimaan omia havaintoja.

Värien näkemiseen tarvitaan valo ja varjo. Täydessä valossa tai pilkkopimeässä emme näe värejä. Luonnossa värihavaintojen syntymiseen vaikuttavat myös värittömät välittäjät kuten vesi, ilmakehän pienet hiukkaset jne. (lähde: Johdanto Goethen värioppiin/ Pehr Sällström)

1. ja 2. tehtävä

Tehtävä 1. Tee oma väriympyrä. Voit totetuttaa väreillä (maalaten/puuväreillä/liiduilla tms.) TAI paperi- tai esinekollaasina, koska ainakaan toisessa ryhmässä joillakuilla ei ollut minkäänlaisia värejä kotona olemassa. Suosittelen kuitenkin joko kynien, liitujen tai pienen maalisetin hankkimista, sillä tällä kurssilla niitä tarvitaan. Ei tarvi olla mitään kalliita, itse olen havainnut lähiLdlin tarjonnan hinta-laatusuhteen taidetarvikkeissa hyväksi.

väriympyrässä päävärit ja niiden välivärit. katso linkki https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fi.pinimg.com%2Foriginals%2F7f%2F2e%2F55%2F7f2e5577df7d89886da6dabf66f071a4.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.pinterest.com%2Fpin%2F510103095267494420%2F&tbnid=cXzfOMXy_XaXwM&vet=10CAkQxiAoCmoXChMIkNjWvuHL6AIVAAAAAB0AAAAAEAU..i&docid=Zp1YhrbHjEAFnM&w=1000&h=689&itg=1&q=v%C3%A4riympyr%C3%A4%20opetus&client=firefox-b-d&ved=0CAkQxiAoCmoXChMIkNjWvuHL6AIVAAAAAB0AAAAAEAU

esimerkkejä toteutuksen ideointiin

kollaasi revityistä papereista (vanhat kuvistyöt, maalaukset, mainokset, paketit) tai väriympyrä kotoasi löytyvistä esineistä, vaatteista... Ne vain asetellen ympyrän muotoon, ei tarvi liimata tms....

 

Tehtävä 2. Auringon lasku(/nousu). Valokuvaustehtävä. Kuvaa auringon laskua vaihe vaiheelta niin, että saisit tallennettua sävymuutokset taivaalla. Käy kuvaamassa useampana iltana. Tämä on pienehkö projekti, sopivaa keliäkin joutuu ehkä odottelemaan ja "väijymään". Ahkerimmat ja virkuimmat voivat vaihtoehtoisesti kuvata auringon nousua ( mikä ihana tilaisuus vaikkapa pieneen pääsiäisretkeen)

Annan kaksi tehtävää kerralla, ja aikaa toteutukselle on viikot 15. ja 16. , koska pääsiäinen välissä. Saat tehdä valitsemassasi järjestyksessä. Molempien tehtävien palautus tänne Pedanettiin (palautuskansioon) kuvana 17.4.