Laki ja järjestys antiikin Roomassa

Rooman tasavallan aikana lait kirjattiin ylös selkeästi ja niitä sovellettiin kaikkiin kansalaisiin yhtäläisesti. Roomassa haluttiin myös varmistaa, että kansalaiset tunsivat lait. Lait kaiverrettiin tauluihin ja ne laitettiin esille Forum Romanumille. Näitä lakitauluja kutsuttiin kahdeksitoista tauluksi. Lait koskivat sekä rikollisuutta että omaisuus- ja perheasioita, kuten avioliittoa ja perintöä.

Rooma oli hyvin ylpeä laeistaan ja siitä, että lait koskivat yhtäläisesti kaikkia Rooman kansalaisia, olivatpa he rikkaita tai köyhiä. Laki oli laki.

Muinaiset roomalaiset olivat itse halukkaita alistumaan oikeusvaltiolle. Tämä kurinalaisuus ja Rooman lain noudattaminen tuottivat tottelevaisia sotilaita, jotka auttoivat Roomaa laajentumaan ja lopulta kasvamaan imperiumiksi.

Kahdentoista taulun laeilla oli keskeinen merkitys Rooman ja koko Euroopan myöhemmän oikeusjärjestelmän kehityksen kannalta. Esimerkiksi vaatimus siitä, että syytettyjen tulee olettaa olevan syyttömiä ennen kuin heidät todistetaan syyllisiksi, on peräisin antiikin Roomasta.

Alla on esimerkkejä kahdentoista taulun laeista. Nämä lait kertovat meille elämästä muinaisessa Roomassa tasavallan aikana.

- Jos sinut kutsutaan oikeuteen, sinun on mentävä. Jos et ilmesty paikalle, sinut voidaan viedä oikeuteen väkisin.

- Jos tarvitset todistajan todistamaan eikä hän tule paikalle, voit mennä joka kolmas päivä ja huutaa hänen talonsa edessä.

- Jos tuomioistuin on sanonut, että olet velkaa, sinulla on 30 päivää aikaa maksaa. Sen jälkeen henkilö, jolle olet velkaa, voi tarttua sinuun ja viedä sinut oikeuteen. Jos et vieläkään maksa, sinut voidaan sitoa ketjuihin, jotka painavat vähintään 15 kiloa. Käytät näitä ketjuja, kunnes maksat.

- Naapurirakennusten väliin on jätettävä kahden ja puolen metrin tila.

- Jos naapurin puu on taipunut rajan yli, voit vaatia sen kaatamista. Hedelmät kuuluvat sille, jonka puolella puu kasvaa.

- Jos varkaus tapahtuu yöllä, ja tapat varkaan, varas katsotaan tapetuksi laillisesti. On laitonta tappaa varas päivällä, ellei hän puolustaa itseään aseella.

- Henkilö, joka on todettu syylliseksi väärän todistuksen antamisesta, on heitettävä alas kalliolta.

- Kukaan ei saa pitää kokouksia yöllä kaupungissa.

- Ketään ei saa tappaa ilman oikeudenkäyntiä (huom. yksi poikkeus - varas yöllä)

- Kuolleita ei saa haudata tai polttaa kaupungissa.

- Avioliitto plebeijin ja patriisin välillä on kielletty (Tätä lakia muutettiin ajan myötä.)


Piirrä vihkoon: 12 taulua