ke 17.3.2021 Keitä keskiajalla eli?

Aamun kahoot-kertaus

Ihmiset jaettiin neljään säätyyn

Keskiajalla sääty tarkoitti tarkasti määrättyä asemaa yhteiskunnassa. Jokainen ihminen kuului johonkin säätyyn. Kirkon asema oli vahva, ja säätyjako perustuikin sen määräyksiin. Kirkon mukaan kaikki oli Jumalan luomistyön tulosta ja Jumalan määräyksestä jokaisella oli oma paikkansa yhteiskunnassa.

Kirkko jakoi ihmiset kolmeen säätyyn: rukoilevaan papistoon, taistelevaan aatelistoon ja työtä tekeviin talonpoikiin. Myöhäiskeskiajalla syntyi myös neljäs sääty, porvaristo.

Papit olivat yhteiskunnan huipulla

Kirkon mukaan papisto oli muiden säätyjen yläpuolella. Papiston asema oli hyvä. Heidän ei tarvinnut maksaa veroja.

Papistoon kuuluivat papit sekä luostareissa asuneet munkit ja nunnat. Heidän tehtävänään oli rukoilla, hoitaa jumalanpalveluksia ja opettaa kansalle kristinuskoa. Lisäksi papisto valvoi, etteivät ihmiset tekisi syntiä.

Papistoon turvauduttiin erityisesti sairauden ja kuoleman kohdatessa. Köyhä talonpoikakin saattoi nousta papistoon, jos hänellä oli mahdollisuus käydä koulua.

Aatelisto oli rikasta väkeä

Papiston lisäksi myös aateliston asema oli hyvä. Heidänkään ei tarvinnut maksaa veroja.

Aateliston hyvä asema perustui kuninkaalta saatuihin maa-alueisiin. Alussa kuninkaan antama maa-alue oli henkilökohtainen. Tämä tarkoittaa, että kun maa-alueen saanut aatelinen kuoli, palautui alue takaisin kuninkaalle. Aateliset saivat kerätä omistamansa alueen verot itselleen.

Maa-alueita saaneista aatelisista muotoutui vähitellen keskiajan rikkain sääty. Rikkaat aateliset eivät menneet naimisiin alempiin säätyihin kuuluvien kanssa.


Talonpoikien asema oli kehno

Heikoimmassa asemassa olivat talonpojat. Heitä oli noin 90% ihmisistä. Suomen ulkopuolella osa talonpojista eli maaorjuudessa. Loput talonpojista olivat ns. vapaita miehiä.

Talonpoikien elämä oli pääosin raskasta työtä, ja he elivät vaatimattomissa taloissa. Talonpoikien tehtävänä oli tehdä töitä, tuottaa ruokaa kaikille yhteiskunnan jäsenille ja maksaa veroja. Talonpojat alistuivat asemaansa, sillä he uskoivat säätyjaon olevan Jumalan määräämä ja aatelisto suojeli heitä vaaran uhatessa.

Talonpoikien lapset kuuluivat talonpoikaissäätyyn, eikä heillä ollut yleensä mahdollisuutta nousta ylempiin säätyihin.

Katso halutessasi video Linnanherroista ja talonpojista

Porvarit

Porvaristoon kuuluivat kauppiaat ja käsityöläiset. Kauppiaat myivät ostamiaan tavaroita, kuten suolaa, koruja, aseita ja kankaita. Käsityöläisiä olivat esimerkiksi suutarit, sepät ja ruukuntekijät.

Katso halutessasi videoita Turun linnassa asuneista keskiajan ammattilaisista