Lukion järjestyssäännöt
Lukion järjestyssäännöt
Järjestyssäännöt turvaavat hyvinvointimme Oulun steinerkoulussa. Lain mukaan kaikilla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Turvallisuuden, työrauhan ja viihtyvyyden takaamiseksi on tärkeää käyttäytyä asiallisesti, suorittaa tehtävät tunnollisesti, ottaa huomioon toiset ihmiset ja noudattaa koulun järjestyssääntöjä.
1 § Koulualue ja kouluaika
Koulualue tarkoittaa sekä koulurakennusta että siihen liittyviä piha- ja pysäköintialueita. Koulun luokkahuoneet ovat kengättömiä. Kengät jätetään kenkätelineisiin tai kannetaan omalle paikalle. Myös kenkäsuojuksia on lukioluokissa tarjolla. Alakäytävän ja puukäsityöluokan läpikulku on kielletty.
Kouluajaksi katsotaan lukujärjestyksen mukainen työaika sekä kaikki koulun ja opiskelijakunnan järjestämät tilaisuudet.
2 § Päivittäinen työskentely
Koulussa käyttäydytään rauhallisesti ja asiallisesti oppitunneilla, välitunneilla, ruokalassa, koulun tilaisuuksissa ja koulun ulkopuolella. Opiskelijalla on velvollisuus käyttäytyä muita kiusaamatta ja syrjimättä. Lisäksi opiskelijan on toimittava siten, että hän ei vaaranna muiden oppilaiden tai opiskelijoiden, kouluyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä.
Oppitunnit alkavat ja päättyvät täsmällisesti koulun normaalin lukujärjestyksen tai erikseen ilmoitetun ohjelman mukaisesti. Oppitunneille saavutaan täsmällisesti. Jokaisella on oikeus työrauhaan.
Opettaja tai rehtori voi määrätä epäasiallisesti käyttäytyvän tai opiskelua häiritsevän opiskelijan poistumaan tunnilta.
Epäasiallisesta käytöksestä ja myöhästymisistä voi seurata puhuttelu, yhteydenotto huoltajaan, kirjallinen varoitus tai määräaikainen koulusta erottaminen.
Puhelimet ja muut elektroniset laitteet on pidettävä äänettöminä tai pois päältä oppitunneilla ja koetilaisuuksissa ellei opettaja toisin ohjeista. Laitteita ei käytetä oppitunnilla ellei opettaja siihen erikseen ohjeista.
Koulun omaisuutta on käsiteltävä huolellisesti. Lainatut oppikirjat pidetään siistinä ja ne palautetaan ohjeiden mukaan. Jos opiskelija kadottaa tai rikkoo koulun omaisuutta, opiskelijalta voidaan periä korvaus.
Jokainen huolehtii luokassa ja koulurakennuksessa omat jätteensä asianmukaiseen kierrätysastiaan.
Liikuntasaliin ei mennä ulkokengät jalassa eikä siellä ruokailla. Liikuntavälitunneilla noudatetaan liikuntatuutoreiden ohjeita.
3 § Välitunnit ja ruokailu
Välitunnit on tarkoitettu virkistäytymiseen ennen seuraavaa oppituntia. Lukiolaiset voivat poistua koulualueelta omalla vastuullaan väli- tai ruokatunneilla.
Ruokailu tapahtuu lukujärjestyksen mukaisesti. Ruokalassa ja ruokaillessa pidetään lakki tai huppu pois päästä.
Koulun yleisissä tiloissa oleskelevat henkilöt eivät saa häiritä oppitunteja.
Lukion taukotila on steinerkoulun opiskelijoiden käytössä arkisin klo 10-15. Käynti ulko-oven kautta koodilla, EI SALIN LÄPI. Kengät jätetään oven pieleen. Omat sotkut siivotaan. Taukotilan sääntöjä ja ohjeita noudatetaan. Sääntöjen rikkominen voi johtaa tilan käyttökieltoon.
4 § Tupakointi ja päihteet
Tupakkatuotteiden (mukaan lukien nuuskan ja sähkötupakan) käyttö on kielletty koulussa, koulualueella ja koulualueen läheisyydessä.
Alkoholin ja muiden huumaavien aineiden tuominen ja niiden käyttö on kielletty kouluaikana, koulualueella, koulualueen läheisyydessä ja kaikissa koulun järjestämissä tilaisuuksissa (mukaan lukien retket).
Päihteitä ja tupakkatuotteita koskevien sääntöjen rikkomisesta seuraa yhteydenotto huoltajaan, kirjallinen varoitus tai määräaikainen koulusta erottaminen.
5 § Vilppi ja vilpin yritys
Vilpillinen toiminta koetilaisuuksissa tai muussa työskentelyssä, kuten esimerkiksi tutkielman tai esitelmän valmistelemisessa, johtaa suorituksen hylkäämiseen ja mahdollisesti sen saattamiseen opettajakunnan ja opiskelijan vanhempien tietoon.
6 § Poissaolot
Lukiolain mukaan lukiolaisen tulee osallistua opetukseen. Oppitunneille tulee siis osallistua, ellei ole sopinut opettajan kanssa kurssin/opintojakson itsenäisestä suorittamisesta. Oppitunneilta voi olla pois vain, jos siihen on hyväksyttävä syy. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi sairastuminen tai lääkärissä käyminen. Sen sijaan esimerkiksi autokoulu, kampaamossa käyminen tai ansiotyö eivät ole hyväksyttäviä syitä poissaoloon. Hyväksyttävä syy poissaoloon on myös osallistuminen koulun tapahtumiin, kuten konserttiin, näytelmään tai edustustehtäviin. Tällöin opettaja merkitsee poissaolon Wilmaan koulun muuna toimintana.
Tiedossa oleviin poissaoloihin tulee pyytää lupa etukäteen. Alaikäiselle opiskelijalle luvan pyytää huoltaja ja täysi-ikäinen voi pyytää luvan itsekin. Lupa yksittäiseen poissaoloon pyydetään kyseisen tunnin opettajalta. Yli viiden päivän poissaoloon anotaan lupaa rehtorilta, sitä lyhyempiin poissaoloihin luvan voi myöntää luokanohjaaja. Lyhyellä varoitusajalla tulevat poissaolot voi selvittää etukäteen Wilmaan kohdassa ”Tuntimerkinnät” –> ”Ilmoita poissaolosta” tai jälkikäteen selvittämällä opettajan merkitsemä poissaolo. Kaikki poissaolot tulee selvittää.
Alle 18-vuotiaan huoltajat voivat Wilma-tunnuksillaan tarkistaa ja selvittää lapsensa poissaolot. Selvityksen voi myös esittää kirjallisena kunkin kurssin opettajalle tai luokanohjaajalle. 18 vuotta täyttänyt voi antaa huoltajilleen luvan käyttää Wilma-tunnuksiaan, jolloin he voivat tarkistaa ja selvittää poissaoloja koko lukion ajan. Vaihtoehtoisesti täysi-ikäinen selvittää poissaolot itse kyseiselle opettajalle. Tarvittaessa tulee todistaa esimerkiksi lääkärintodistuksella, että poissaololle on ollut hyväksyttävä syy.
Opettaja voi vaatia näytön itsenäisestä opiskelusta jokaisen poissaolokerran jälkeen. Jos opettaja katsoo, että opiskelija ei ole toistuvien poissaolojen vuoksi saavuttanut kurssiin/opintojakson sisältyviä tietoja ja taitoja, hän voi todeta kurssin/opintojakson keskeytetyksi, mikä näkyy opintosuoritusotteessa T-merkintänä. Tällainen kurssi/opintojakso on täydennettävä.
Opiskelijan tulee mahdollisuuksien mukaan ilmoittaa poissaolosta etukäteen. Lisäksi opiskelijan velvollisuus on anoa rehtorin lupa kurssin/opintojakson keskeyttämiselle/perumiselle. Opiskelijan velvollisuus on selvittää, mitä oppitunnilla on tehty, mitä on annettu kotitehtäväksi ja opiskella itsenäisesti poissaolotuntien asiat toimia kaikin tavoin aktiivisesti ja vastuuntuntoisesti omien poissaolojensa selvittämisessä ja korvaamisessa. Opiskelijan edun mukaista on osallistua esim. perhelomiin vain koulun loma-aikoina. Poikkeamista on aina erikseen sovittava rehtorin kanssa.
Opiskelijan sairastuessa tai joutuessa olemaan muun pakottavan syyn vuoksi poissa koulusta huoltaja selvittää poissaolon Wilmassa. Kaikki poissaolot on selvitettävä ja korvattava opettajan ohjeistamalla tavalla. Poissaolot voivat johtaa kurssin keskeytymiseen.
Kirjalliset hakemukset poissaoloista on tehtävä hyvissä ajoin Wilman kautta. Opiskelijan on myös itse selvitettävä aineenopettajilta, miten hän voi korvata poissaolonsa. Alaikäisen opiskelijan poissaolohakemuksen tekee huoltaja.
Uusintakuulusteluja järjestetään tarvittaessa.
7 § Muut määräykset
Niissä asioissa, joita ei järjestyssäännöissä erikseen mainita, noudatetaan lukioa koskevia säännöksiä ja määräyksiä, kuten lukiolakia ja-asetusta sekä lukion opetussuunnitelman perusteita.
Opettajakunta 5.9.2024
Opiskelijakunta 13.9.2024