lv. 2020-2021

Lukuvuoden painopisteet ja toteutuma

SIVISTYS- JA HYVINVOINTIVALIOKUNTA:

Lukuvuonna 2020-2021 Orimattilan perusopetuksen kouluissa ja Erkko-lukiossa jatketaan o
ppimisen tuen kehittämistä. 

TAVOITE

Toimintavuoden aikana laaditaan varhaiskasvatukselle ja opetuspalveluille oppimisen tuen suunnitelma ja järjestetään täydennyskoulutusta henkilöstölle.


LUKUVUODEN TOTEUTUMA

Oppimisen tuen suunnitelma on valmistunut 5/2021. Se viedään sivistys- ja hyvinvointivaliokuntaan 6/2021. Oppimisen tuen suunnitelmatyön mukaisia kehittämistoimenpiteitä on osittain aloitettu ja toteutettu Orimattilan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yksiköissä. Myllylän koulussa on läpikäyty laaja oppimisen tuen resurssijaon uudistus lukuvuosien 2019-2020 ja 2020-2021 aikana. 

Oppimisen tuen kehittämisen tavoitteena on Orimattilassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta jatkossa pystyä toimimaan niin, että 
1. Jokainen lapsi saa tarvitsemansa tuen 
2. Jokainen ammattilainen osaa antaa ja sitoutuu antamaan tukea 
3. Jokainen lapsi voi olla lähiyksikössään mahdollisimman aina.

Oppimisen tuen suunnitelman keskeisimmät tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi ovat kirjattuna oppimisen tuen suunnitelmaan. Suunnitelmaan on kirjattu asenteellisia, koulutuksellisia ja rakenteellisia muutostoimia tehokkaamman oppimisen tuen mahdollistamiseksi. 


MYLLYLÄN KOULU

Lukuvuonna 2019-2020 koulun arviointipäivää ei pidetty koronatilanteen vuoksi. Lukuvuonna 2020-2021 Myllylän koulussa jatkettiin oppimisympäristön ja oppimisen tuen resurssijaon kehittämistä. Koulun peruskorjaus oli käynnistynyt ja samalla käynnistyi koulun sisäinen resurssijaon uudellenmuokkaus. 

TAVOITE

1. Toimintavuoden aikana jatketaan Myllylän koulun oppimisympäristön kehittämistä peruskorjausprosessissa.

2. Toimintavuoden aikana jatketaan tuen resurssijaon uudelleen järjestelyjä ja kehitetään toimintamallia edelleen (erityisopetus, luokka-astetiimit ja koulunkäyntiavustajien yhteistyö, yhteisopettajuus, työjärjestyspalkitukset).

LUKUVUODEN TOTEUTUMA 

1. Peruskorjausprosessissa koulun henkilöstö oli mukana suunnittelemassa oppimisympäristöä, kaluste- ja välineistöhankintoja ja toiminnallisia ratkaisuja koko peruskorjausprosessin ajan. Tiloja suunniteltiin yhteisopettajuutta ja joustavia opetusjärjestelyjä tukeviksi. Kalustuksessa pyrittiin huomioimaan myös innovaatiot ja oppimisympäristön mielekkyystekijät. 

2. Myllylän koulussa on vuosien 2019-2021 osalta tehostettu oppimisen tuen ja resurssijaon kehittämistä seuraavin toimenpitein:

- työjärjestysten vahva palkittaminen tukiresurssin tehostamisen vuoksi
- laaja-alaisen erityisopettajan, resurssiopettajan ja koulunkäyntiavustajien kohdistaminen tuen tarpeiden mukaan yhteistyössä luokka-astetiimien kanssa
- yhteisopettajuus ja vahva yhteistyö kaikkien lasta opettavien henkilöiden kesken 
- tiimityöskentely, vahvuuksien jakaminen
- työhyvinvointi; työn kuormittavuuden jakaminen ja ennakointi 
- vuosiluokkatiimien suunnitteluaikojen palkittaminen ja laajan yhteistyön mahdollistaminen 
- luokkamuotoisen erityisopetuksen kehittäminen oppimisen tuen suunnitelman "polkumalliin" mukaisesti. Luokkamuotoinen erityisopetus toimii vahvasti integroittaen erityisen tuen oppilaita joko yleisopetuksen tai luokkamuotoisen erityisopetuksen suuntaan
- tulevalle lukuvuodelle suunniteltu alkupolun erityisluokka ei toteutunut, mutta sille on kipeä tarve ja työ jatkuu tulevalla lukuvuodella.

Lukuvuoden 2020-2021 keskeisiä piirteitä

Peruskorjaus ja pandemia

Lukuvuoteen 2020-2021 lähdettiin odottaen koulun peruskorjauksen ja pandemian päättymistä. Kaikkea toimintaa rajoittivat niin peruskorjauksen mukanaan tuomat tila- ja toimintarajoitteet kuin myös koronapandemian rajoitukset ja ohjeistukset. Koulun varautumissuunnitelmassa otettiin vahvasti huomioon erilaiset skenaariot poikkeuksellisiin tilanteisiin heti lukuvuoden alusta lähtien. Näistä oli kokemusta edellisestä lukuvuodesta etäkoulujakson (n. 2 kk) verran. 

Koko lukuvuoden toimintaa leimasi jatkuva porrastus ja opetusryhmätoiminnan rajaaminen vain oman vuosiluokan piiriin. Erilaiset hygieniaohjeistukset ja kasvomaskit 4.-luokkalaisista ylöspäin kuuluivat lukuvuoden perustoimiin. Myllylän koululla selvittiin koronatilanteesta lukuvuoden aikana suhteellisin pienin vaurioin - yksittäisten oppilas- tai henkilöstökaranteenien lisäksi koulusta olivat etäopetuksessa vain 1.-luokkalaiset henkilöstöineen n. 10 vrk. Molemmat Myllylän koululla toimivat esiopetusryhmät olivat myös keväällä n. 10 vrk karanteenissa. Voidaan todeta, että tarkat ohjeistukset purivat, eikä tartuntapiikkejä koululla tavattu. 

Peruskorjauksen vuoksi käytössä olevat tilat olivat varsinkin Myllylän koululla hyvin rajoitetut. Käsityö- ja liikuntatilat puuttuivat kokonaan jo toisena perättäisenä lukuvuotena ja käytössä olevia tilojen käyttöä jouduttiin tehostamaan mahdollisimman paljon; luokkaruokailu, ei eriyttämis- tai pienryhmätiloja käytössä, ei erityisopetuksen tai oppilashuollon tiloja saatavilla. Myllylässä toimivalle iltapäivätoiminnalle ei voitu osoittaa tiloja kuin ei myöskään valmistavan opetuksen luokalle. Kaikesta kuitenkin selvittiin jatkuvalla joustamisella lukuvuoden aikana. 

Peruskorjaukseen koko henkilöstö otti aktiivisesti osaa esittämällä näkökulmia koulun toiminnallisten muutosten ja kalustussuunnittelun osalta. Peruskorjauksen myötä odotamme tiloilta käyttöturvallisuutta ja toimivuutta. Ensivaikutelma on luvannut paljon.

Lukuvuoden onnistumisia

Huolimatta massiivisista toiminnallisista rajoitteista, lukuvuoden aikana ehdittiin pitää ja tehdä paljon erilaisia teemapäiviä, retkiä, toiminnallisuutta, iloa, elämyksiä ja kokea yhteisöllisyyttä. Tästä kiitän erittäin sitoutunutta Myllylän henkilöstöä ja oppilaita. Retkiä ei päästy normaalissa laajuudessa tekemään liikkuvuuden painottuessa oman kunnan sisälle, mutta varsinkin ulkoluokkatoiminta tuli entistä tutummaksi ja lähiympäristön liittäminen osaksi opiskeluympäristöä avarsi ja opetti, että aina ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. 


Erasmus+ toiminta

Myllylän koululla on perinteisesti vahvaa kansainvälisyystoimintaa, mutta korona-aikana liikkuvuudet ovat jääneet kokonaan tekemättä niin oppilaiden kuin henkilöstön osalta. 

Erasmus+ projektin "I dare, I can, I will" 2019-2021 osalta viimeiset kurssit suoritettiin etäkoulutuksena koronatilanteesta johtuen. Projekti päätttyy 31.7.2021 ja osa kursseista jäi suorittamatta.

Projektimme " See good in you and others" jatkuu yhä kevääseen 2023 asti.

Helmikuussa 2021 Myllylän koululle myönnettiin Erasmus+ akkreditointi. Se tarkoittaa sitä, että kansainvälisyysprojektit jatkuvat Myllylän koulussa ainakin 2026 asti.

Yhteyttä ystävyyskouluihin oppilaiden kanssa pidettiin kirjeitse, sähköpostitse sekä etäopetusyhteyksillä.