1.2 Kolmiportaisen tuen järjestäminen

Kolmiportaisen tuen järjestäminen Myllylän koulussa


Yleinen tuki
Kaikki oppilaat kuuluvat yleisen tuen piiriin.

Mikäli luokanopettajalla herää huoli oppilaan oppimisesta, toimitaan seuraavasti:

1. Luokanopettaja ottaa yhteyttä huoltajaan. Tilanteen avaaminen ja neuvottelu huoltajan kanssa.
2. Luokanopettaja miettii tuen tarvetta ja konsultoi laaja-alaista erityisopettajaa.
3. Yhteistyössä huoltajan ja laaja-alaisen erityisopettajan kanssa mietitään tarvittavat tukitoimet.
4. Tehdään mahdollisesti oppimissuunnitelma oppilaalle kaikkien em. yhteistyönä. Luokanopettaja ja laaja-alainen erityisopettaja kirjaavat oppimissuunnitelman Wilmaan.
5. Oppimissuunnitelmaan kirjataan mahdollisimman tarkasti tarvittavat tukitoimet.
6. Oppimissuunnitelmaan kirjatut toimet otetaan käyttöön ja niiden toimivuutta arvioidaan lukuvuoden aikana.

Tehostettu tuki

Mikäli huoli oppimisesta herää tai jatkuu yleisen tuen tukitoimista huolimatta, oppilaalle tehdään pedagoginen arvio. Siinä arvioidaan lisääntyneen tuen tarvetta ja lisätukitoimia. Tehostetun tuen aloittamispäätöksen jälkeen oppilaalle tehdään oppimissuunnitelma pedagogisen arvion pohjalta yhteistyössä tarvittavien tahojen kanssa.

Jos oppilaalle on tehty yleisen tuen vaiheessa oppimissuunnitelma, tehdään sen pohjalta pedagoginen arvio yhteistyössä tarvittavien tahojen kanssa. Mikäli päädytään tehostettuun tukeen, tehdään uusi oppimissuunnitelma pedagogisen arvion pohjalta tehostettua tukea varten.


Toimitaan seuraavasti:

1. Luokanopettaja ottaa yhteyttä huoltajaan ja kertoo tilanteesta. Sovitaan, kuinka luokanopettaja jatkaa tuen tarpeen selvittelyä.
2. Luokanopettaja miettii tuen tarvetta ja konsultoi laaja-alaista erityisopettajaa ja muita oppilasta opettavia tai tukevia henkilöitä.
3. Luokanopettaja laatii yhteistyössä huoltajan, asiaa koskevien opettajien ja oppilashuollon henkilöiden kanssa pedagogisen arvion.
4. Kun pedagoginen arvio on allekirjoitettu sen laatimiseen osallistuneiden tahojen kanssa, se viedään koulun pedagogisen tiimin palaveriin erikseen sovittuna ajankohtana.
5. Pedagogisessa tiimissä sovitaan tehostetun tuen aloittamisesta ja toimenpiteistä.
6. Luokanopettaja laatii yhteistyössä em. tahojen kanssa oppilaan oppimissuunnitelman mahdollisimman tarkoin kirjauksin, tulostaa sen ja hankkii tarvittavat allekirjoitukset
7. Oppimissuunnitelma otetaan käyttöön ja allekirjoitettu paperiversio arkistoidaan koulun oppilashuoltokansioon.
8. Lukuvuoden aikana oppimissuunnitelman toteutumista ja tarvittavien tukitoimien riittävyyttä arvioidaan päivittämällä oppimissuunnitelmat yhteistyössä huoltajien kanssa kevätlukukaudella.


Erityinen tuki 

Oppilaan siirtäminen erityiseen tukeen vaatii viranhaltijapäätöksen erityiseen tukeen siirtymisestä. Päätöksen tekee Orimattilassa opetuspäällikkö. Toiminta ennen päätöksen tekemistä:


1. Luokanopettaja ottaa yhteyttä huoltajaan ja kertoo oppilaan tilanteesta ja edelleen jatkuvista haasteista.
2. Luokanopettaja laatii pedagogisen selvityksen oppimissuunnitelman toteutumiseen ja mahdollisesti saatuihin lausuntoihin pohjautuen.
3. Opettaja vie asian pedagogiseen tiimiin, jossa harkitaan mahdollisuutta lisätukitoimiin ja mahdollisiin asiantuntijalausuntoihin.
4. Pedagogisen selvityksen pohjalta harkitaan esittämistä oppilaan siirtämisestä erityiseen tukeen yhteistyössä huoltajan kanssa pedagogisessa tiimissä.
5. Mikäli pedagogisessa tiimissä päädytään esittämään oppilaan siirtämisestä erityiseen tukeen, luokanopettaja tulostaa pedagogisen selvityksen, ja hankkii tarvittavat allekirjoitukset.
6. Allekirjoitettu pedagoginen selvitys lähetetään opetuspäällikölle.
7. Opetuspäällikkö tekee päätöksen oppilaan mahdollisesta siirtämisestä erityiseen tukeen.
8. Luokanopettaja, oppilashuollon henkilöt, oppilas ja huoltaja laativat HOJKS:n.
9. Tulostettu paperiversio allekirjoitetaan ja arkistoidaan kouluun.
10. HOJKS:iin kirjatut tukitoimet aloitetaan.
11. HOJKS:n toteutumista seurataan ja arvioidaan lukuvuoden aikana ja sen päättyessä (loka- ja huhtikuussa).

Etenemisjärjestys oppilaan erityisen tuen päätöksen tarkistamiseksi

Päätös tarkistetaan aina tarvittaessa ja ainakin toisen luokan päätyttyä ja en­nen seitsemännen luokan alkua. Jonkin oppimäärän yksilöllistäminen tai yksi­löllistämisen purkaminen edellyttää aina uutta erityisen tuen päätöstä ja sen perusteena olevaa pedagogista selvitystä. Päätöksen erityisestä tuesta tekee opetuspäällikkö.
 
Hakemus sisältää asiakirjat:

  1. pedagoginen selvitys huoltajien, opettajan ja rehtorin allekirjoituksin
  2. mahdolliset asiantuntijalausunnot
  • tehdään siis ainakin 2. ja 6. luokan keväällä
  • tehdään aina, kun oppimääriä yksilöllistetään

Orimattilaan muuttava erityisen tuen piirissä oleva oppilas

Orimattilaan muuttavan erityisen tuen piirissä olevan oppilaan luokkasijoituk­sesta ja muista erityisen tuen päätöksessä päätettävistä opetuksen järjeste­lyistä päättää opetuspäällikkö oppilaan aiemmasta koulusta ja huolta­jilta saatavien asiakirjojen perusteella.