1.3 Nivelvaiheet

Nivelvaihe 2.-3.-lk.

TOISELTA LUOKALTA KOLMANNELLE

Orimattilassa käydään arviointikeskustelu 2. luokan päättyessä (maalis-toukokuussa) yhdessä opettajan, oppilaan ja huoltajan kanssa. Erityisessä tai tehostetussa tuessa olevien oppilaiden osalta arviointikeskustelussa arvioidaan HOJKS:n tai oppimissuunnitelman tavoitteiden ja tukitoimien toteutumista.

Tavoitteena on arvioida ja suunnitella yhdessä oppilaan tarvitsemaa ohjausta ja tukea. Nivelvaihetta lähestyttäessä korostuu opettajan, oppilaan ja huoltajan välinen vuorovaikutus. On tärkeää, että oppilaan omat arviot ja toiveet sekä huoltajan näkemykset tulevat kuulluiksi. Tuen tarpeiden lisäksi tuodaan esille oppilaan vahvuuksia oppijana tavoitteena vahvistaa itsetuntoa ja oppimismotivaatiota.

Erityisessä tuessa olevalle oppilaalle laaditaan pedagoginen selvitys, jossa selvitetään oppilaan tuen tarve kolmannen luokan alkaessa. Opetuspäällikkö tekee päätöksen erityisestä tuesta toisen luokan päätyttyä.

Tehostetun tuen piirissä olevalle oppilaalle laaditaan pedagoginen arvio, jos on tarpeen siirtyä erityiseen tai yleiseen tukeen. Muuten kirjataan oppimissuunnitelmaan arvio toteutuneesta tuesta ja tuen tarpeesta kolmannen luokan alkaessa

Arvioinnin pääpaino on oppimisen edistymisen arvioinnissa. Arviointikeskustelussa on oltava käytettävissä arviointitieto kaikilta oppilasta opettavilta opettajilta.

Oppilaan oppimisprosessin kannalta keskeisiä osa-alueita, joihin opettaja kiinnittää huomiota arvioidessaan oppilaan edistymistä, antaessaan siitä palautetta oppilaalle ja huoltajalle sekä laatiessaan pedagogisia asiakirjoja ovat:

- edistyminen kielellisissä valmiuksissa, erityisesti
  • kysymisen ja kuuntelemisen taidot
  • vuorovaikutustaidot ja taito ilmaista itseään eri keinoin
- edistyminen työskentelytaidoissa, erityisesti
  • taito työskennellä itsenäisesti ja ryhmässä
- edistyminen taidossa huolehtia omista ja yhteisesti sovituista tehtävistä

Lisäksi arvioidaan oppilaan opiskelun etenemistä eri oppiaineissa. Mikäli oppilaalla ei jossain oppiaineessa ole edellytyksiä saavuttaa tavoitteita hyväksytysti, esitetään oppiaineen yksilöllistämistä. Tällöin laaditaan pedagoginen selvitys, jonka perusteella opetuspäällikkö tekee erityisen tuen päätöksen.

Mikäli oppilaan tuen tarpeen lisääntyminen, vähentyminen tai muu muutos edellyttää siirtymistä yleisopetuksen luokasta luokkamuotoiseen erityisopetukseen tai päinvastoin, järjestetään vähintään tutustuminen uuteen luokkaan. Erityisesti suunniteltaessa siirtymistä erityisluokalta yleisopetuksen luokkaan, pyritään integraatiota lisäämään asteittain toisen luokan aikana. Pääsääntöisesti tehdään usean viikon mittainen kokeilu yleisopetuksen luokassa. Mahdollisuuksien mukaan se toteutetaan oppilaan tulevassa luokassa.

Nivelvaiheet

Tässä osiossa kuvataan opinpolun nivelvaihekohdat ja toimenpiteet.