Sisällöt ja lähijaksojen ohjelma

Modulien sisällöt

Monikielisyys koulussa ja oppilaan kasvussa 5op
FT Petra Linderoos, saksan oman äidinkielen opettaja Jyväskylä, saksan kielen lehtori Oulun yliopisto

Koulutuksen aikana tarkastellaan monikielisyyttä käsitteenä ja perehdytään käsitteeseen perheen, koulun ja opetuksen näkökulmasta. Tavoitteena on myös perehtyä monikielisyyteen koulun toimintakulttuurissa ja miten monikielisyyttä voidaan kaikkien näkökulmasta tukea.

Oman äidinkielen opetuksen opetussuunnitelma ja oppilaan arviointi 5 op,
FM Pia Bärlund ja FT Merja Kauppinen

Jaksolla syvennytään oman äidinkielen valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan sekä oppilaan arviointiin. Jakson aikana luodaan oppilaalle oman äidinkielen opetukseen itsearviointivälineitä sekä perehdytään eurooppalaiseen viitekehykseen sekä CARAP-arviointiin oman äidinkielen opetuksessa. Opettajat tuottavat myös kielikohtaiset opetussuunnitelmat, mikäli heidän kunnassaan ei sellaista vielä ole.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksessa 10 op,
FM Pia Bärlund, FT Merja Kauppinen ja KM Mari Kyllönen

Kurssilla toteutetaan monialaisia oppimiskokonaisuuksia Active Library – kirja-arkku pedagogiikan mukaan. Osallistuja valmistaa omaan kieleensä, kulttuuriinsa ja perusopetuksen muihin oppiaineisiin liittyviä oppimiskokonaisuuksia, jotka hän toteuttaa omassa opetuksessa. Sisällön tuottamiseen sisältyy oman pedagogisten taitojen laajentaminen ja hyödyntämällä laaja-alaisen osaamisen tavoitteita.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan monimediaisesti ja niiden tuottamisessa perehdytään samalla laaja-alaisiin osaamisalueisiin. Erityisesti tieto- ja viestintäteknisistä toteutuksista ja ohjaamisesta vastaa KM, tutkija Mari Kyllönen.

Työssä oppiminen 1 op

Opettaja käy observoimassa muiden kieli- ja kulttuuriryhmien opettajien opetusta sekä perusopetuksen luokan/aineenopetusta ja parastaa opetuskäytänteitä. Hän oppii huomaamaan, että opettaa voi monella tavalla ja oppii uusia pedagogisia menetelmiä.

Kielitietoinen koulu 4op, FT Merja Kauppinen

Jaksolla perehdytään perusopetuksen opetussuunnitelmaan kielitietoisen koulun näkökulmasta. Opintojakson tavoitteena on hahmottaa eri kielet variantteineen oppimisen ja opetuksen resurssina. Kieliä tarkastellaan osana ajattelua, sosiaalistumista ja tilanteen mukaan vaihtelevaa vuorovaikutusta. Yhdessä rakennetaan kielitietoisen koulun pedagogiikkaa mm. integroimalla kielen ja kulttuurin sisältöjä eri oppiaineisiin ja rakentamalla monialaisia oppimiskokonaisuuksia eri-ikäisille oppijoille elämyksellisiä ja toiminnallisia lähestymistapoja hyödyntäen.