Sinä ja ympäristösi

Mikä merkitys luonnolla on sinulle? Jos vastasit, että luonto on tärkeä, olet ehdottomasti oikeassa. Mutta miksi? Jos ymmärrät olevasi osa luontoa ja näet kaiken toimintasi vaikuttavan joko suoraan tai välillisesti luontoon, olet ekososiaalisesti sivistynyt ajattelija.

Ekososiaalinen sivistys tarkoittaa Helsingin yliopiston dosenttina toimivan Arto Salosen mukaan ihmisen syvällistä ymmärrystä siitä, ettei ihminen voi olla olemassa ilman elinvoimaista luontoa ja toisia ihmisiä. Ekososiaalisesti sivistynyt ihminen pyrkii elämänsä osa-alueilla kohtuullisuuteen ja vastuullisuuteen, ymmärtää valintojensa seuraukset ja pyrkii tasavertaiseen, rauhaa ja demokratiaa edistävään vuorovaikutukseen toisten kanssa. Arvot näkemyksen pohjalla ovat yleisesti hyvinä pidetyt, mutta tällä hetkellä ne eivät toteudu käytännössä. Arvot ovat seuraavat:

  1. vapaus ja vastuu
  2. ihmisten keskinäinen riippuvuus ja tasavertaisuus
  3. ekologinen eheys ja monimuotoisuus
  4. demokratia, väkivallattomuus ja rauha.

Otetaanpa käytännön esimerkki talouden puolelta. Kuvitellaan, että perheellesi on annettu käyttöön 5000 e rahaa. Summalla pitää pystyä kustantamaan asunnon lämmitys, sähkö, vesi, ruoat, vaatteet, tarvitsemanne tavarat, kulkeminen, harrastukset ja muu vapaa-ajan vietto. Sinä saat käyttää siitä yksin 4500 e, ja muut perheenjäsenet joutuvat tyytymään 500 euroon. Miten kuluttaisit rahasi? Miltä sinusta tuntuisi, jos muut perheenjäsenet saisivat käyttää tarpeisiinsa murto-osan verrattuna sinuun? Materiaalista kulutusta ajatellen jokaisen on ymmärrettävä, että maapallo asettaa rajat. Emme voi elää yli varojemme. Elintasokuilu rikkaimpien ja köyhimpien alueiden ihmisten välillä on arkipäivää, mutta hyvistä ajatuksista huolimatta vaikuttaa siltä, etteivät etenkään niin sanotut hyväosaiset ihmiset tasoita tilannetta riittävästi.

Ympäristöetiikkaa voidaan ajatella erittelemällä ihmiskeskeinen ja ympäristökeskeinen näkemys. Ihmiskeskeisessä ympäristöetiikassa ihmisen tarpeiden täyttäminen on lähtökohtana ympäristön hyödyntämiselle ja muokkaamiselle. Ihminen nähdään luonnon hallitsijana. Ympäristökeskeisessä näkemyksessä luontoa pidetään arvokkaana riippumatta siitä, kuinka hyvin ihminen siitä hyötyy. Jokainen elävä olento on arvokas, joten ihmisellä on velvollisuus varjella luontoa. Ihminen nähdään osana luontoa, ei sen hallitsijana.