12. Eettinen kuluttaminen

Tiivistelmä

  • Yksittäisen kuluttajan valinnoilla on merkitystä.
  • Kulutustottumuksia voidaan ohjata eettisesti kestävään suuntaan.
  • Yritysten vastuu koko tuotantoketjusta on merkittävä. Luotettavuus ja vastuullisuus ovat kilpailuetu yrityksille.

Vastuullinen kuluttaminen

Kuvittele itsesi ostamassa tomaatteja ison marketin vihannesosastolla. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja: suuria ja edullisia hollantilaisia tomaatteja, pienempiä ja hieman kalliimpia, naapuripaikkakunnalla tuotettuja sekä kauempaa Suomesta tuotuja, edellisiä hieman hintavampia luomutomaatteja. Mitkä tomaateista päätyvät sinun ostostesi joukkoon? Miksi?

Helposti tulemme ajatelleeksi, ettei omilla kulutusvalinnoillamme ole merkitystä, koska niin monet kuitenkin valitsevat toisin. Totuus on kuitenkin toinen. Juuri me – sinä ja minä – vaikutamme kulutustottumuksillamme sekä ympäristön tilaan että ihmisten ja eläinten hyvinvointiin.

Tarvitsemmeko ohjausta?

Miten uskoisit suomalaisten reagoivan, jos kaikkiin koteihin saisi uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotetun sähkön verovapaasti? Hyvin monet todennäköisesti haluaisivat sekä ympäristöystävällisen että edullisen vaihtoehdon kotiinsa. Miten luulisit käyvän, jos ympäristöystävällinen energia maksaisi yhtä paljon kuin esimerkiksi hiili- tai ydinvoimalla tuotettu? Jos uusiutuvin luonnonvaroin tuotettu sähkö on kalliimpaa kuin muut vaihtoehdot, harva valitsee ympäristön kannalta parhaan vaihtoehdon.

Hallitus voi omilla päätöksillään ohjata kulutustottumuksiamme eettisesti kestävään suuntaan. Hyvä esimerkki voisi olla liikenne. Sähkökäyttöisten autojen lisääminen liikenteeseen kuulostaa hyvältä ratkaisulta ympäristön ja terveytemme kannalta. Jos kuitenkin latauspisteitä on hyvin harvassa ja autojen hinta on perinteisillä polttoaineilla kulkevia autoja korkeampi, harva meistä edes harkitsee sähköauton ostamista. Hinnaltaan huokeampia autoja haluaisi ostaa useampi autoilija. Latauspisteiden määrää lisäämällä ja akkuteknologiaa kehittämällä voitaisiin helpottaa myös pitkien matkojen kulkemista. Mahdolliset vaikutukset työllisyyteen kannattaisi ottaa huomioon, sillä Suomessa on jo nyt taitavaa työvoimaa ympäristöystävällisten kulkupelien valmistukseen.

Viisailla päätöksillä voidaan siis helpottaa kuluttajien valintoja ja ohjata kulutustottumuksiamme parempaan suuntaan. Myös yritysten yhteiskunta- ja ympäristövastuuseen voidaan kiinnittää huomiota muun muassa lainsäädännön avulla.

Mitä sitten ostaisin?

Miten monta ympäristömerkkiä tunnistat? Ovatko sinulle tuttuja vaikkapa Reilun kaupan ja Norppaenergian merkit tai pohjoismainen Joutsenmerkki? Näitä merkkejä saavat ne tuotteet, jotka on tuotettu ympäristön kannalta parhaalla tavalla. Merkkien tarkoituksena on osoittaa meille, mitkä tuotteista ovat ympäristöystävällisiä valintoja.

Ympäristömerkkien rinnalle on noussut yritysten sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta vastuusta kertovia sertifikaatteja. Tällaisia ovat esimerkiksi SA8000, WRAP sekä BSCI. Sertifikaateilla pyritään takaamaan työntekijöille kunnollinen palkka, turvalliset ja inhimilliset työolot sekä vastuullinen johtaminen. Valvonta on kuitenkin monin paikoin puutteellista ja kriteerit sertifikaattien myöntämiselle vaihtelevat suuresti.

Vastuullinen kuluttaja toimii kokonaisvaltaisella tavalla. Lähtökohtana on arvioida, mitä todella tarvitsee ja mistä tarvitsemansa voisi saada. Kiertotalous tarkoittaa hyvin suunniteltua taloutta, jossa materiaalin hukkaamista ja jätteen syntymistä vältetään. Kukin meistä voi vaikuttaa tehokkaaseen kiertotalouteen yksinkertaisilla ratkaisuilla kuten korjaamalla tai korjauttamalla rikkinäiset vaatteet ja tavarat, kierrättämällä tarpeettomia tavaroita kirpputoreilla tai lahjoittamalla niitä hyväntekeväisyyteen sekä suosimalla ympäristöystävällisiä materiaaleja. YK-liiton mukaan vastuullinen kuluttaja:

  • ostaa harkiten
  • suosii kestotuotteita ja välttää kertakäyttötuotteita
  • valitsee ympäristömerkittyjä tuotteita
  • syö kasvispainotteista ruokaa
  • käyttää yhteispalveluja kuten yhteisiä pyykinpesutiloja
  • jakaa ja lainaa tuotteita muiden kanssa
  • vähentää energian käyttöä sekä lämpimän veden kulutusta
  • vaihtaa ekoenergiaan
  • liikkuu julkisilla kulkuvälineillä ja pyöräilee tai kävelee aina kun mahdollista
  • välttää lentämistä, laivamatkustamista sekä yksityisautoilua.

Yritysten vastuu

Talouden kansainvälistyminen on lisännyt suurten yritysten valtaa ympäri maailman. Lisääntyvän vallan myötä myös yritysten vastuu ympäristöstä, yhteiskunnasta ja ihmisten hyvinvoinnista kasvaa. Yrityksen etiikka tarkoittaa yrityksen moraalisia näkemyksiä ja valintoja. Eettisesti kestävä yritystoiminta tuottaa hyötyä yhteiskunnalle ja toimii lakien ja hyvän kauppatavan sääntöjen mukaan.

Hyvä maine on yrityksille erityisen tärkeää ja huonosta maineesta on vaikea päästä eroon. Yritysten on esimerkiksi vältettävä lapsityövoiman käyttöä ja pyrittävä toimimaan ympäristöystävällisesti. Toisinaan yrityksissä joudutaan puntaroimaan vaikeitakin kysymyksiä esimerkiksi asiakkaiden toiveiden ja liiketoiminnan kannattavuuden välillä. Miten lääkkeitä valmistavissa yrityksissä voitaisiin esimerkiksi välttää eläinkokeita? Haasteena onkin pohtia, kuka on pätevä arvioimaan sitä, mikä on oikein kenenkin kannalta. Asiakkaan etu saattaa olla joskus ristiriidassa tuotteen kehittäjien tai yrityksen omistajien kanssa.

Useilla yrityksillä on kansainvälistä toimintaa. Kansainvälisissä yrityksissä on pyrittävä huomioimaan koko tuotantoketju tuotteiden valmistuksesta toimitukseen sekä markkinointiin ja myyntiin. Tämä asettaa vaatimuksia myös tuotantoketjun valvonnalle. Eettisesti kestävällä tavalla toimiva yritys vahvistaa asemiaan markkinoilla ja vaikuttaa toiminnallaan positiivisesti myös työntekijöihinsä. Vastuullisuus ja luotettavuus ovat yrityksille tärkeitä kilpailukeinoja.

Kun haet töihin yritykseen, sinulle saatetaan esittää arvoihisi ja periaatteisiisi liittyviä kysymyksiä. Tällä tavalla yrityksessä halutaan varmistaa, että olet samaa mieltä yrityksen omien arvojen kanssa ja että periaatteesi sopivat yhteen muiden yrityksessä työskentelevien kanssa. Jokaisen onkin hyvä pohtia omien arvojensa ja periaatteidensa laajempia vaikutuksia. Yksittäinenkin ihminen valintoineen on tärkeä.